Ihmissuhteet

Etkö koskaan riitele kumppanisi kanssa? Nämä 5 yllättävää syytä voivat johtaa eroon

Mättääkö parisuhteessasi jokin, vaikka mitään dramaattista ei ole tapahtunut? Suhteen alussa näennäisesti positiivisilta vaikuttavat asiat saattavat ajan kuluessa muuttua ongelmiksi, joihin lopulta koko suhde kaatuu.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Colourbox

Mättääkö parisuhteessasi jokin, vaikka mitään dramaattista ei ole tapahtunut? Suhteen alussa näennäisesti positiivisilta vaikuttavat asiat saattavat ajan kuluessa muuttua ongelmiksi, joihin lopulta koko suhde kaatuu.

1. Olette täysin samanlaisia

Useimmat ihmiset etsivät samanhenkistä kumppania kuin itse ovat. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos parisuhteen osapuolilla on samojen positiivisten puolien lisäksi täysin samat heikkoudet. Silloin riskinä on, että kumppanit pitävät yllä tai jopa ruokkivat toistensa heikkouksia.

Esimerkiksi kaksi mustasukkaista ja emotionaalisesti epävarmaa ihmistä saattaa muodostaa keskenään riippuvuussuhteen ja kahden riskinottajan solmimassa suhteessa kumpikin osapuoli pitää yllä paitsi omaa myös toisen vastuutonta elämää. Jos kummallakin on vaikeuksia ilmaista tunteitaan, he saattavat herätä joku päivä siihen, että keskinäinen läheisyys ja intiimiys puuttuvat täysin.

Lue myös: Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne!

2. Kumppanisi on sinuun liian kiintynyt

On täysin normaalia ja useimmiten tervettä tuntea vahvaa kiintymystä kumppaniinsa. Kaikki kiintymystyylit eivät kuitenkaan sovi pitkään parisuhteeseen.

Alkuhuuman aikana voi tuntua ihanalta, että kumppanisi haluaa viettää kaiken aikansa kanssasi ja kaipaa sinulta vakuuttelua tunteakseen olonsa turvalliseksi. Tunnet olevasi imarreltu ja nautit intensiivisestä suhteesta, mutta jonkin ajan kuluttua toisen takertuvuus ja tarvitsevuus saattavat tuntua hukuttavilta, sillä kaipaat myös omaa tilaa.

Lue myös: Oletko rakkausriippuvainen? Nämä merkit paljastavat vaarallisen takertumisen

3. Teillä on mahtava seksielämä

Aktiivinen ja molemminpuolisesti tyydyttävä seksielämä on useimmiten fantastinen asia. Se saattaa kuitenkin luoda kuvitelman, että suhteessa on jatkuvasti kaikki hyvin. Mieltä painavia, ikäviä asioita ei sen takia oteta ollenkaan puheeksi. Kun seksi jossain kohti suhdetta esimerkiksi stressin, työn, terveyden tai lasten myötä vähenee, saattavat puhumattomat ongelmat kuitenkin nostaa yhtäkkiä päätään ja johtaa suhteen kriisiin.

Lue myös: Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

4. Ette koskaan riitele

Riidat eivät välttämättä vaaranna parisuhdetta, vaan saattavat tehdä siitä jopa kestävämmän. Onnistuneissa parisuhteissa pareilla on kyky ratkaista ongelmiaan. He keskittyvät riidellessä asioiden ratkaisemiseen toista vastaan hyökkäämisen sijaan. Heillä on kyky oppia ja kasvaa ihmissuhteissaan.

Jos pariskunta ei pitkässä parisuhteessa koskaan riitele, he saattavat vain lakaista ongelmansa maton alle kerta toisensa jälkeen tai teeskennellä, että mitään vaikeuksia ei koskaan ole. Tällaisissa suhteissa harvoin on keskitietä – suhde on joko ihanteellinen tai sitä ei ole ollenkaan. Pari saattaa siis erota hyvin nopeasti, mikäli mitään ongelmia lausutaan ääneen.

Lue myös: Sanna Stellanin parisuhdearki: ”Otamme yhteen usein ja äänekkäästi”

5. Kumppanisi on liian kiltti

Etkö arvosta kumppaniasi samalla tapaa kuin suhteen alkuaikoina, vaikka hän on sinua kohtaan aina kiltti ja huomaavainen? Parisuhteessa liika kiltteys voi muodostua ongelmaksi. Jos toinen tekee aina kaikkensa eikä vaadi kumppaniltaan mitään, on häntä helppo alkaa pitää itsestäänselvyytenä ja olla kiittämätön. On tervettä olla kiltti, mutta asettaa myös asialliset rajat sekä omalle että kumppanin toiminnalle.

Lue myös: Oletko liian kiltti? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Lähde: Psychology Today

X