Mainos SuperMinä

Lisää energiaa raudasta

Tuntuuko sinusta siltä, että vaikka mitä tekisit, niin aina vain väsyttää? Olisiko syynä raudanpuute? Hyvin imeytyvä rautavalmiste takaa elimistölle riittävän raudan saannin.

Tuntuuko sinusta siltä, että vaikka mitä tekisit, niin aina vain väsyttää? Olisiko syynä raudanpuute? Hyvin imeytyvä rautavalmiste takaa elimistölle riittävän raudan saannin.

Ihmisen elimistö tarvitsee jatkuvasti rautaa. Naisten raudantarve on keskimäärin 15 mg ja miesten 9 mg vuorokaudessa. Myös lapset tarvitsevat rautaa 8–11 mg vuorokaudessa.

Ravinnossa rautaa on runsaimmin lihassa, veriruuissa ja täysjyväviljassa. Kasviksista hyviä raudanlähteitä ovat vihreät vihannekset, kuten parsakaali, pinaatti ja lehtikaali. Kasviksia on kuitenkin syötävä suuret määrät raudan saannin turvaamiseksi, eivätkä veri- ja sisäelinruuat nykysuomalaiselle juuri maistu.

Monen lapsen ja aikuisen ruokatottumukset ovat kovin yksipuolisia. Jos lautasella on vain valkoista pastaa ja ketsuppia, rautavarastot saattavat alkaa ehtyä.

Raudanpuute ja oireet

Rautaa tarvitsevat varsinkin alle 60-vuotiaat naiset, raskaana olevat ja imettävät. Myös kasvisruokavaliota noudattaville suositellaan rautalisää. Kuukautisten takia naiset menettävät toistuvasti osan elimistön raudasta, ja ravinnosta on vaikea saada korvaavaa määrää.

Vakava raudanpuutteen seuraus on anemia. Elimistön rautavarastot ehtyvät vaivihkaa, ja raudanpuute heikentää suorituskykyä jo ennen anemian kehittymistä. Lievempiä, yleisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, päänsärky ja hiustenlähtö. Myös kalpeus, huimaus ja iho-ongelmat voivat johtua liian vähäisestä raudansaannista.

Raudanpuutteesta johtuvat oireet voivat olla myös psyykkisiä ja sekoittua vaikkapa kevätväsymykseen. Yksi oireista on alakuloisuus, rauta nimittäin osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka vaikuttaa mielialaan.

Nestemäinen rautavalmiste imeytyy hyvin

Raudan saannin pitäisi olla tasaista ja toistuvaa. Elimistö ei pysty hyödyntämään ravinnossa olevaa rautaa kokonaan, ja siksi rautalisä on usein tarpeen. Raudan imeytymistä heikentäviä aineita ovat tee ja kahvi sekä jossain määrin myös maitotuotteet.

Rautalisä takaa tasaisen ja säännöllisen raudansaannin. Rautavalmisteessa on hyvä olla C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä. Markkinoilla rautaa on saatavilla tablettimuodossa sekä nestemäisenä. Nestemäiset rautavalmisteet imeytyvät tehokkaasti eivätkä yleensä aiheuta vatsavaivoja.

Super Minä - kaikille, jotka haluavat huolehtia päivittäisestä hyvinvoinnistaan. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Midsona Finland Oy, joka kuuluu Midsona AB terveyskonserniin, se on yksi Pohjoismaiden johtavista luonnolliseen itsehoitoon keskittyvistä yrityksistä.

X