Mainos: Yhteistyössä Salus.
Mainos SuperMinä

Edessä rautainen syksy – kahdeksan yllättävää faktaa raudanpuutteesta

Raudanpuutteen huomaa helposti hemoglobiinilukemasta ja tavallisesta arkiruoasta saa varmasti tarpeeksi rautaa – vai onko sittenkään niin? Ohessa kahdeksan väitettä raudasta, jotka auttavat sinua tarkistamaan, saatko tarpeeksi rautaa ja ovatko rautatietosi ajan tasalla!
Tarkista tästä, saatko tarpeeksi rautaa ja ovatko rautatietosi ajan tasalla!

1. Raudanpuute on helppo tunnistaa?

Väärin.

Rautavarastot ehtyvät vaivihkaa ja raudanpuutteen haitat alkavat näkyä viimeistään sitten kun raudanpuuteanemia kehittyy. Tutkimusten mukaan raudanpuute kuitenkin heikentää suorituskykyä jo ilman anemiaa, koska se häiritsee energiantuotantoon liittyvien entsyymien toimintaa. Raudanpuute aiheuttaa muun muassa iho-oireita, väsymystä, huimausta, hengästyneisyyttä ja yleistä voimatonta oloa – oireita, jotka voivat johtua monesta muustakin asiasta. Usein raudanpuutos voidaan myös sekoittaa kilpirauhasoireisiin.

Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Väestötasolla raudanpuutteen yleisimmät syyt ovat lisääntynyt tarve ja riittämätön saanti. Jokainen meistä tarvitsee rautaa säännöllisesti – iästä riippumatta.

2. Rauta varastoituu elimistöön?

Oikein.

Ylimääräinen rauta varastoituu pernaan, maksaan ja luuytimeen. Tämä rautavarasto riittää ihmisellä noin 2-3 kuukaudeksi.

3. Naiset tarvitsevat enemmän rautaa kuin miehet?

Oikein.

Kymmenen ja kuudenkymmenen ikävuoden välillä naisten raudantarve on noin 15 mg päivässä, miehillä noin 9 mg päivässä. Naisilla raudanpuutetta voivat aiheuttaa esimerkiksi runsaat kuukautiset. Myös esimerkiksi raskaus ja imetys tyhjentävät usein naisten rautavarastoja, ja raudan tarvetta voi olla vaikea tyydyttää ilman rautavalmistetta.

4. Rautaa saa helposti tarpeeksi tavallisesta kotiruoasta?

Väärin.

Rautaa runsaasti sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi sisäelin- ja maksaruoat, joita ei välttämättä löydy enää joka kodin lautaselta. Monia rautapitoisiakin ruokia pitää syödä todella isoja määriä, jotta rautaa saa riittävästi.

Rautalisää suositellaan tarvittaessa 11–60-vuotiaille tytöille ja naisille, sekä raskaana oleville ja imettäville (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014). Erityisesti nuorilla naisilla hyvin imeytyvän hemiraudan osuus ruokavaliossa voi olla hyvin pieni.

5. Jos ihminen kärsii raudanpuutteesta, tilanne on hetkessä korjattavissa oikealla ruokavaliolla?

Väärin.

Tilanne on kyllä korjattavissa, mutta se ei käy hetkessä. Kun rautavarastot ovat päässeet tyhjenemään ja hemoglobiini putoaa, ihminen kärsii anemiasta. Anemian korjaamiseen riittää muutama kuukausi, mutta lisärautaa tulisi syödä vielä tämän jälkeen jopa puoli vuotta, jotta elimistön rautavarastot täyttyvät uudelleen.

6. Jos hemoglobiini on riittävän korkealla, rauta-arvot ovat kunnossa?

Väärin.

Hemoglobiinin putoaminen on vasta viimeinen oire siitä, että elimistön rautavarastot alkavat tyhjentyä. Raudanpuutteesta voi kärsiä vuosia, vaikka hemoglobiini näyttäisi normaaleita lukemia. Ja jos hemoglobiinilukema on normaalirajojen sisäpuolella, on raudanpuutetta hankala diagnosoida.

7. Jos vain saan tarpeeksi rautaa, kaikki on kunnossa?

Väärin.

Rauta tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia. Muidenkin vitamiinien saannin täytyy siis olla kohdillaan, jotta rautaa saa tarpeeksi. Rautalisää valitessa on siis hyvä kiinnittää huomiota siihen, että tuote sisältää myös raudan imeytymisen kannalta tärkeitä ainesosia.

8. Kaikki rautavalmisteet aiheuttavat vatsaoireita?

Väärin.

Nestemäiset rautavalmisteet sopivat useimmille ja aiheuttavat harvemmin vatsaoireita.

 

Super Minä - kaikille, jotka haluavat huolehtia päivittäisestä hyvinvoinnistaan. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Midsona Finland Oy, joka kuuluu Midsona AB terveyskonserniin, se on yksi Pohjoismaiden johtavista luonnolliseen itsehoitoon keskittyvistä yrityksistä.

X