Ihmiset ja suhteet

Ongelmana ystävyys

Teksti:
Anna.fi

Ystävät ovat tärkeä osa elämää. Ystävyydestä voi kuitenkin tulla taakka. Ystävän huono itsetunto voi saada sinutkin voimaan huonosti. Toisen paha olo koskee sitä enemmän, mitä riippuvaisempia olemme toisista. Siksi myös ystävyydelle on opeteltava asettamaan rajat.

Ongelmana ystävyys

Sosiaalisessa elämässä on jatkuvasti tapaamisia eri ihmisten kanssa. Käytöksemme muiden seurassa riippuu itsetunnosta ja turvallisuuden tunteesta. Ihmiset, joilla on matala itsetunto, tulevat epävarmoiksi, ovat hiljaa mielipiteistään ja yrittävät kaikin voimin sopeutua. Matala itsetunto voidaan myös naamioida itsevarmuuden taakse. Tällainen ihminen pelkää usein kilpailua ja haluaa puolustaa valtaansa. Jos hän on pomosi, hän tuskin antaa sinun kasvaa työssäsi.

Omasta itsetunnostasi riippuu, miten kohtaat nämä ihmiset. Jos lähellä olevat ihmiset alkavat käyttää sinua kynnysmattona, aseta rajat. Hyvä itsetunto auttaa arvostamaan itseä terveellä tavalla. Se, että työpaikalla jatkuvasti uhrautuu, tiskaa ja keittää kahvit ei saa toisia rakastamaan sinua. Päinvastoin: sinusta tulee helposti kynnysmatto, jolta edellytetään kahvinkeittoa ja pikku palveluksia.

Uskalla kehittyä

Anne, 28, ja Milla, 28, ovat olleet ystäviä. ”Olimme kuin Anna ja Diana, meillä oli salaseura ala-asteella. Olemme pitäneet vuosia yhtä, vaikka olemme aivan erilaisia. Kasvoimme yhteen.” Anne sai ihanan työpaikan, mutta Milla ei ollutkaan iloinen hänen puolestaan. Anne alkoi pohtia ystävyyden olemusta. ”Milla olisi varmaankin minulle parempi ystävä, jos olisin surkea epäonnistuja. Olemme aivan eri aloilla, ja mietin, miten arvostetun työn saaminen voisi olla Millalta pois? Hänhän oli seurannut kamppailuani vuosia.”

Anne huomasi loukkaantuneensa sydänjuuriaan myöten. ”Minusta tuntui, etten saanut enää ilmaa. Minun olisi pitänyt olla surkea Anne, jota ei kukaan hae limudiskossa tanssimaan”, Anne tuumaa. ”Olen muuttunut ihmisenä. Jos en voi olla ystävyyssuhteessa oma itseni, ei se toimi.” Lopulta hän jutteli Millan kanssa, joka kertoi tuntevansa itsensä surkeaksi. Molempien mielestä ystävyyden lukuisat hyvät puolet peittosivat huonot.

Siljan, 30, ystävä Katri, 30, kokee asiat useimmiten kilpailuna. ”Kenellä on mahtavin poikaystävä, kuka saa eniten työkeikkoja, eniten palautetta työstään… Viime vuodet ovat olleet oikeaa kilpalaulantaa”, Katri sanoo. Silja näkee asian toisin. ”Totta kai ymmärrän, että kilpailua on, mutta ystävyytemme typistyy täysin, jos en saa iloita, kun onnistun. Pitäisikö minun vaieta kaikista asioistani Katrin takia?”

Emman, 27, vaihto-oppilasperheen äiti nälvi Emmaa koko ajan. ”Olin hidas ja tyhmä suomalainen. Suuri virheeni oli olla 10 minuuttia suihkussa”. Lopulta Emma tajusi, että naisella oli henkilökohtaisia ongelmia, kun hän väitti Emman varastavan hänen tavaroitaan. ”En todellakaan tehnyt sitä, ja kieltäydyin olemasta kynnysmatto”, Emma sanoo.

Vältä energiasyöppöjä!

Ystävät voivat myös syödä energiaasi. Yksinkertainen apu on pieni muistilehtiö. Voit merkitä siihen, millaisia tuntemuksia ystäväsi herättävät. Millainen on tunteesi, kun tapaatte? Oletko aivan poikki ja tunnet itsesi huonoksi ihmiseksi? Miltä tuntuisi jos suhteenne loppuisi?

Minnan, 29, poikaystävä nälvi häntä jatkuvasti. ”Kesti aikansa, ennen kuin osasin ottaa edes kohteliaisuuksia vastaan. Kerran käydessäni vanhemmillani huomasin, että isäni nimitteli äitiäni samalla lailla ja odotti häneltä palveluksia. Huomasin, että olin ajanut itseni samanlaiseen suhteeseen. Mietin, miltä tuntuisi, jos en enää näkisi poikaystävääni. Ei kovin pahalta”, Minna sanoo.

Muista, että suurin virheesi on pelata heikkouspeliä. Älä käänny ympäristön puoleen, jos tiedät tehneesi hyvää työtä. Sinun ei myöskään tarvitse olla kiltti, jos kiltteyttäsi hyväksikäytetään. Aseta itsellesi rajat, selvästi, mutta ystävällisesti, ilman aggressiivisuutta. Olet ansainnut hyvää.

Lähteet:
Spreckelsen Helene F.: Kvinnornas vänskap och problematik. Uppsala Universitet. Pro gradu.

Teksti: Laura Parkkinen / A4 Media Oy (18.5.2006)
 

X