Ihmiset ja suhteet

10 kysymystä miehen seksuaalisesta haluttomuudesta

Teksti:
Anna.fi

Vanhan vitsin mukaan nainen pihtaa ja mies vonkaa, mutta monessa parisuhteessa kärvistellään miehen seksihalujen puutteen vuoksi. Mikä avuksi, jos omat hormonit hyrräävät, mutta puoliso vastaa aina ”ei kiitos”?

Miehen haluttomuus

Naista himottaisi, miestä ei. Ystäväpiirissä tehdyn pikagallupin mukaan asetelma on aikuisilla pareilla yllättävän usein juuri näin. Mistä miehen seksuaalisen halun vähentyminen johtuu?

Usein taustalla on psykoseksuaalisia syitä, kuten tyytymättömyys parisuhteeseen tai sitoutumiseen liittyvät ongelmat. Taustalla voi olla myös biologisia syitä, kuten pitkään jatkunut stressi, jatkuva väsymys, alkoholin runsas käyttö tai masennus. Syynä voi olla myös saatu kritiikki, etenkin jos se osuu seksuaalisuuteen tai seksiin.

Myös huono, seksuaalista nautintoa tuottamaton seksi voi olla syynä. Harvinaisempia syitä ovat toiminnalliset seksuaalihäiriöt, trauma, nöyryytys ja kaltoin kohtelu.

1. Miten elämäntilanteet vaikuttavat haluttomuuteen?

Monella tavalla. Seksuaaliterapeutin vastaanotolle hakeutuu tyypillisimmin 40–50-vuotias mies, jolla on kovat paineet perheessä, parisuhteessa, työelämässä, harrastuksissa ja sosiaalisissa suhteissaan. On yksi tai kolme pientä lasta ja keski-iän haasteet hormonitoiminnan muutoksineen. Myöhemmin eläkkeelle jääminen ja ikääntyminen voivat vaikuttaa haluun, kun isot asiat elämässä alkavat pudota pois ja mikään ei tunnu enää miltään. Myös ero voi vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Halu on kuitenkin koko ajan olemassa, sille ei vain ole tilaa, aikaa ja mahdollisuutta tulla ulos. Tärkeää on ymmärtää, että halun väheneminen on ymmärrettävää ja normaalia.

2. Onko haluttomuus yleensä hetkellistä vai pysyvää?

Yleensä haluttomuusajanjaksot ovat ylimenovaiheita. Asia korjaantuu, kun sille annetaan aikaa tai siihen puututaan. Joskus sairaus tai sen lääkitys voi tehdä halun vähenemisestä pysyvämpää. Esimerkiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkitys voi viedä seksuaalisen halun. Silloin on kuitenkin tärkeämpää hoitaa tasapainoon sairaus.

3. Milloin kannattaa hakea apua?

Kuuden kuukauden sääntö on hyvä. Kun on puoli vuotta katsellut itse, että mikähän tämä juttu on, on hyvä hakea apua. Silloin ei ole jälkijunassa, mutta ei liian aikaisinkaan puuttumassa asioihin. On otollinen hetki työstää asioita.

4. Miten haluttomuutta voidaan hoitaa?

Katsomalla ongelman taakse. Usein on vaikeaa erottaa, kumpi oli ensin, seksuaalisen halun puute vai ongelma sen takana. Ongelma voi olla suhteen sisällä oleva kommunikointiongelma tai ristiriita, josta ei ole pystytty keskustelemaan. Haluttomuuden taustalla on usein paljon vääriä uskomuksia, vääristyneitä ajatuksia seksistä, halusta ja kiinnostuksesta. Niitä voidaan käsitellä kognitiivisilla menetelmillä.

5. Mitä terapiassa tapahtuu?

Tärkeä osa terapiaa on pysäyttää negatiiviset ajatukset ja korvata niitä uusilla. Terapiassa opetellaan puhumaan seksuaalisista tarpeista, toiveista ja huolista ja viestimään toiselle toimivammalla tavalla. Terapiassa voidaan myös harjoitella eroottisia ajatuksia ja fantasioita niin, että ne alkavat tulla luonnollisiksi ja automaattisiksi. Seksuaalinen halu on parisuhteen onnellisuuden ytimessä. On tärkeää synnyttää ajatus, että ihanaa, hän haluaa minua vielä ja haluaa antaa minulle seksuaalista nautintoa ja iloa. Näitä ajatuksia voidaan herättää pari- ja kosketusharjoituksin. Terapiassa käydään vähintään viisi kertaa, yleensä 5–25 kertaa.

6. Miten kumppanin kannattaa suhtautua miehen haluttomuuteen?

Sääli ei auta vaan ärsyttää ja saa aikaan vihan tunteita. ”Ei se mitään haittaa” on myös lause, jonka miehet kokevat hyvin loukkaavana. Haittaahan se, sekä miestä, kumppania että parisuhdetta. Parasta on suhtautua kannustamalla ja tukemalla: tästä selvitään ja tämä selvitetään yhdessä.

7. Entä jos mies kokee itse seksin määrän riittäväksi mutta nainen ei?

Usein kumppanit kokevat seksuaalista halukkuutta mutta määrittelevät sen eri tavalla. Kun ongelma pitkittyy, toinen tai molemmat saattavat kokea rakkaudenkin vähentyneen. Sellainen tilanne aiheuttaa helposti kriisin, johon on hyvä hakea ulkopuolista apua.

8. Miten haluttomuuden herättämiin tunteisiin pitäisi suhtautua?

Kumppanin haluttomuus voi herättää hyvin monenlaisia tunteita säälistä syvään ymmärrykseen ja myötätuntoon. Jotkut iäkkäämmät suhtautuvat siihen ”meidän yhteisenä juttuna” ja vähän huumorilla. Haluttomuus saattaa herättää myös hämmennystä, erityisesti jos mies on ennen ollut aina aktiivinen. Naista voi pelottaa. Onko rakkaus loppunut? Onko puolisolla joku toinen? Riittämättömyyden tunne siitä, ettei kiihota toista riittävästi, hämmentää. Valitettavan usein kumppani syyllistyy itse. Silloin olisi tärkeää, että toinen sanoo, että tämä ei johdu sinusta. Olet yhtä haluttava kuin ennenkin, mutta minulla on nyt stressiä. Ristiriitatilanteessa puhuminen on aina ainut keino selvitä.

9. Miten halua herätellään ilman, että toinen ahdistuu?

Mies voi tehdä työtä itsensä kanssa havainnoimalla erilaisia asioita itsestään ennen seksiä, sen aikana ja sen jälkeen. Mitä minussa tapahtuu, miten tarkkaavaisuuteni on mukana, käytänkö kaikkia aisteja? Olenko riittävästi kuunnellut, mitä kehoni tarvitsee? Tulkitsenko tapahtumia liian kriittisesti? Voi harjoitella olemaan enemmän läsnä itselleen. Joskus erektio saattaa tulla, mutta mieli ei ole mukana. Nainen voi huolehtia omasta seksuaalisuudestaan ja nautinnostaan myös itsetyydytyksen ja fantasian keinoin. Toiselle voi myös sanoa, että ymmärrän, että sinulla on stressiä, mutta tämä on minulle tärkeää. Sopisiko sinulle olla lähelläni, hyväillä ja koskettaa minua? Useimmiten se sopii.

Asiantuntijana seksologian johtava asiantuntija, kliininen seksologi Tarja Santalahti Väestöliitosta.

Lue myös:

Miehen seksuaalinen haluttomuus – Mikä vie miehen seksihalut?

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuva: Colourbox.com

Anna 28/2015

X