Ihmiset ja suhteet

Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

Teksti:
Anna.fi

Millaisia vaikeita asioita jokaisessa parisuhteessa tulee eteen? Ensitreffit alttarilla -psykologi Kari Kiianmaa paljastaa, miten suhteen saa kukoistamaan vuodesta toiseen.

Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

Selvitä parisuhteen arvoperusta

Jo ennen parisuhteeseen ryhtymistä olisi tärkeää keskustella parisuhteen perusteista. Jos ne ovat liian hatarat, on vastoinkäymisiä vaikea kestää.

Ennen vakavaan parisuhteeseen ryhtymistä on tarpeen keskustella molempien elämänarvoista: millaista osaa kummallekin näyttelevät esimerkiksi raha, työ, perhe, henkiset arvot ja harrastukset?

– Jos arvot ovat pahasti ristiriidassa, se on parisuhteelle todellinen aikapommi, joka tulee eteen joidenkin vuosien kuluessa, Kiianmaa toteaa.

Lue myös: Järkiliitto voi olla tunneliittoa kestävämpi – Lue Ensitreffit alttarilla -psykologi Kari Kiianmaan väittämät

Luovu parisuhteessa valtataistelusta

Jokaisessa liitossa tulee niin sanottu valtataisteluvaihe, kun alkuhuuman jälkeen moni asia toisessa alkaa ärsyttää. Vastaan tulee haasteita ja ongelmia, joita pitää alkaa ratkaista yhdessä.

– On tärkeää nähdä, että kumppanin kanssa ollaan samalla puolella, ongelmat ovat yhteisiä ja ne ratkaistaan yhdessä. Silloin päästään eteenpäin.

Jos parisuhteen osapuolet ovat yhteisen rintaman sijaan eri puolilla taistelemassa siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, voi lopputuloksena olla suhteen päättyminen.

– Osapuolet joutuvat yhä kauemmas toisistaan ja suhde voi alkaa rakoilla. Tällaisesta valtataistelusta pitäisi pyrkiä luopumaan mahdollisimman pian suhteen alussa.

Lue myös: Varo eron merkkejä

Kestä kumppanisi kasvu

Parisuhde on kahden yksilön suhde. Parisuhde on tärkeä, mutta parisuhteen kumpikin osapuoli tarvitsee myös hengittämistilaa. Koska parisuhteessa ei olla rakentamassa riippuvuussuhdetta, täytyy kummallekin olla tilaa kasvaa ja kehittyä yksilönä.

– Se tarkoittaa sitä, että otetaan vastuuta omasta onnellisuudesta eikä ajatella, että toisen pitäisi olla tietynlainen, jotta minä voin olla onnellinen. Pitää itse tehdä asioita, jotta on tyytyväinen ja onnellinen, eikä vain ajatella, että toisen pitäisi tehdä asioita minun tyytyväisyyteni eteen.

– Elämässä voi aina kasvaa ja kehittyä, mutta tietenkin ideaalitilanne on, että parisuhteen muodostaa kaksi itsenäistä ihmistä, jotka voivat jakaa hyvää oloa keskenään – ei niin, että kumpikaan hakee toisesta tukikeppiä itselleen.

Lue myös: Parisuhdeongelmat – Korjaa ne yksin

Päivitä parisuhdetta

Kiianmaa arvioi, että tänä päivänä suhteet kestävät viidestä kymmeneen vuotta, jos parisuhdetta ei päivitetä eikä siihen tehdä korjauksia.

– Ihmisille tulee identiteetin etsimisvaiheita vähintään kymmenen vuoden välein, Kiianmaa toteaa.

Syyt, joiden takia ihastutaan ja rakastutaan, ovat yleensä menneisyydestä. Ne ovat sellaisia, jotka eivät pidä suhdetta onnellisena, kun toinen väistämättä muuttuu vuosien varrella. Siksi on tärkeää päivittää syitä, joiden takia ollaan yhdessä.

– Täytyisi koko ajan tarkastella, miksi ollaan yhdessä ja yrittää muokata suhdetta sellaiseksi, että se vastaisi odotuksia. On tärkeää, että suhde perustuisi enemmän tämänhetkisiin toiveisiin ja tarpeisiin kuin ohjautuisi jostain menneisyydestä.

Lue myös: Pitkä parisuhde – Miksi yhteen kasvaminen kannattaa?

Kari Kiianmaa

Kari Kiianmaa on Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi.

Lue lisää:

7 virhettä, joihin fiksutkin parit sortuvat – Katso, sorrutteko te!
30 vinkkiä onnelliseen avioliittoon
7 vinkkiä parempaan seksiin – Näin elvytät pitkän parisuhteen

Teksti: Hilppa Alanko
Kuvat: Colourbox, MTV

X