Ihmiset ja suhteet

Kotiäidit ja sosiaalisen median käyttö

Teksti:
Anna.fi
Tuttipullo

Kotona olevat äidit seuraavat usein aktiivisesti internetissä olevia keskustelufoorumeita. Erityisesti pienten lasten vanhemmille suunnatut keskustelupalstat ovat suosittuja.

Esimerkiksi KaksPlus-lehden keskustelufoorumilla on päivittäin tuhansia kävijöitä. Mikä keskustelufoorumeissa kiinnostaa? Mikä on niiden suosion takana? Haastattelin kahta kotona olevaa äitiä. He kertovat, miksi he seuraavat keskustelufoorumeita ja millaiset keskustelut heitä kiinnostavat.

Luetko pienten lasten vanhemmille suunnattuja keskustelufoorumeita Internetissä?

Kati 30: ”Odotusaikana luin tosi paljon. Nykyään luen vähemmän. Lähes päivittäin kuitenkin vilkaisen kuukausiketjua, jossa kirjoittelevat äidit, joiden lapsi on syntynyt oman lapseni kanssa samaan aikaan.”

Sanna 30: ”Joo. Luen keskustelupalstoja aina, kun kerkeän.”

Kuinka paljon aikaa käytät internetissä olemiseen päivittäin?

Kati 30: ”Internetissä tulee oleskeltua yhteensä ehkä noin 2 tuntia päivässä.”

Sanna 30: ”Päivätasolla aikaa voi mennä tunti, joskus enemmänkin. Se riippuu vähän lapseni päiväunien pituudesta.”

Mitä keskustelupalstoja luet?

Raskaus

Kati 30: ”KaksPlus, Helistin, Suomi 24 (vauva-aiheisia). Lisäksi luen erilaisia tiettyihin teemoihin, kuten esimerkiksi terveyteen ja harrastuksiin liittyviä keskustelupalstoja tai vaikka kameran ja pyörän hankintaa koskevia keskustelupalstoja, joista saan vinkkejä tarvitsemani tavaran hankintaan. Toisaalta erityisesti terveysaiheisiin keskusteluihin suhtaudun terveesti epäillen. Joskus luen myös ihmissuhdeaiheisia keskustelupalstoja, joissa keskustellaan esimerkiksi parisuhteesta.”

Sanna 30: ”Enimmäkseen käyn Vauva-lehden keskustelupalstalla, mutta seuraan myös Helistin ja KaksPlus -keskustelupalstoja. Joskus olen käynyt Liberon ja Vauvattaren palstoilla.”

Miksi luet keskustelupalstoja?

Kati 30: ” Yksi syy on tiedonhaku. Haen muualta etsityn faktatiedon lisäksi perusteita erilaisille valinnoille ja ratkaisuille (esim. tavaroiden hankinta). Haen myös vastauksia ongelmatilanteisiin, kuten miksi lapsi ei syö tai miksi lapsi kiukuttelee, tuleeko hampaita tai miksi lapsi itkee ja miten lapsen saisi paremmin nukkumaan. Vertaistukeakin saan palstoilta. Muillakin on joskus raskasta. Huomaan samankaltaisuuksia toistenkin elämässä, mikä vähentää pelkoja siitä, onko joku epänormaalia. Myös erilaiset lapsen kehityksen vaiheet tulevat tosi hienosti esiin, kun huomaa muillakin olevan samanlaista. Lisäksi luen keskustelupalstoja ajankuluksi. On hauskaa kuulla muiden elämänmenosta, iloisista ja joskus surullisistakin jutuista. Muiden kokemuksista voi oppiakin. Esimerkiksi joku saattaa kirjoittaa asiasta, joka ei ehkä muuten tulisi mieleenkään, ja näin ollen se saattaa jopa ennaltaehkäistä ikäviä asioita, kuten esim. haavereita kotona. Joistakin kuukausiketjulaisista tulee myös kuin tuttuja, ja haluan tietää mitä heille ja heidän lapsilleen kuuluu. Vauvan ollessa pieni keskustelupalstojen seuraamiseen kehittyi jopa pienimuotoinen riippuvuus.”

Sanna 30: ”No, ehkä tavallaan vertaistuen vuoksi. Palstoilla on paljon vauvajuttuja, ja saan joskus neuvoja. Omilla kavereillani ei ole samanikäisiä lapsia, joten siksi luen palstoja, joille kirjoittelevilla on samassa kehitysvaiheessa olevia lapsia.”

Osallistutko itse keskusteluihin aktiivisesti vai seuraatko muiden keskustelua? Entä miksi seuraat keskusteluja ottamatta osaa niihin itse?

Kati 30: ”Seuraan ainoastaan keskusteluja. En ota osaa keskusteluihin, koska koen kirjoittamisen vievän enemmän aikaa ja lisäävän riippuvuutta. Lisäksi koen saavani tarvitsemani hyödyn ainoastaan palstoja lueskelemalla.”

Sanna 30: ”Keskustelen itse tosi vähän. Enimmäkseen vain seuraan keskusteluja. En oikeastaan tiedä, miksi. Ehkä uteliaisuudesta. Välillä sieltä myös oppii jotain. En viitsi itse kirjoittaa. Monille palstoille pitäisi kirjautua, enkä muista sanasanoja, niin en sitten jaksa kirjoittaa. Ja sitten kun palaan töihin, tuskin jaksaisin enää kirjoitella.”

Millaisiin aiheisiin liittyviin keskusteluihin otat osaa? Miksi?

Kati 30: ”Seuraan vain keskusteluja. Jos itse osallistuisin, siinä tapauksessa varmaan hakisin vastauksia johonkin tiettyyn ongelmaan ja kysyisin neuvoja asiasta muilta ihmisiltä keskustelupalstan välityksellä. Saattaisin myös vastata muiden kysymyksiin, joihin minulla olisi tarkkaa omakohtaista tietoa, kuten esimerkiksi, miten olen oman lapseni kanssa toiminut jossakin tilanteessa ja mikä on auttanut erilaisissa haasteissa. Mielipideasioiden kirjoittelu keskustelupalstoilla vaatisi minulta enemmän viitseliäisyyttä. Kuitenkin, jos aihe olisi erittäin kiinnostava ja kuohuttava, niin ehkä sitten voisin kirjoittaa siitä keskustelupalstalle.”

Sanna 30: ”Joihinkin itseäni kiinnostaviin. Esimerkiksi jos joku kysyy jostakin asiasta, johon tiedän vastauksen, niin silloin voin ottaa osaa keskusteluun. Joskus joku kysyi esimerkiksi akvaariosta, joka meilläkin on. Silloin vastasin kysymyksiin.”

Kirjoitatko anonyyminä vai nimimerkillä? Jos et kirjoittele keskustelupalstoille, kumpaa vaihtoehtoa käyttäisit, jos joskus osallistuisit keskusteluun?

Kati 30: ”Jos kirjoittaisin keskustelupalstoille, niin kirjoittaisin ehkä välillä anonyyminä ja välillä nimimerkillä tilanteesta riippuen. Nimimerkillä kirjoittaisin palstoilla, joilla käyn säännöllisesti ja anonyyminä kirjoittaisin palstoilla, joilla vierailen satunnaisesti. Esimerkiksi lapsenhoitoaiheiseen kuukausiketjuun voisin kirjoittaa nimimerkillä, jolloin kirjoittamisesta tulisi henkilökohtaisempaa. Itsekin on mukavaa lueskella keskustelupalstaa, jossa nimimerkit ovat tuttuja. Anonyyminä olisi varmasti helpompaa kirjoittaa vaikeista ja arkaluontoisista aiheista, kuten esimerkiksi parisuhteen ongelmista. Silloin oma anonymiteetti säilyisi varmemmin ja voisin kirjoittaa vapaammin.”

Tietokone

Sanna 30: ”Anonyymisti. En ole kirjautunut sivuille. Käyn vain sellaisilla palstoilla, joille pääsevät kaikki.”

Mihin aiheisiin liittyviä keskusteluja seuraat? Miksi?

Kati 30: ”Kuten aikaisemmin kerroin, niin seuraan esimerkiksi lapsen kehitysvaiheisiin liittyviä keskusteluja, mutta myös ihmissuhteisiin ja terveyteen liittyviä keskusteluja. Haen tietoa ja vertaistukea. Saatan myös lukea keskustelupalstoja selvittäessäni ”diagnoosia” omille oireilleni.”

Sanna 30: ”No oikeastaan lapsiin liittyviä. Luen myös gallupeja. Aiheita on laidasta laitaan. Otsikosta riippuu paljon, luenko jotain keskustelua vai en. Sellaisia keskusteluja on pakko käydä katsomassa, joissa joku on keksinyt jonkin ’provon’, mistä toiset suuttuvat. Ne ovat yleensä mielenkiintoisia. On vaikea sanoa mitään syytä, miksi seuraan joitakin keskusteluja. Vähän sitä luen, mikä pistää silmään.”

Mikä on keskustelupalstojen parasta antia?

Kati 30: ”Kokemus siitä, että muillakin samassa tilanteessa olevilla on samanlaisia ongelmia eli vertaistuki. Lisäksi hyvät vinkit ovat parasta antia.”

Sanna 30: ”Joskus palstoilla on hauskoja ketjuja. Esimerkiksi kerran Kaks Plussan palstalla oli nostalgia-ketju, jossa ihmiset kertoivat, mitä he muistivat 1990-luvusta. Oli ihan hauska katsoa, mitä muut muistivat siitä ajasta. Joskus jollakin palstalla oli myös ketju, jossa kerrottiin, mitä hauskaa miehet olivat tehneet synnytyksen aikana. Se oli aika mielenkiintoinen.”

Jos olet huonolla tuulella, puratko pahaa oloasi verkossa?

Kati 30: ”En varsinaisesti, mutta keskustelupalstojen lukeminen voi antaa uusia näkökulmia. Enemmänkin käytän silloin Messengeriä kommunikointiin tuttujen kanssa, jolloin oma huonotuulisuus voi lievittyä.”

Sanna 30: ”En tee niin. Se on varmaan kyllä aika yleistä.”

Oletko koskaan kirjoittanut ns. asiatonta viestiä keskustelupalstalle?

Kati 30: ”En. En koe minkäänlaista tarvetta kirjoittaa asiattomia viestejä internetin keskustelupalstoille. Asiattomat viestit ovat mielestäni typeriä eivätkä lisää mitään hyvää tässä maailmassa. En ymmärrä, miksei erilaisista asioista voisi kirjoittaa myös asiallisesti menemättä ilkeyksiin, herjauksiin ja henkilökohtaisuuksiin. Lisäksi herjaavien ja asiattomien viestien lähettäminen on myös lainvastaista, ja se voi joissakin tapauksissa johtaa jopa oikeusjuttuihin, kuten julkisuudessa onkin jo nähty.”

Sanna 30: ”En. Ei tunnu siltä, että olisi ollut tarvetta sellaiseen. Se on mielestäni vähän hölmöä.”

Oletko tavannut keskustelupalstojen kävijöitä tosielämässä?

Kati 30: ”En ole”

Sanna 30: ”En ole. Keskustelupalstoilta on silti varmasti mahdollista löytää uusia ystäviä. Jos minulla olisi ajankäyttö ongelmia eikä olisi oikein ketään kaveria, voisin kyllä tavata esimerkiksi samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Tällä hetkellä ei ole aikaa eikä tarvetta sellaiseen. Hyvä että riittää aikaa edes kaikille nykyisille tutuille, joita haluan tavata. Tunnen saavani aivan riittävästi ”vertaistukea” palstoja lukemalla.” 

Oletko Facebookissa?

Kati 30: ”Olen”.

Sanna 30: ”Kaikki ovat kyllä yrittäneet houkutella minua sinne. Kaverit ovat innostuneita Facebookista. En ole Facebookissa, koska en kuulu mihinkään nettiyhteisöön, eikä sellainen kiinnosta. Haluan pitää yhteyttä ihmisiin muuten kuin nettiyhteisöjen kautta. Kauan kadoksissa olleet ihmiset on mahdollista löytää muutenkin, jos HALUAA. En vain innostu tuollaisesta yhtään.”

Jos olet kirjautunut Facebookiin, kuinka usein päivität profiiliasi?

Hiiri

Kati 30: ”Harvakseltaan, ehkä noin kerran viikossa saatan tehdä jotain Facebookissa. Profiiliani päivitän harvemmin. Facebookisssa en mielelläni julkaise kovinkaan paljon tietoja yksityiselämästäni.”

Mikä Facebookissa viehättää?

Kati 30: ”Vanhoihin tuttuihin voi saada kontaktin, jos yhteystiedot ovat kadonneet. Facebook on lähinnä viihteellistä ajanviettoa, muuten ei niinkään tärkeä minulle. Facebookista on mukava lukea niiden henkilöiden kuulumiset, jotka tietojaan päivittävät.”

Teksti: Sanna Toikkanen

X