sopivasti ihana

Some, tuo ihana ajanviete ja petollinen kumppani

Teksti: Riikka Väänänen

Some, tuo ihana ajanviete ja petollinen kumppani. Minulla kävi toista kertaa muutaman kuukauden sisään niin, että kuvallani on luotu feikkiprofiili deittisivustolle. Tällä kertaa Tinderiin, jossa kuvani yhteydessä on nimi Amanda ja ikä 41. Ahdistavaa, sillä en ole Tinderissä, enkä todellakaan halua, että joku esiintyy minun kuvallani. Enkä ymmärrä, mitä hyötyä siitä on. Eiköhän mahdollisten treffien aikana käy hyvin nopeasti selväksi, että kyseessä en ole minä. Ja jos tavoitteena ei ole treffit, mitä sitten? Kuka haluaa tehdä tällaista kiusaa ja miksi?

Some tekee ihmisten kiusaamisesta aivan liian helppoa. Olen jo kertonut postauksessani Sinkku on yksin hyvässä ja pahassa Instagram-ahdistelijoista, jotka eivät millään meinanneet jättää rauhaan ennen kuin jouduin soittamaan poliisille. Enkä todellakaan haluaisi työllistää poliisia tällaisilla naurettavuuksilla. Mutta siinä vaiheessa, kun joku uhkaa tulla kaappaamaan kotiovelta, pyörii asuntoni läheisyydessä tai tulee estoista huolimatta lankoja pitkin eri kanavissa, ei oikein jää muuta vaihtoehtoa.

Minä olen kuitenkin aikuinen ja pystyn suojelemaan itseäni, käsittelemään asian, mutta mitä tapahtuu niille nuorille tytöille ja pojille, joilla tällaiseen ei ole vielä työkaluja, elämänkokemusta? Voin vain arvailla, kuinka paljon nuoret näitä ahdisteluviestejä saavat. Sen lisäksi, että väkisin yritetään treffeille, myös ulkonäön tai persoonan arvostelu tuntuu olevan täysin sallittua. Kun olet edes puolijulkisessa ammatissa, olet niin sanotusti vapaata riistaa.

En väitä etteikkö some olisi myös hyvä juttu, tokihan se on. Se on muun muassa tapa pitää yhteyttä ystäviin maailman toisella puolella. Mutta miksi sen pitää olla paikka johon ”oksentaa” oma pahaolo. Mikä saa toisen ihmisen kiusaamaan ja käyttäytymään ilkeästi? Kenen hyvää oloa toisen ahdistus tai pahamieli lisää? Kutsukaa minua naiiviksi, mutta en ymmärrä. Yhtään.

Hölmöä näissä feikkiprofiileissa on myös se, että ne saavat sinun oman olosi tuntumaan tyhmältä. Ikäänkuin tuo profiili olisi sinun vikasi. Vaikka ei tietenkään ole. Ihmismieli on vaan sellainen. Koemme syyllisyyttä sellaisistakin asioista, joilla ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme. Sen lisäksi, että se loukkaa sitä, kenen nimissä tai kuvalla feikkiprofiili on luotu, se loukkaa myös niitä mahdollisia kumppaneita. Kukapa haluaisi oman tyttö- tai poikaystävänsä Tinderiin?

Ikävää on myös se, että profiilia ei saa pois. Molemmissa tapauksissa olen ilmoittanut sovelluksiin kuvieni väärinkäytöstä, kummassakaan tapauksessa en ole saanut vastausta. Tai kyllä, sain automaattisen vastauksen, mutta en lopullista tietoa siitä, että profiilini on poistettu. Joten voin vain olettaa, että siellä minä edelleen keikun. Asiaa en voi tarkistaa itse, koska en ole kirjautunut kumpaankaan sovellukseen ja vaikka olisinkin, en näkisi sitä, koska kuvaani tarjotaan miehille, ei naisille.

Lue myös

X