Ihmissuhteet

Millaisia riitelijöitä te olette? 5 riitelijätyyppiä – ja miten parisuhderiidan voi välttää

Harrastatteko mykkäkoulua vai ovatko riitanne aina melkoista draamaa? Tunnista, mikä on teidän tyylinne riidellä ja opettele riitelemään paremmin.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Miten teillä riidellään?

Harrastatteko mykkäkoulua vai ovatko riitanne aina melkoista draamaa? Tunnista, mikä on teidän tyylinne riidellä ja opettele riitelemään paremmin.

1. Dramaattinen duo

Suhteessanne on paljon intohimoa, mutta niin on draamaakin. Riidan hetkellä voisi sanoa, että kun kakka osuu tuulettimeen, se lentää pitkälle. Hyvä uutinen on se, että teillä asiat eivät patoudu sisälle, vaan ne päästellään ulos. Draaman vuoksi todelliset ongelmat saattavat silti jäädä käsittelemättä.

2. Aina kaikesta samaa mieltä

Me emme riitele koskaan. Ihanko tosi? Onko totuus kuitenkin se, että vuorotellen hylkäätte omat tarpeenne, sillä pelkäätte riitaa. Muista, että on ihan hyväksyttävää olla välillä eri mieltä. Jos et koskaan uskalla olla eri mieltä, et välttämättä kunnioita omaa itseäsi.

3. Keskitytte epäolennaisuuksiin

Riidan tullen ette keskity olennaiseen vaan otatte esiin myös epäolennaisia asioita. Olette kuin etsiviä, jotka etsivät ratkaisujen sijaan pienimpiäkin vikoja. Analysoitte ja vatvotte asioita loputtomiin, mutta päädytte aina pattitilanteeseen.

4. Toinen haluaa puhua, toinen lakaista maton alle

Mitä tapahtuu, kun sanot, että: ”Kulta, meidän täytyy puhua!” Juokseeko puolisosi pakoon. Parisuhteessa toiselle voi olla luontevampaa ja helpompaa ottaa vaikeita asioita esiin, mutta toinen taas tarvitsee enemmän aikaa. Se saa aikaan ristiriitoja, sillä toinen voi kuvitella, että toinen ei halua käsitellä asiaa lainkaan, vaikka kyse on vain eri tavasta ottaa ongelmia esiin.

5. Mykkäkoulu

Kumpikaan ei ota asioita puheeksi vaan erimielisyyksien ilmaantuessa pitävät mykkäkouluja. Parin päivälliskutsut vähenevät, sillä kukapa haluaisi olla seurueessa, jossa ilmapiiri väreilee outoa jännitystä ja osapuolet tuskin puhuvat toisilleen.

Lue myös:

Näin kritisoit kumppaniasi rakentavasti ja ilman riitaa

Millainen valittaja olet: kriitikko, uhri, huolestuja vai täydellisyyden tavoittelija?

X