Ihmissuhteet

Eikö kumppanisi osoita tarpeeksi rakkautta? Teillä saattaa olla eri rakkauden kielet

Me ilmaisemme rakkauttamme erilaisin tavoin. Rakkaustohtorinakin tunnettu lääkäri Emilia Vuorisalmi sanoo, että rakkautta voi opetella ilmaisemaan myös muilla kuin itselle kaikkein tyypillisimmillä tavoilla.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Osoitetaanko parisuhteessasi rakkautta puhumisen sijaan pienillä arkisilla teoilla tai järjestämällä yhteistä laatuaikaa?

Me ilmaisemme rakkauttamme erilaisin tavoin. Rakkaustohtorinakin tunnettu lääkäri Emilia Vuorisalmi sanoo, että rakkautta voi opetella ilmaisemaan myös muilla kuin itselle kaikkein tyypillisimmillä tavoilla.

Miksi puolisoni ei koskaan laita minulle ihania viestejä tai suukottele spontaanisti arjen keskellä? Meillä on eri tapamme ilmaista rakkautta, ja usein parisuhteessa nämä keinot eivät kohtaa. Saatamme toivoa, että kumppanimme toisi joskus kukkia tai veisi ravintolaillalliselle, kun hän taas mielestään osoittaa jatkuvasti rakastavansa sinua tekemällä sinulle aamiaisleivän.

Rakkauden ilmaisukeinoista kirjan kirjoittanut Gary Chapman on nimennyt viisi rakkauden kieltä, joita ovat sanat, teot, lahjat, laatuaika ja kosketus.

Esimerkiksi jos rakkauden kielemme on sanat, osoitamme rakkautta kertomalla kumppanillemme, miten ihana hän on. Jos kielemme on teot, puurramme arjessa pienten huomionosoitusten eteen.

Toiset ilmaisevat rakkauttaan antamalla huolella valikoituja lahjoja, toiset järjestävät yhteistä laatuaikaa ja toiset tahtovat olla puolisonsa lähellä fyysisesti.

Rakkauden kieliä voi opetella

Opimme ilmaisemaan rakkautta kasvatuksen kautta, lapsuudenkodistamme ja muusta ympäristöstämme. Rakkaustohtorina tunnettu Emilia Vuorisalmi kutsuu perheestä ja kulttuurista omaksuttuja rakkauden kieliä primäärikieliksi. Näitä sujuvasti puhumiamme kieliä on yksi tai kaksi.

Haasteita syntyy, kun parisuhteen osapuolet puhuvat luonnostaan eri kieliä. Voi alkaa tuntua, että puoliso ei ymmärrä, ei välitä tai vaatii liikoja. Voiko kumppania vaatia opettelemaan sitä itselle tärkeää kieltä?

– Vaatiminen on ehkä väärä sana, mutta silloin kun kunnioitamme toista, haluamme ymmärtää häntä, sanoo Vuorisalmi.

– Kun ymmärrämme kumppaniamme ja haluamme näyttää rakkautta myös muilla kuin itselle luontaisilla tavoilla, on mahdollista oppia käyttämään muita kieliä.

Samalla tavalla kuin muutkin kielet, myös rakkauden kielet tarttuvat. Vuorisalmen mukaan ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista vaihtaa omaa kieltä täysin, vaan vahvistaa muita kieliä ja opetella käyttämään myös niitä.

Onko pakko puhua?

Usein korostetaan puhumisen merkitystä parisuhteessa, mutta entä jos sanat eivät ole itselle ominainen rakkauden kieli? Jos suhteessa rakkautta osoitetaan auttamalla toista arjessa ja antamalla kivoja pieniä lahjoja, onko pakko puhua?

– Kun sanotaan, että puhuminen on tärkeää, tarkoitetaan yleensä asioiden selvittämistä eikä pelkästään rakkauden osoittamista. Väärinymmärryksiä ei pystytä selvittämään vain pussailemalla, toteaa Vuorisalmi.

Rakkautta voi siis osoittaa muutenkin kuin puhumalla, mutta sanalliseen kommunikaatioon sisältyy paljon muitakin puolia. Jos puhuminen on vaikeaa, toiselle voi kirjoittaa vaikka kirjeen. Tärkeintä on ymmärtää toista. Aina yhteistä kieltä ei löydy, mutta silloin auttaa jo pelkkä asian tiedostaminen.

– Jos tuntuu siltä, ettei toinen ymmärrä, voi helpottaa kun huomaa, että hän vain osoittaa rakkauttaan toisenlaisella kielellä, sanoo Vuorisalmi.

Lue lisää rakkauden kielistä ja tieteestä rakkauden takana loveincmedia.com.

Lue myös:

Rakkauden viisi kieltä – puhuako vai pussata?

Näytä tunteesi! 10 helppoa tapaa ilmaista rakkautta

Rakkaustesti – testaa, miten rakastat ja haluat tulla rakastetuksi

X