Sopivasti ihana

Tinder-maailman jälkipuintia

Teksti:
Riikka Väänänen

Olin viime vuoden aikana pariin otteeseen Tinderissä. Missäpä muualla tämän pirun pandemian aikana voisi tavata ihmisiä? Tai voi, selvisi yllättäen ja myöhemmin, mutta siitä ei nyt sen enempää.

Aivan kuten ennenkin, Tinder nauratti, ahdisti ja toisinaan jopa stressasi. En väitä, etteikö sitä kautta olisi tullut vastaan myös mukavia tyyppejä. Tuli kyllä, mutta ei ketään, joka olisi sykähdyttänyt mitenkään erityisesti. Hyviä keskusteluja ja naurua kyllä riitti.

Ja sitten se nurja puoli.

Sain suoria ja törkeitä ehdotuksia – kuten kuulemma kaikki muutkin, miehet ja naiset. Sain myös melko hyökkääviä viestejä (miten kukaan ikinä kuvittelee sellaisen johtavan treffeihin?). Koin myös elämäni järkyttävimmät treffit, joita seurasi seuraavana päivänä 45 Whatsup-viestiä. Joka toisessa niissä minut haukuttiin maanrakoon (vain koska en halunnut nähdä uudelleen), joka toisessa kehuttiin maailman ihanimmaksi ja aneltiin uutta mahdollisuutta. Viestit tulivat minuutin tai kahden välein ja loppuivat vasta, kun vastasin, että nyt alkaa jo vähän ahdistaa ja pelottaa.

Nurjaan puoleen laskettakoon myös se järjetön lyhytjänteisyys, minkä Tinder on aiheuttanut. Olen kutsunut jo aiemmin Tinderiä ihmisten hedelmäpeliksi. Usein haussa on ”isompi voitto”. Mikään, kukaan, ei riitä. Jospa seuraavan svaippauksen takana olisi joku vielä ihanampi? Voi toki olla, että olisikin, mutta antaako sillä tavalla millekään suhteelle oikeaa mahdollisuutta?

Huvittavaa on myös ne niin kutsutusta Tinder-haudoista kevät valon koittaessa nousevat. On saattanut mennä kuukausia ilman yhtäkään yhteydenottoa (tai kuten minulle tänään tullut viesti tyypiltä, jonka tapasin 3,5 vuotta(!) sitten) ja sitten yhtäkkiä puhelin kilahtaa. Nuo matchit on ”haudattu” syystä, joten miksi enää viestittää? Juu juu, ymmärrän tavallaan kyllä. Yrittänyttä ei laiteta. Mutta silti.

Se, missä Tinder naurattaa, on profiileissa käytettävät fraasit: ”sunnuntaityttöystävä”, ”kainalopaikka vapaana”, ”hipsuttelu”, ”kysy niin kerron” ja niin edelleen.

Asia, joka stressaa on se, että moni odottaa ihmisen pitävän Tinderiä auki koko ajan, oli töitä tai ei. Jos vastausta ei tulee heti, tulee viestiryöppy kysymysmerkeillä varustettuna.

Mitä muuta noihin yhteydenottoihin tulee, suorat seksiehdotukset olivat ainakin minulle ehdoton ei ei. Kun ”Moin” jälkeen seuraavassa viestissä kysyttiin lempiasentoa, poistui osuma välittömästi. Samoin, jos kiukuttelu alkoi siitä, että ei voinut tavata heti. Kyseenalaistan myös copy-pastella joka matchille lähteviä avautumisia siitä, mitä suhteelta ja elämältään toivoo. Mihin on jäänyt normaali keskustelu? Se, jota käydään aidoissa kohtaamisissa? Tinderissä mennään suoraan asiaan, joko sänkyyn tai todella vakavaan suhteeseen. Sain kerran piiitkän viestin, jossa osuma avautui ”avoimesti” käsityksestään hyvästä suhteesta ja elämästä. Kun sama viesti tuli uudelleen noin 10 minuutin päästä, vastasin, että taisit laittaa tämä jo kerran. Hups! Osuma hävisi hänen toimestaan välittömästi. Ja minä jäin nauramaan vedet silmissä.

Eräät tuttavani olivat saman miehen matcheja ja sattuivat muutama kesä sitten samalle terassille kyseisen tyypin kanssa. Tuo mies ei huomannut heitä, mutta he kyllä hänet. Naiset alkoivat laittaa miehelle viestejä siitä terassin pöydästä ja saivat minuutin sisällä molemmat useamman saman copy-paste-vastauksen. He vastasivat molemmat niihin täysin samalla tavalla, ja meni hetki, kun tuo mies tajusi tilanteen ja alkoi katsella ympärilleen. Ilkeää noilta naisilta? Mielestäni ei. Hyvä opetus sille miehelle? Toivottavasti.

En väitä, että naiset olisivat Tinderissä kuitenkaan yhtään sen parempia. Tuskinpa.

En myöskään väitä, että Tinderin kautta ei voisi löytää suurta rakkauttaan. Tiedän useammankin onnellsen parin, jotka ovat löytäneet toisensa joko Tinderistä tai jonkun muun deittisovelluksen kautta. Psst! Tämän viikon Annassa (7/22) oli aiheesta juttu. Kannattaa lukea.

Minä uskon kuitenkin edelleen enemmän aitoihin kohtaamisiin. Se joku saattaa tulla vastaan niin uskomattomien sattumien kautta, paikassa joka on se viimeinen, jossa kuvittelisit kohtaavasi ketään maailmasi mullistavaa ihmistä. Noista tapaamisista puuttuvat ne ennakko-odotukset, joita Tinder-treffeillä aina on. Se, johtavatko ne sen pidemmälle kuin Tinder-treffit, senhän näyttää vain aika.

Ihanaa alkavaa kevättä!

Kärpäsen kärsivällisyys

Tinder uskomaton maailma osa 2

Lue myös

X