Ihmiset ja suhteet

Tyttö, pidä huolta itsestäsi!

Teksti:
Anna.fi

”Ei sitä minulle voisi tapahtua.” Tiedättekö ihmistyypin, joka aina ajattelee näin? Suomi taitaa olla näitä tyyppejä täynnä, koska WHO:n vertailevan tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret käyttävät vähiten kondomeja Euroopassa.

Ei-toivottu raskaus, sukupuolitaudit, hiv ja muut ikävät asiat mielletään asioiksi, jotka tapahtuvat jollekin muulle, ei omalle kohdalle sattuviksi. ”Kondomittoman seksin jälkeen tajuntaan todella iski ajatus siitä, mitä olisi voinutkaan tapahtua”, Marja, 25, kertoo. ”Siitä lähtien kondomia on aina halunnut käyttää.”

Suomessa luullaan usein virheellisesti hiv:in olevan pääasiallisesti narkomaanien sairaus. Tämä ei ole koko totuus. Ilman kondomia saatat jakaa tanssilattian komeimman uroksen kanssa muutakin kuin intohimoisen hetken. Entä jos komistus on tehnyt humalaisen sekoilumatkan Tallinnaan ja laiminlyönyt ehkäisyn? Tällöin on mahdollista, että matkalta on tarttunut mukaan ikäviä tuliaisia. Pelotteluako? Ei todellakaan. Kuultu jo monta kertaa? Ei näytä auttavan. Ajattelepa asia niin, että suojaamattomassa seksissä olet myös mahdollisesti alttiina partnerisi edellisten kumppanien taudeille.

”Seksiteitse tarttuvat taudit ovat olleet kasvussa jo useamman vuoden, erityisesti nuorten keskuudessa. Hiv-tartunnat heteroseksin välityksellä ovat olleet niin ikään kasvussa niin Suomessa kuin lähialueillakin”, luonnehtii Miia Hänninen, Aids-tukikeskuksen ennaltaehkäisy- ja koulutussektorin johtaja. Hänninen kertoo, että lähialueiden hiv-tilanne on melkoisen synkkä. ”Virossa on todettu jo viis tuhatta hiv-tartuntaa, mutta todellisen luvun arvioidaan olevan kymmenestä kahteentoista tuhanteen. Venäjällä tartuntoja on todettu noin 300 000, mutta arvion mukaan tartuntoja olisi kuitenkin huomattavasti enemmän, jopa lähemmäs yhdeksänsataa tuhatta. Niin Venäjällä kuin Virossakin epidemia on erittäin vakava. Erityisen huonossa asemassa ovat nuoret naiset.”

Miksi kortsua ei käytetä?

Aids-tukikeskus on jo kohdentanut ennaltaehkäisyvaroja nuorten parissa tehtävään työhön. Ensi vuonna lanseerataan kampanja, jonka aiheena on turvaseksi ja kohderyhmänä nuoret. Tämän vuoden keräystulot, kuten edellisenkin, käytetään nuorten parissa tehtävään työhön. Mikä mahtaa olla syynä, että vaikka kuinka kampanjoidaan, tieto ei mene perille?

Ruusu, 27, ei osaa sanoa, miksi kondomi jää usein käyttämättä. ”Jos harrastan seksiä esimerkiksi varatun, komean, suomenruotsalaisen miehen kanssa, en osaa kuvitella saavani häneltä mitään tautia, hivistä puhumattakaan, joten mitään ehkäisyä ei tule käytettyä. Kun harrastin suojaamatonta seksiä söpön, eri maissa työskennelleen brasilialaisen kanssa, testautin itseni. Jotenkin ajattelin, että riski hänen kanssaan oli olemassa.” Ruusu myöntää logiikkansa hataruuden. Hän muistelee, että testitulosten odottelu oli epämiellyttävää. ”Tuntuu silti, että jostain joutuu luopumaan, jos käyttää kondomia”, Ruusu tunnustaa.

”Klamydia napsahti”

Toivottavasti jatkossa varoja käytetään nuorten, parikymppisten naisten valistamiseen. Aina nimittäin pelkkä säikähdys ei riitä, ja kaikilla ei ole Ruusun tuuria. Tiina, 23, sanoo, että hyväuskoisuuttaan hän harrasti ensimmäisen – ja viimeisen kerran seksiä ilman kondomia partnerin kanssa, joka vakuutti, että hänellä ei ole sukupuolitauteja. ”No, klamydia napsahti”, Tiina hymähtää. Hän vakuuttaa, ettei enää ole yhtä naiivi. Nyt Tiina vaatii uusia kumppaneita käymään testeissä aina ennen pillereiden varaan jättäytymistä.

”Halutti kovasti ja kondomia ei ollut”, myöntää suoraan Taina, 20. Mutta, kuten Tiina, myös hän oppi läksyn kerrasta: ”Seuraavat synttärit vietin vieraassa maassa, sairaalassa, kun herpesinfektio ilmoitti itsestään. Tuskat olivat kovat ja rangaistus hetken mielijohteesta tuntui kovalta.” Tämän kaiken, sukupuolitautiin sairastumisen, piinavan hiv-testitulosten odottelun sekä mielipahan olisi voinut välttää helposti käyttämällä kondomia. Rakastakaa ja suojelkaa itseänne, ihmiset!

Teksti: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy (1.12.2005)

Ellit PS.

1.12. Maailman aids-päivä

Osaa vaatia kondomia eri kielillä! Ranskaksi kondomi on préservatif tai capotte, saksaksi Kondom, hollanniksi condoom ja espanjaksi condón. Japaniksi kondomi lausutaan hiningu.

Osaatko käyttää kondomia turvallisesti? Varmuuden vuoksi kuuntele ohjeet puhelinnumerosta 0700-11107 (puhelun hinta 5,01 € + pvm). Soitoista kertyneillä varoilla hankitaan mm. kondomeja, joita jaetaan nuorille koulutuksissa ja erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi festareilla.

Tämän vuoden Maailman aids-päivän teema on ”vain testi kertoo”. Kaikissa Aids-tukikeskuksen toimipisteissä on mahdollisuus käydä maksuttomassa ja nimettömässä hiv-vasta-ainetestissä. Myös terveyskeskuksissa, sukupuolitautien poliklinikalla ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteissä voi käydä testauttamassa itsensä. Lahjoituksen Suomessa tehtävään hiv-työhön voi tehdä Aids-tukikeskuksen tai Positiiviset ry:n kautta.

Aids-tukikeskus: Sampo 800018-414667, viite 1004144
Positiiviset ry: Handelsbanken, 313130-1159334.

X