Ihmissuhteet

Rakkautta on, seksiä ei – kannattaako seksittömästä suhteesta erota?

Seksittömyys rasittaa parisuhdetta ainakin, jos toisella on haluja, mutta toisella ei. Seksinpuutteessa elävän itsetunto voi kärsiä ja yhteys pariskunnan välillä katketa. Ero on viimeinen vaihtoehto korjata tilanne, mutta ennen sitä kannattaa ainakin jutella ja selvittää syy seksittömyyden takaa.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Istock

Mitä tehdä, jos seksi loppuu parisuhteesta?

Seksittömyys rasittaa parisuhdetta ainakin, jos toisella on haluja, mutta toisella ei. Seksinpuutteessa elävän itsetunto voi kärsiä ja yhteys pariskunnan välillä katketa. Ero on viimeinen vaihtoehto korjata tilanne, mutta ennen sitä kannattaa ainakin jutella ja selvittää syy seksittömyyden takaa.

Eroottinen elämä on mahdollista herättää henkiin, jos seksuaalista vetovoimaa toiseen on joskus ollut. Jos taas eroottista vetovoimaa ei ole jommallakummalla koskaan ollutkaan, on sen syttyminen myöhemmin vaikeaa, jopa mahdotonta.

Parisuhteessa, jossa on lämpöä ja rakkautta, mutta seksi ei suju, kannattaa selvittää haluttomuuden tai kyvyttömyyden syy. Saattaa nimittäin olla että mahdollisen eron jälkeen uudessa suhteessa painitaan ensimmäisen vuoden jälkeen taas saman haluttomuusongelman kanssa.

Seksuaalisen haluttomuuden syitä voivat olla:

  • sairaus
  • lääkitys
  • vanhat hoitamattomat traumat
  • väsymys
  • tyytymättömyys seksielämän laatuun
  • kiihottumis- tai orgasmiongelma
  • liiallinen päihteiden käyttö
  • stressi.

Seksi erottaa parisuhteen muista ihmissuhteista. Yleensä seksitön suhde toimi, sillä harvoin molemmat ovat tyytyväisiä seksittömyyteen. Siksi seksittömyyden syy kannattaa ainakin selvittää ja miettiä, voiko asialle tehdä jotain. Jos syynä on esimerkiksi parisuhteen huono laatu, sitä voi halutessaan yrittää parantaa.

Amorinrannan seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipela kertoo, mitä seksittömässä suhteessa elävän kannattaa ottaa huomioon:

Mitä tehdä, jos suhde on vastoin omaa tahtoa seksitön?

Pariskuntien olisi hyvä reagoida melko nopeasti seksin vähenemiseen tai puuttumiseen. Kun asia on tuore, se on helpompi selvittää ja korjata.

Monelle pariskunnalle seksi on arka aihe, jota kierrellään. Puhumisen sijaan moni tyytyy arvailemaan ja kuvittelemaan asioita. Vain puhumalla asioita voidaan ratkoa.

Seksittömyys parisuhteessa on ongelma, joka on usein molempien mielessä päivittäin. Moni hakeutuu pariterapeutille silloin, kun keskustelut toistavat itseään eikä tilanteeseen tule selvyyttä: ei ymmärretä miksi seksiä ei ole tai ei keksitä, mitä tilanteelle voisi tehdä.

Joissakin, eritoten ikääntyneissä, parisuhteissa saatetaan tyytyä seksittömyyteen, koska ero ei ole mielekäs ratkaisu ja seksin merkitys on vähentynyt. Näissäkään tilanteissa ei kannattaisi olla hiljaa vaan puhua: painostava ja epämääräinen tunnelma hälvenee, kun yhdessä päätettään lopettaa seksielämä kokonaan.

Seksittömyys parisuhteessa – anna.fi
Se, ettei toinen koskaan halua voi nakertaa itsetuntoa. Torjutuksi tuleva voi miettiä, miksi minua ei halua kukaan.

Jos suhde on seksitön, saako toinen hankkia rakastajan?

Sivusuhde voi korjata seksin puutteen, mutta parisuhteen korjaamiseen sivusuhde ei ole tepsivä keino. Seksin puuttuminen on kuitenkin yleensä parisuhdeongelma.

Onko seksittömyys syy erota?

Joskus on, sillä parisuhde on yleensä se paikka, jossa läheisyyden ja seksuaalisuuden tarpeet halutaan tyydyttää. Monille on tärkeää saada kokea seksuaalista yhteyttä puolisoonsa. Siinä saa kokea tunnetta, että toinen haluaa minua ja olen hänen mielenkiintonsa kohteena. Myös tunne turvasta on merkittävä: tuon ihmisen kanssa voin turvallisesti nauttia läheisyydestä ja seksistä.

Saako toiselta vaatia seksiä?

Halua tai nautintoa ei voi vaatia. Parisuhteessa voi kuitenkin vaatia aikaa yhdessäololle ja vaatia asiaan puuttumista, mutta seksin vaatiminen ei ratkaise mitään. Vonkaaminen ei ole halun herättelyä. Se, että sanoo kaipaavansa toisen läheisyyttä ja seksiä hänen kanssaan, on huomattavasti rakentavammin sanottu.

Pitääkö haluttoman suostua seksiin ilman omaa halua?

Seksuaalista halua voi houkutella mukavan ilmapiirin ja yhdessäolon avulla. Seksi tuskin on tyydyttävää kummallekaan, jos toinen suostuu seksiin vastoin tahtoaan. Pitkissä suhteissa varmasti välillä toinen ryhtyy seksiin vain toisen mieliksi, eikä siitä ole haittaa kellekään. Se ei kuitenkaan voi olla seksielämän malli kerrasta toiseen.

Mitä ongelmia seksittömyydestä voi seurata?

Itsetunto voi laskea hänellä, jota toinen ei koskaan halua. Hän voi miettiä, miksi minua ei halua kukaan. Haluton taas voi kokea syyllisyyttä siitä, ettei halua. Hän saattaa kokea ettei voi haluttomuudelleen mitään. Tilanteesta seuraa paha mieli molemmille, koska yhteyden tunne vähenee.

Onko haittaa, jos pikkulapsiaikana seksiä on tavallista vähemmän?

Synnytyksen jälkeen nainen ei hormonaalisesti ole seksin suhteen parhaimmillaan, sillä maitoa erittävä prolaktiini vähentää seksuaalista halua ja estrogeenin lasku heikentää limakalvoja. Tuoreiden vanhempien olisi tärkeää ymmärtää se.

Väsymys ja vauvan tarpeisiin vastaaminen vievät uskomattoman paljon aikaa ja voimia. Silloin seksi ei ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vauva-aikaa kestää vain vuosi, sen jälkeen elämä näyttää taas toisenlaiselta.

Jotkut saattavat vastustaa ajatusta, että vauvan syntyminen muuttaisi pariskunnan elämää. Se on vaarallinen ja itsekäs ajatus. On syytä asennoitua niin, että vauvan syntymä muuttaa elämää ja niin sen kuuluukin. Me olemme vastuussa avuttomasta pienokaisesta, jonka olemme tähän maailmaan tuoneet.

Asiantuntijana toimi Amorinrannan seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipela.

Lue lisää:

Tämän takia seksielämäsi alkaa kukoistaa yli nelikymppisenä – 5 faktaa

Seksuaalinen haluttomuus – Herätä halut uudestaan

Pelasta seksitön parisuhde

X