Julkkikset

Sofi Oksanen: ”En ymmärrä lääkäreiden kehotusta vapaa-ajan pitämisestä”

Teksti:
Anna.fi

Kirjailija Sofi Oksanen, 37, on koko ajan töissä. Siksi hänen elämänsä tärkeät naissuhteetkin ovat syntyneet työn kautta. 
– En ymmärrä lääkärien kehotuksia siitä, että pitäisi 
pitää vapaa-aikaa. Mitä se on?

Sofi Oksanen

Liian vähän tyttöjä, huomasi Sofi Oksanen, kun hän leikki lapsena eläinhahmoisilla legoilla. Fabuland-legoissa suurin osa oli poikia: Pasi Pesukarhu, Pellervo Possu, Kaapro Koira, Hermanni Hiiri…

Sofin elämän tärkeitä naisia yhdistää se, että he kaikki haluavat tehdä maailmasta hieman paremman paikan. Sofista on hankalaa edes kuvitella, mitä hän tekisi ihmisen kanssa, joka ei olisi kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

Toinen asia, joka yhdistää Sofia ja ystäviä, on työ. Kun työaika ei tunne muun maailman aikatauluja, se rajaa, millaisten ihmisten kanssa ystävystyy.

– Ystävystyn vain työni kautta, sillä ajattelen työasioita koko ajan. Toisella tavalla ajatteleva ihminen pitkästyisi seurassani, tuntisi itsensä ulkopuoliseksi.

Tukija: Katri Wanner, 61

”Kun aloittelin kirjailijan uraa, en tiennyt, mitä kaikkea kirjailijan työhön liittyy. En esimerkiksi ymmärtänyt, että kirjailijan täytyy antaa haastatteluja. Nykyään esikoiskirjailijat näyttävät olevan äärimmäisen tietoisia tästä asiasta. Luulin, että kustantamossa työskentelee pelkästään kustantajia, kustannustoimittajia ja ehkä yksi ihminen, joka myy kirjoja ja yksi ihminen, joka suunnittelee kannen.

Se, että siellä on myös tiedottajia ja tiedotuspäälliköitä, oli minulle kokonaan uusi maailma. Koko tiedotus-sana kuulosti oudolta. Ensimmäisen kustantamoni, WSOY:n, tiedotuspäällikkönä oli Katri Wanner. Hän teki minuun suuren vaikutuksen, koska hänen kulttuuritietämyksensä on niin huikea. Pidän häntä myös poikkeuksellisen älykkäänä ihmisenä, kun hän analysoi taide-elämää. Meitä yhdistää myös rakkaus kuvataiteisiin.

Katri Wanner ja Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen

Kuva: Toni Härkönen

Menimme ystävyytemme alussa Katrin kanssa Ysibaariin Helsingin Uudenmaankadulle ja viihdyimme siellä niin hyvin, että Katrin mies Vexi Salmi tuli jossakin vaiheessa keskeyttämään iloisen iltamme, joka olisi muuten venähtänyt liian pitkäksi. 

Olemme Katrin kanssa molemmat kasvaneet kahden kulttuurin kodissa. Hänen isänsä oli sveitsiläinen, oma äitini on virolainen. Kahden kulttuurin kasvatit tunnistavat toisissaan itsensä.

Muutama vuosi sitten WSOY:ssa alkoi kuohua, koska me kirjailijat olimme tyytymättömiä kustantamon toimintaan. Kustantamon työntekijät joutuivat tilanteeseen, jossa heidän piti olla samaan aikaan lojaaleja kustantamolle ja kirjailijoille.

Kirjailijana oli piinaavaa seurata kustantamon sietämättömiä työolosuhteita. Ihmisiä pompotettiin niin julmasti, että se täytti työpaikkakiusaamisen kriteerit. Koko tämän tuskallisen prosessin aikana Katri ja minä tuimme tosiamme ja välillemme syntyi tiivis yhteishenki.

Sofi Oksanen

Huomasin, että kustantamossa ei enää arvostettu työntekijöiden kulttuurista osaamista ja yleissivistystä. Päinvastoin, mitä enemmän työntekijällä, kuten Katrilla, oli suhteita kirjailijoihin, sitä heikommassa asemassa hän oli yhtiössä. Tällainen tuntui minusta, kirjailijasta, järjettömältä.

Kun Katri sai potkut ja jäi freelanceriksi, oli itsestään selvää, että hän alkoi hoitaa mediasuhteitani ja tiedotustani. Itse jätin kustantamon samaan aikaan. Yhteistyömme on sujunut mainiosti. Voin luottaa ja tukeutua Katriin täydellisesti ja uskon, että minäkin voin tukea Katria hänen elämänsä eri käänteissä.”

Teksti: Ulla Janhonen
Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Anna 40/2014

X