Ihmissuhteet

Hyökkää noutopöytään, valloita tanssilattia! 10 hyödyllistä neuvoa juhlavieraalle

Tyylikkyys on kiinni muustakin kuin pukuvalinnasta. Tapakouluttaja ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola listasi tärkeimmät muistisäännöt, joiden avulla luovit tilanteessa kuin tilanteessa.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Istock

Friends having fun at a summer party

Tyylikkyys on kiinni muustakin kuin pukuvalinnasta. Tapakouluttaja ja tyyliasiantuntija Mirva Saukkola listasi tärkeimmät muistisäännöt, joiden avulla luovit tilanteessa kuin tilanteessa.

1. Ilmoittaudu ajoissa

Mennäkö vai eikö mennä? Kutsukortissa pyydetään usein ilmoittautumista tiettyyn päivämäärään mennessä, mutta osa kutsutuista vitkuttelee silti.

Viime tingan ilmoittautuja luo paineita juhlan järjestäjälle erityisesti, jos istumapaikat on tarkoitus merkitä etukäteen. Työlään istumajärjestyksen tekeminen voi mennä uusiksi viime hetkellä muutosten vuoksi.

Useimmiten pitopalvelut ja tilausravintolat tarvitsevat hyvissä ajoin tiedon osallistujien määrästä. Niinpä juhlien järjestäjä maksaa myös osallistumisensa loppusuoralla peruneiden ateriat, vaikka näitä ei pöydässä näy.

2. Varaudu aina tuomisilla

Tyhjin käsin juhliin meneminen ei osoita tyylikkyyttä. Jotakin on hyvä tuoda, on se sitten hääparin toivoma, kohtuuhintainen lahja tai korillinen antimia mökkiviikonloppupöytään. Jos juhlan järjestäjä toivoo jonkin yleishyödyllisen hankkeen tukemista, on tavaran lahjoittamisen sijaan syytä suojella Itämerta tai auttaa kehitysmaiden lapsia lahjoituksella.

Hervottomiin lahjatoiveisiin ei tarvitse taipua. Sosiaalisessa mediassa leviävä tarina naisesta, joka pyysi syntymäpäivälahjaksi ökykallista Rolexin kelloa ja järjesti vierailleen omakustannusjuhlat ravintolassa, ei voi kuin huvittaa.

3. Tarjoa auttava käsi isäntäväelle

Juhlien järjestäminen tuottaa varsinkin kokemattomille stressiä. Siksi paras lahja voi olla avun tarjoaminen ennakkoon. Jos sinulla on erityistaitoja kattamisen tai kukkien sommittelun suhteen, älä epäröi tuoda sitä esiin.

Epämuodollisissa illanvietoissa voit kysyä isäntäväeltä suoraan, voitko auttaa. Likaisten astioiden kerääminen ja vesikannujen täyttäminen ovat selkeän mutkattomia tehtäviä, kun taas keittiöön änkeäminen voi helpottamisen sijaan hidastaa menuun perehtyneiden puuhia.

4. Noudata pukukoodia

Viihdytkö vain verkkareissa? Vai sonnustaudutko satiiniin ja höyhenpuuhkiin vaikka pihatalkoisiin? Oma tyyli on tärkeä asia, mutta etiketin mukainen asu kunnioittaa kutsujaa.

Suomalaisten kesäjuhlien tyypilliset pukukoodit ovat tumma puku tai smart casual. Miehelle ensin mainittu merkitsee juuri tummaa pukua, naiselle tyylikästä leninkiä, jakkupukua tai housuasua. Jälkimmäinen sallii miehelle irtotakin ja vaaleat värit, kun nainen voi vapautuneesti jättää vaikka sukkahousut pois.

5. Pukeudu olosuhteiden mukaan

Kesäjuhlat järjestetään usein luonnon helmassa: pursiseuralla, rantahuvilassa tai maalaistiluksilla. Siksi olosuhteista on hyvä ottaa ennakkoon selvää ja varautua asua valitessa niiden mukaisesti.

Kukaan ei jaksa kuunnella juhlissa kitinää, joten käytä kaupunkilaisjärkeä asua valitessasi. Illallinen tähtitaivaan alla meren rannalla vaatii paljaiden olkapäiden suojaksi lämpimän saalin. Heinäpellon laidalla taas on turha edes yrittää keikkua piikkikoroissa, joten valitse suosiolla kiilapohja tai somat ballerinat.

6. Älä ota lapsia kuokkavieraiksi

Keskustelu lasten ottamisesta juhliin mukaan käy kuumana netissä, varsinkin häihin liittyen. On vaikea ymmärtää, miksi. Jos kutsu on osoitettu koko perheelle, jälkikasvu on tervetullut riemuitsemaan. Jos ei, hääpari on todennäköisesti suunnitellut juhlat, joissa lapsilla ei välttämättä olisi hauskaa. Usein niihin liittyy pitkä ateria kulinaarinautintoineen ja viininmaisteluineen.

Hanki lastenvahti äläkä jankuta perinteisistä perhejuhlista. Jokainen pari luo omat perinteensä eivätkä ne aina tuo mieleen Niskavuorta.

7. Älä eristäydy kaverien kanssa

Tutustutko juhlissa aina uusiin ihmisiin? Vai paasaatko sydänystäviesi kanssa syntyjä syviä? Juhlia ei ole tarkoitettu jälkimmäiseen, sillä muusta porukasta eristäytyminen näyttäytyy epäkohteliaana. Älä siis sulkeudu lähituttujesi kanssa nurkkaan, vaan verkostoidu. Juhlat ovat mainio paikka tutustua uusiin ihmisiin.

Muista myös tutustuttaa muita toisiinsa. Esittele tuttujasi toisilleen ja vinkkaa jutunjuuresta. Aloita keskustelu esimerkiksi kertomalla, että heillä on yhteinen harrastus tai suosikkilomakohde.

8. Hyökkää noutopöytään, valloita tanssilattia

Kursailu on suomalaisten juhlien perisynti. Näennäisesti hyvään käytökseen liitetty tapa hidastaa usein juhlien kulkua ja tekee tunnelmasta varautuneen. Astele siis rohkeasti noutopöytään äläkä emmi tanssilattialle astumista. Isäntäväki on kiitollinen jokaisesta yrityksestä keventää tunnelmaa ja tuoda iloa iltaan.

Joitakin kursailun perussääntöjä kannattaa kuitenkin kunnioittaa. Älä siis kiilaa suvun matriarkan tai kunniavieraana olevan rovastin eteen noutopöytäjonossa, vaan odota kärsivällisesti vuoroasi.

9. Opi ja omaksu paikallisia tapoja

Suomi on maantieteellisesti iso alue, ja niinpä juhlatavat eroavat maan eri osissa. Kukaan ei voi hallita kaikkea, joten oman tietämättömyyden myöntäminen ei ole noloa. On kuitenkin hyvä tehdä oma uteliaisuus ja opinhalu selväksi. Älä nyrpistä nenääsi, vaan osoita, että haluat oppia uusia juhlatapoja.

Esimerkiksi rapujuhlaperinne on vahva rannikkoalueilla, mutta myös sisäsuomalainen nauttii siitä opittuaan saksiniekkojen käsittelyn. Nahkiaisia nautitaan enimmäkseen Satakunnassa ja Pohjanmaalla, mutta perinnettä voi viedä eteenpäin.

10. Kiitä kauniisti juhlista lähtiessäsi

Onnistuneiden juhlien järjestäminen on iso ponnistus. Siksi vaivannäöstä on syytä kiittää kunnolla. Ei haittaa, vaikka kerrot kiitoksesi useaan kertaan: ennen juhlia kutsun saadessasi, juhlista lähtiessäsi isäntäväen hyvästelyn yhteydessä sekä seuraavana päivänä.

Toisin kuin esimerkiksi anglosaksisissa maissa, Suomessa ei juuri kiitoskortteja lähetetä. Kuitenkin ne – samoin kuin kukkalähetyksetkin – ilahduttavat juhlien järjestäjiä vielä pitkään. Kiitoskortti jää myös pysyvämmin saajansa mieleen kuin tekstiviesti tai kirjoitus Facebook-seinällä.

Lue myös:

X