Ihmissuhteet

Nämä ovat suomalaisten yleisimmät syyt mennä pariterapiaan

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutun psykologi Mikael Saarisen mukaan pariterapiaan tullaan usein liian myöhään. Tunnista merkit!

Teksti:
Johanna Jantunen

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutun psykologi Mikael Saarisen mukaan pariterapiaan tullaan usein liian myöhään. Tunnista merkit!

Suomalaiset hakeutuvat pariterapiaan usein uskottomuuden vuoksi.

– Pettäminen paljastuu ja se romahduttaa korttitalon, psykologi Mikael Saarinen kertoo.

Uskottomuus on usein kuitenkin vain se viimeinen niitti, joka toimii laukaisevana tekijänä pariterapiaan hakeutumiselle.

– Taustalla voi olla jopa vuosikausia jatkuneita ongelmia, mutta usein ihmiset vetkuttelevat eivätkä hae apua.

Koska vuosia kestäneistä ongelmista voi olla hankala päästä yli, pariterapiaan kannattaisi Saarisen mukaan hakeutua jo paljon aiemmin.

Mistä sitten tietää, milloin pariterapia olisi paikallaan?

Kiinnostuksen lopahtaminen on hälytysmerkki

Tee testi. Kuvittele mielessäsi kumppanisi. Millaisia ajatuksia päässäsi syttyy? Kääntyvätkö suupielesi hymyyn, tuleeko sinulle lämmin olo tai kaipauksen tunne? Jos kyllä, suhteesi on todennäköisesti hyvässä kunnossa.

– Jos sen sijaan tulee jäykkä ja tyhjä olo, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida.

Huolestua pitäisi myös silloin, jos et enää tiedä – eikä sinua välttämättä edes kiinnosta – mitä kumppanillesi kuuluu.

– Parisuhteessa on tärkeää olla kartalla toisen elämästä. Jos etäännytään toisesta, aletaan rakentaa muureja, eikä keskustella enää muusta kuin arjen pyörittämisestä, on suuri vaara sille, että kiinnostus toista kohtaan lopahtaa kokonaan.

Tällöin suhteesta voi loppua myös seksi.

– On yleistä, että pariterapiaan tulevilla pariskunnilla on ollut seksiä viime aikoina enää kerran puolessa vuodessa.

Huolla parisuhdetta kuin autoa

Jos parisuhteessa ollaan yksinäisiä, eivätkä kumppanit jaa toisilleen hellyyttä, puuttuvia asioita voidaan lähteä hakemaan suhteen ulkopuolelta.

– Ajatellaan, että ”en menetä mitään, koska minulla ei ole mitään”, ja aloitetaan salainen suhde, Saarinen kertoo.

Samalla oma parisuhde voi alkaa näyttää negatiivisemmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

– Toisessa maailmassa on vain ihastumisen tunne ja kaikki on ihana. Kun sieltä käsin katsoo omaa parisuhdetta, voi näyttää siltä, että tässä ei ole mitään hyvää eikä ole koskaan ollutkaan, mikä ei tietenkään ole totta.

Parisuhdetta pitääkin Saarisen mukaan huoltaa kuten autoa. Näin se pysyy kiinnostavana, ja molempien tarpeet tulevat tyydytetyiksi ja kohdatuiksi.

– Vaatimisen ja syyttämisen sijaan pitäisi puhua molempien tarpeista ja suhteen kehittämisestä. Pitäisikö kahdenkeskistä aikaa olla enemmän, pitäisikö käydä useammin treffeillä ja ollaanko seksielämään tyytyväisiä?

Jos vain hääpäivänä panostetaan suhteeseen ja lähdetään romanttiselle kylpylälomalle, tarpeet ja odotukset voivat olla liian suuria ja tapahtuu ylilyöntejä.

– Arvostusta, ihailua ja kiinnostusta toista kohtaan pitäisi olla parisuhteessa päivittäin. Silloin suhde pysyy elossa.

X