Julkkikset

Psykoterapeutti Maaret Kallio: ”Ei kannata yrittää olla superihminen”

Teksti:
Anna.fi

Väestöliitossa työskentelevä psykoterapeutti Maaret Kallio, 37, tuli koko kansan tietoisuuteen Ensitreffit alttarilla -televisio-ohjelman myötä, jossa hän oli yhtenä asiantuntijana mukana etsimässä sinkuille sopivia puolisoita.

Maaret Kallio

Ohjelmassa asiantuntijat yrittivät muodostaa pareja, jotka näyttivät tutkimusten ja haastatteluiden perusteella toisilleen sopivilta.

Mutta elääkö Maaret itse järki- vai tunneavioliitossa?

Paha kysymys, hän vastaa.

– Olemme yhdessä tasapainoiset, mutta ehkä minä olen meillä enemmän se tunteeseen menevä ja mies taas se järki. Tosin on minullakin järkeä ja miehellä tunnetta, hän sanoo ja nauraa.

Lue myös: Järkiliitto voi olla tunneliittoa kestävämpi – Lue Ensitreffit alttarilla -psykologi Kari Kiianmaan väittämät

Maaret on monille tuttu parisuhteita ja seksuaalisuutta koskevien artikkeleiden asiantuntijana:
Säilytä intohimo pitkässä parisuhteessa Pettäminen piristää parisuhdetta ja 6 muuta myyttiä uskottomuudesta

Terapeutin roolia ei voi kytkeä pois

Vaikuttaako terapeutin työ omaan parisuhteeseen ja arkeen?

– Vaikutus on ehdottomasti myönteistä. Tietämyksestäni ja koulutuksestani on hyötyä omissa ihmissuhteissani. Vanhempana ja puolisona on apua siitä, että tietää, miten olisi hyvä toimia, sillä selkäytimestä emme aina toimi oikein.  Minusta tuli terapeutti, sillä ihmisen mieli, joka on uskomattoman sopeutuva sekä hyvään että pahaan, on aina kiehtonut minua.

Maaretia tosin välillä ärsyttää se, ettei voi kytkeä terapeutin roolia pois päästään.

– Minut on koulutettu havainnoimaan ihmisiä. Sitä ei voi laittaa pois päältä edes vapaalla. Joskus huomaan vanhempien ja lasten väillä tilanteita, joissa vanhempi syyttää rajusti lastaan, vaikka itse toimii väärin. Mutta eihän sellaiseen voi puuttua.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikana

Ensi treffit alttarilla -terapeutti tunnistetaan

Hämmentävää ja kiusallista. Sellaiselta ohjelman myötä tullut julkisuus on tuntunut.

– Minulle on helpompaa, jos ihmiset tulevat sanomaan jotain. Mutta jos näen ihmisten tuijottavan tai supisevan, se on vaivaannuttavaa, hän kertoo.

– Alkuvuodesta olin lasteni kanssa leikkipuistossa. Huomasin, että minua tuijotetaan. Yritin tsempata ja olla poikkeuksellisen fiksu vanhempi kiukkuavan lapseni kanssa. Se johti siihen, että lopulta kivahdin hänelle kovempaa kuin oli tarpeen. Ai että nolotti. Ei siis kannata yrittää olla mikään superihminen.

Blogi jakaa mielipiteitä

Maaretin Helsingin Sanomien verkkosivuilla olevasta Lujasti lempeä -blogistaan tuli hetkessä todella suosittu, ja joillain kirjoituksilla on ollut lähes 300 000 lukijaa.

Kaikki eivät ole nielleet inhimillisyyttä käsitteleviä tekstejä hymy huulilla.

– Olen hämmästellyt kommentteja, joissa minulle on toivottu kuolemantauteja. Olen miettinyt, mikä siellä ruudun toisella puolella on hätänä, kun kirjoitukseni saavat sellaisia reaktioita aikaan.

Tänään hän on Ranskan lentoturman vuoksi hahmotellut muistikirjaansa tekstiä siitä, miten kukaan ei ole pohjimmiltaan pelkästään hyvä tai paha.

– Parhaat lukijapalautteet ovat niitä, että auts, mutta tekipä hyvää. Kyllähän minäkin valitan kotona välillä hyvin pienistä asioista. Olen ihminen siinä missä muutkin, enkä ole mikään enkeli. Yritän kuitenkin nähdä asioita suurempina kokonaisuuksina enkä takerru pieniin vikoihin.

Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Annassa 16/2015 Lasillisella-sarjassa, jossa käydään tunnettujen ihmisten kanssa heidän lempipaikassaan lasillisella.

Teksti: Elisa Hurtig Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

X