Ihmissuhteet

Onko Facebook-sivusi vaarallinen? 6 turvallisuutta parantavaa vinkkiä

Miten turvallisuudestaan voi huolehtia Facebookissa? Entä mitä tehdä, jos kohtaa häirintää? Kysyimme Facebookin turvallisuusjohtaja Julie de Bailliencourtilta kuusi parasta vinkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos Facebookissa kohtaa häirintää, siitä kannattaa ilmoittaa ylläpidolle.

Miten turvallisuudestaan voi huolehtia Facebookissa? Entä mitä tehdä, jos kohtaa häirintää? Kysyimme Facebookin turvallisuusjohtaja Julie de Bailliencourtilta kuusi parasta vinkkiä.

Facebookissa saattaa törmätä valeprofiiliin, asiattomaan kuvaan tai joutua esimerkiksi ex-puolison häirinnän kohteeksi.

– Me tiedämme, että ihmiset voivat olla todella luovia, jos he haluavat häiritä toista, Facebookin Euroopan, Lähi-idän ja Aasian turvallisuusjohtaja Julie de Bailliencourt kertoo.

Onneksi oman turvallisuuden parantamiseksi on useita keinoja ja työkaluja. Monet ongelmat on mahdollista kokonaan ennaltaehkäistä.

1. Valitse Facebookiin ja sähköpostiin eri salasanat

Facebookin ja sähköpostin salasanojen ei kannata olla sama.

– Jos sähköpostiisi hakkeroidutaan, hakkeroija saattaa yrittää hakkeroitua samoilla tiedoilla myös Facebook-tilillesi, Julie varoittaa.

Myöskään salasanan jakamista edes tutuille Julie ei pidä hyvänä ideana. Hänen mukaansa on hyvä asia, että Suomessa salasanan luovuttamisesta ei ole tullut rakkauden mittaria.

– Joissain maissa on yleistä, että ihmiset sanovat kumppanilleen, että jos todella rakastat minua, annat minulle salasanasi, Julie kertoo trendistä.

2. Tee säännöllisesti turvallisuustarkastus

Julie kehottaa jokaista tutustumaan Facebookin turvallisuuskeskukseen, jonne on koottu paljon hyödyllistä tietoa turvallisesta Facebookin käytöstä ja siitä, miten toimia ongelmatilanteissa. Turvallisuuskeskuksen etusivulta löytyy myös linkki turvallisuustarkastuksen tekemiseen.

Turvallisuustarkastuksessa sinulle annetaan vinkkejä käyttäjätilisi turvallisuuden parantamiseksi. Parikymmentä sekuntia kestävä tarkastus on Julien mukaan hyvä tehdä noin vuoden välein.

– Itse asiassa Facebook itse ehdottaa turvallisuustarkastuksen tekemistä kerran vuodessa, 7. helmikuuta.

3. Älä hyväksy kaveriksesi tuntemattomia

Oletko joskus hyväksynyt tai pyytänyt Facebook-kaveriksesi ihmistä, jota et tunne? Ei kannattaisi. Kaveripyynnön hyväksyminen voi pahimmillaan antaa hyvät eväät häirintään: kaveripyynnön hyväksymisen jälkeen asetuksistasi riippuen sinut voi mahdollisesti tägätä asiattomiin kuviin ja seinälläsi voi jakaa sisältöä muiden kavereidesi nähtäväksi. Kyse voi myös olla esimerkiksi kaunaa kantavan luoma valeprofiili.

– Jos et tunne ihmistä, älä hyväksy hänen kaveripyyntöään tai lähetä hänelle kaveripyyntöä, Julie linjaa tiukasti.

4. Opettele blokkaamaan

Toisinaan häirintää kokevia neuvotaan poistumaan kokonaan sosiaalisesta mediasta. Julien mukaan monelle häirintää kokevalle on kuitenkin hyvin tärkeää olla internetin kautta yhteydessä läheisiinsä ja tuttaviinsa jopa sinä aikana, kun häirintää tapahtuu.

Silloin blokkaamisesta eli estämisestä on hyötyä. Blokattu henkilö ei näe profiiliasi tai mitään sisältöjäsi.

Blokkaaminen on helppoa. On vain osattava mennä asetuksiin, josta löytyy Estäminen-välilehti.

– Ihmisen blokkaaminen kestää noin sekunnin, Julie sanoo.

Ihmisen lisäksi voi estää myös esimerkiksi ärsyttävät pelikutsut tai tapahtumakutsut tietyltä henkilöltä.

5. Raportoi häirinnästä

Jos Facebookissa kohtaa häirintää tai asiatonta sisältöä, kannattaa siitä raportoida ylläpidolle. Facebookin ohje- ja tukikeskuksessa neuvotaan, miten ilmoitus tehdään. Asiansa voi esittää suomeksi.

– Meillä on tiimi, joka toimii ja neuvoo häirintätilanteissa. Heihin kuuluu myös suomalaisia. Kun joku raportoi asiattomasta tai loukkaavasta sisällöstä, palaamme asiaan noin parissa tunnissa. Haluamme, että ihmisellä on sellainen olo, että häntä ei jätetä yksin.

Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi valeprofiilista, asiattomasta kuvasta tai uhkauksesta.

– Jos joku esimerkiksi uhkaa jakaa sinusta intiimin videon, ohje- ja tukikeskuksessa on kohta, jossa voit erikseen ilmoittaa siitä, että joku on uhannut jakaa sinusta sisältöä, jota et halua Facebookiin.

Tarvittaessa apua kannattaa hakea myös oikeusteitse.

– Asiasta ei tarvitse kärsiä hiljaisuudessa. Me kannamme vastuumme ja teemme voitavamme, mutta lisäksi on tärkeää, että häirinnän kohteeksi joutunut puhuu asiasta jollekulle, jotta häirintä ei jatku tosielämässä.

6. Tiedosta, kenelle julkaiset

On eri asia julkaista ystäville kuin koko maailmalle. Siksi Julien mukaan olisi aina tärkeää tiedostaa, ketkä kaikki julkaisemiasi asioita näkevät.

– Esimerkiksi bikinikuvan julkaiseminen kavereille saattaa monesta olla ihan ok, mutta moni ei halua jakaa sitä kaikkien vapaasti nähtäväksi. Julkaisuhetkellä on tärkeää ymmärtää, kenelle julkaisee.

Lue myös:

Prinsessa Sofia joutui sulkemaan Facebookinsa vihapuheen vuoksi: ”Ilkeät kommentit iskivät minuun todella kovaa”

Hermolepoa vai taistelua? – Näin sujui 3 naisen Facebook-lakko

Näin pääset eroon some-kateudesta – 6 vinkkiä!

X