Sopivasti ihana

Testissä miesten kosmetiikka

Teksti:
Riikka Väänänen

Suomessa miesten kosmetiikasta kirjoitetaan valitettavan vähän. Tuskin koskaan. Ei, vaikka nykyään miehillekin on tarjolla tuotteita kuivasampoista kasvonaamiohin. Onko muka edelleenkin niin, että naiset ostavat kosmetiikan miestensä puolesta? Tuskinpa. Nykymiehet osaavat ostaa ihan itsekin, mutta tokihan heitäkin voisi vähän neuvoa, eikö?  Siksi halusin tehdä postauksen aiheesta ”Testissä miesten kosmetiikka”.

Miesten kosmetiikkatuotteet puhuttelevat myös minun esteettistä silmääni naisten kosmetiikkaa enemmän. Tummat, eleettömät pullot ja purkit näyttävät naisten kullattuja ja värikkäitä pulloja kauniimmilta. Ainakin minun mielestäni.

Pidän myös miesten kosmetiikan yrttisistä tuoksuista naisten kukkaistuoksuja enemmän. Ehkä siksi, että vastasyntyneen vauvan ja juuri leikatun nurmikon tuoksuista seuraavaksi parhaat muistot ovat isoisäni tuoksu, joka oli sekoitus tupakkaa ja vanhan ajan eau de colognea, isäni aikoinaan käyttämä Tabac ja ensimmäisen poikaystäväni käyttämä Kouros (johon hän erotessamme upotti kaulahuivini).

Ehkä edes Kouros ei enää saisi jalkojani veteläksi, mutta suloisilla muistoilla kuorrutettuna se aiheuttaa edelleen lämpimän läikähdyksen rinnassani.

Testissä miesten kosmetiikka – Vahaa ja pomadea

Sebastian Seb Man sarjan The Dandy Pomade ei miellyttänyt pastemaisiin mattavahoihin tottunutta testaajaa, koska siinä ei ole hänen makuunsa riittävän vahva pito, ja pomade, kuten pomaden kuuluukin, jättää hiukset kiiltäviksi.

Kenelle? Voidemainen pomade sopii paremmin hänelle, jonka tavoitteena on herrasmiesmäinen, taakse tai sivulle kammattu, tyyli. Jos et saa kiinni ajatuksesta, kuvittele mielessäsi vaikkapa tyypillinen ruotsalainen siistiin kauluspaitaan ja beigeihin chinoihin pukeutunut, lattea lipittävä (anteeksi streotypiointi) hurmuri.

Miten? Rennomman näköisen tukan saat, kun levität pomadea kuiviin hiuksiin (tyvestä latvaan) ja kampaat hiukset läpi. Italialaistyyppisen sliipatun lookin taas, kun levität pomadea märkiin hiuksiin ja kampaat tukan taakse tai mafialeffoista tutulle sivujakaukselle.

 

Sen sijaan saman brändin The Sculptor Matte Clay oli testaajaan mieleen, koska ”Tästä vahasta ei tule limaiset hiukset, se tekee tukasta mattaisen ja on tarpeeksi vahva.”

Kenelle? Clay (suomeksi savi) sopii lyhyille hiuksille ja heille, jotka haluavat hiusvahaltaan ennen kaikkea pitoa. Vahvan pidon vuoksi clayt sopivat myös heille, joilla on paksut hiukset.

Miten? Myös clay levitetään kuiviin hiuksiin. Hiero nokare vahaa kämmenten välissä ja levitä se viisipiikkisilläsi juuri siihen suuntaan, kun haluat tukkasi asettuvan.

Testissä miesten kosmetiikka – Suolasuihketta ja partaöljyä

Suolasuihke on suomalaisten suosiossa, myös miesten, koska se antaa lasimaiselle tukalle kaivattua pitoa, tuuheutta ja rouheutta. Testaaja käyttää suolasuihketta iltaisin pyyhekuiviin hiuksiin. ”Suolasuihkeen ansiosta tukka on heti herätessä oikeassa asennossa ja se on helppo kammata ja niitata vahalla haluttuun asentoon. Biozell Professional Bullet Proof Salt Spray -suihkeen pito vakuuttaa, ja pullo on näppärä käyttää, mutta tuoksu on vähän turhan lääkemäinen mun makuun.”

Kenelle? Tyypilliselle suomalaiselle eli liukkaalle tukalle, etenkin silloin kun haluaa tuuheamman näköisen tukan.

Miten? Suihkuta kuivien tai pyyhekuivattujen hiusten tyveen, kun haluat tuuheamman näköisen tukan tai koko tukan mitalta pyyhekuiviin hiuksiin, jos haluat lisäpitoa esimerkiksi vahan alle.

”Beard Wash -partashampoo on sampoota selvästi parempi pesuaine parran pesuun, sillä se on helppo levittää ja huuhtoa, eikä iho kiristele sen jäljiltä.  Sampoo tuoksuu sopivan miedosti – parta kun nyt on niin lähellä nenää, että vahvat tuoksut alkavat aika nopeasti ärsyttämään, jos ei ihoa, niin ainakin päätä. Toisaalta olen tähänkin saakka pärjännyt pelkän sampoon tai saippuan avulla, joten saa nähdä jääkö tämä pysyvään käyttöön. Partaöljy taas pehmentää kuivat ja jäykät partakarvat. Ihan kuin sen ansiosta partakin kasvaisi hiukan aiempaa nopeammin. Iho ainakin on pehmeämpi.” 

Testissä miesten kosmetiikka – Vanha kunnon partasaippua

Vanha kunnon partasaippua on tehnyt paluun, ja kiitos siitä kuuluu luultavasti hipstereille ja partamuodin paluulle. Ja kuin sieniä sateella joka puolelle kaupunkeja perustetuille vain miehille tarkoitetuille grooming-liikkeille eli partureille, joissa hiusten leikkuun lisäksi muotoillaan myös partaa. Partasaippua on kuin perinteinen palasaippua, paitsi että sillä saa pitkäkestoisemman vaahdon, jonka ansiosta partaveitsi tai -terä liukuu iholla paremmin, ja parta on helpompi leikata. Eikä parranajon jälkeen tarvitse paketillista laastareita. ”Sotkamossa valmistettu Shave Club Finlandin Metsuri Parranajosaippua tuoksuu juuri siltä, miltä lupaakin eli metsältä. Hyvältä siis. Sen ansiosta terä liukuu iholla kivuttomammin kuin perus palasaippuan ja parranajo on helpompaa.”

Kenelle? Partasaippua on omiaan etenkin tuuheapartaisille, sillä se pesee partavaahtoja paremmin myös tiiviin karvankasvun alle piiloon jääneen ihon.

Miten? Kosteuta partasuti, pyöritä sitä saippuan pinnalla, lisää kupin pohjalle (vaikka kahvikupin) tilkka vettä ja pyöriä sutia kupin pohjalla niin kauan, kunnes saippua muuttuu vaahdoksi, sudi vaahto ajeltavalle alueelle ja ota terä esiin. Muista pestä suti ja kuivata se ilmavassa paikassa (ei laatikon pohjalla), jotta se ei kerää bakteereja.

Testissä miesten kosmetiikka – Luonnonkosmeettista rasvaa ja puhdistusgeeliä (myös naisten makuun)

 

Parranajo on raju käsittely iholle, joten muista rasvata iho sen jälkeen! Tanskalaisen luonnonkosmetiikkasarjan Ecookingin Ansigtscreme-voide on sopivan ohutta ja nopeasti imeytyvää etenkin miesten mieleen. Se rauhoittaa parranajosta ärtyneen ihon minuuteissa ja pitää ihon pehmeänä. Voide sopii hyvin myös naisen iholle.

Sarjassa on myös 2-in1-sampoo, jolla voit pestä sekä tukan että kropan. Tässä kohtaa kehottaisin kuitenkin pitkätukkaista miestä (ja naista) kääntymään ihan oikean sampoon puoleen. 2-in-1 kun on melkein aina kompromissi, ja pitkätukka tarvitsee korjaavia sekä ravitsevia tuotteita.

Cleansing Gel sopii kasvojen ja vartalon pesuun. Kaikki Ecooking Men -tuotteet tuoksuvat hyvin miedosti sitruunalta. Cleansing Gelin kunniaksi on sanottava se, että sillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, joten se ehkäisee selän näppyilyä ja pitää kainalot perus suihkugeeliä pidempään raikkaana.

Minä käytän itse 2-in-1-sampoota ja Cleansing Geeliä naisille suunnattujen suihkugeelien sijaan, koska kuten aiemmin jo sanoin, pidän miestentuotteiden tuoksuista naisten tuotteita enemmän. Tosin olisin toivonut, että nämä tuoksuisivat sitruunan sijaan yrttisemmiltä.

Lue myös:

Stoppi hiustenlähdölle ja vauhtia hiustenkasvuun

 

 

X