Ihmissuhteet

Miksi kumppani ei koskaan kehu? Syy voi löytyä lapsuudesta

Kumppanin historia saattaa selittää myönteisen palautteen antamisen vaikeuden. Kehujen vähäisyys ei siis automaattisesti tarkoita, että toinen ei arvosta tai välitä. Rakasta voi omalla toiminnalla kannustaa lausumaan kauniita sanoja.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kehujen saaminen kannustaa kehumaan.

Kumppanin historia saattaa selittää myönteisen palautteen antamisen vaikeuden. Kehujen vähäisyys ei siis automaattisesti tarkoita, että toinen ei arvosta tai välitä. Rakasta voi omalla toiminnalla kannustaa lausumaan kauniita sanoja.

Tuntuuko siltä, että oma rakas ei juuri koskaan kehu tai sano mitään kaunista?

Vähäinen kehujen antaminen voi johtua monestakin asiasta. Useimmissa parisuhteissa toisen kehuminen vähenee, kun alkuhuuma on ohi ja toisen läsnäolo on muuttunut arkiseksi.

Kehumistaidot saattavat kuitenkin juontaa juurensa hyvin pitkälle lapsuuteen.

Kehumismallit opitaan jo lapsuudessa

Mallit siitä, kuinka parisuhteessa toimitaan, iskostuvat meihin jo lapsuudessamme omilta vanhemmiltamme tai muilta meille läheisiltä ihmisiltä. Tällainen oppiminen ei tapahdu tietoisesti vaan tiedostamatta. Kun lapsi saa positiivista palautetta, hän huomaa, että sen saaminen tuntuu hyvältä.

– Lapsi, joka oppii saamaan positiivista palautetta, pitää sitä luontevana ja antaa sitä myös toiselle. Jos positiivista palautetta ei ole ikinä saanut, ei voi tietää, miten tärkeää se voisi olla, psykoterapeutti ja psykologi Arto Pietikäinen sanoo.

Opettele ottamaan kehuja vastaan

Pietikäinen kuitenkin muistuttaa, että oppimisemme ei rajoitu ainoastaan lapsuuteen. Oppiminen jatkuu vielä myöhemmissäkin ihmissuhteissa, kuten parisuhteessa. Opimme kumppanin käyttäytymisestä ja se vaikuttaa meidän omaan käyttäytymiseemme. Jos kumppanilta haluaa kehuja, kannattaa ensimmäisenä opetella ottamaan kehuja vastaan.

– Jos vastaa kehuun sanomalla, että ”mitä sinä nyt oikein” ja että ”et kuitenkaan tarkoita tuota”, niin positiivisesta palautteesta ei silloin seuraa antajalle mitään myönteistä, mikä kannustaisi häntä jatkamaan kehujen antamista. Sen sijaan kehuun kannattaa vastata kertomalla, että ”tuntuipa kivalta kuulla tuo”.

Kehu kumppaniasi ja kerro tarpeistasi

Kumppania voi kannustaa kehumiseen myös kehumalla kumppania ensin itse.

– Aito ja vilpitön kehu voi tuntua toisesta niin hyvältä, että se voi kannustaa häntäkin kehumaan, Pietikäinen sanoo.

Avoimuus ja omista tarpeista kertominen on parisuhteessa äärimmäisen tärkeää. Mikäli siis kaipaat kehuja, voit hyvin mainita asiasta kumppanillesi.

– Jos asian haluaa ottaa puheeksi, voi kumppanille kertoa, että itsestä tuntuisi hyvältä, jos saisi enemmän myönteistä palautetta. Asiasta kertoessa täytyy kuitenkin pitää huolta, että ei ajaudu vaatimaan toiselta kehuja, Pietikäinen ohjeistaa.

Pietikäinen kehottaa puhumaan minä-muodossa, sillä syytöspuheet ovat vaatimista. Ja vaatimisesta seuraa ainoastaan kehuja, jotka lausutaan pelkästään velvollisuudentunnosta.

– Jos toiselta vaatii myönteistä palautetta, kehuista katoaa kaikki kauneus ja spontaanius, jotka aitoihin kehuihin liittyvät.

Muuta omaa käytöstäsi toisen muuttamisen sijaan

Jokainen pitkässä parisuhteessa oleva huomaa kumppanissaan vikoja. Näitä vikoja voi joskus olla vaikea sietää. Ne voivat toisinaan jopa kääntää katseen kokonaan pois kumppanin hyvistä puolista. Usein oman käytöksen muuttaminen on kuitenkin paras tapa vaikuttaa asioihin. Jos esimerkiksi kumppanin vaikeus kehua kismittää sinua kerta toisensa jälkeen, Pietikäinen suosittelee seuraavan harjoituksen kokeilemista.

– Kuvittele, että yhtenä yönä kaikki kumppanin viat häviäisivät ja puolisosi olisi muuttunut täydelliseksi kumppaniksi. Ajattele, että hän on juuri sellainen, mitä toivot ja odotat. Pohdi sitten, millä tavoin oma käyttäytymisesi häntä kohtaan muuttuisi. Voisitko ruveta kohtelemaan häntä näin hänen vioistaan huolimatta?

Pietikäisen mukaan tätä kannattaa kokeilla salaa kumppanilta kahden viikon ajan ja panna merkille, mitä kokeilusta seuraa suhteelle ja sen ilmapiirille.

– Yleensä siitä seuraa hyviä asioita. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, Pietikäinen sanoo.

Lue myös:

Saako miesten kohteliaisuuksista loukkaantua? Tapakouluttaja ja tietokirjailija ovat eri mieltä asiasta

Naiset kertovat: Tämä on kauneinta, mitä mies on minulle sanonut

Onko rakkaallasi traumoja aiemmista ihmissuhteista? Huomioi nämä asiat – 5 ohjetta

X