Mainos SuperMinä

Terveet hampaat luonnonmukaisella hammastahnalla

Hyvä hammastahna pitää suun ja hampaat terveinä. Tämän lisäksi hammastahnat lupaavat monia lisävaikutuksia, kuten valkoisemmat hampaat tai apua vihlontaan. Mutta tiedätkö, millaisia aineita hammastahnoissa käytetään? Mitä me oikeastaan pistämme suuhumme aamuin ja illoin?

Hampaita pestessä niellään aina pieni määrä hammastahnaa. Hammastahnan kemikaalit pääsevät suolistoon ja imeytyvät elimistöön. Hammastahnaa ostaessa kannattaisikin joskus tarkistaa sen INCI-lista eli ainesosaluettelo. Monissa hammastahnoissa on käytetty ainesosia, joita ei ole tarkoitettu nieltäväksi.

Fluori – hyvä vai paha

Natriumfluoridi on varmasti hammastahnojen tutuin ainesosa. Fluorista ja fluorin tarpeesta kiistellään paljon, sillä liiallisena annoksena fluori on myrkyllistä ja tappavaa. Lain mukaan natriumfluoridia tai muita fluoriyhdisteitä saa olla tuotteessa yhteensä 1500 ppm, eli 0,15 %. (1 ppm = mg litrassa tai kilossa) Aikuisen hammastahnassa 1450 ppm, eli 0,145 % fluoria, on sopiva määrä ehkäisemään reikiintymistä.

Fluoripitoisinta vettä löytyy Kaakkois-Suomesta ja Lounais-Suomen tietyltä alueelta. Näillä alueilla asuvien kannattaa kiinnittää huomiota fluorin saantiin jo talousveden kautta.

Hammastahnan monet ainesosat

Hammastahna on kemiallinen seos. Lähes jokaisessa hammastahnassa käytetään natriumlauryylisulfaattia, joka saa aikaan tahnan vaahtoamisen. Vaahto lisää puhtauden tunnetta, mutta se voi kuitenkin ärsyttää suun limakalvoja ja aiheuttaa aftoja eli suuhaavaumia. Natriumlauryylisulfaatti myös heikentää makuaistia makean perusmaun osalta. Tästä johtuen esimerkiksi appelsiinimehu maistuu erilaiselta hammastahnan käytön jälkeen.

Lisäksi hammastahnoissa käytetään esimerkiksi erilaisia selluloosajohdannaisia, jotka vaikuttavat tuotteen rakenteeseen ja paksuuteen; betaiinia ja glyserolia, jotka ovat kosteuttavia aineita ja kalsiumkarbonaattia ja fosfaattisuolaa, jotka puolestaan ovat hiovia ainesosia. Makua ja raikkautta tahnaan saadaan esimerkiksi piparminttuöljyllä.

Säilöntä- ja antimikrobisena aineena käytetty triklosaani on yksi kiistellyimpiä hammastahnan aineksia, sillä sen pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä. Tätä kemikaalia käytetään myös muun muassa saippuoissa ja deodoranteissa. Euroopan Unionissa Scientific Committee on Consumer Safety (SCSS) onkin antanut triklosaanin käytölle kosmetiikassa tarkat suositukset.

Valkaisevien hammastahnojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne saattavat olla liian hankaavia. Hankaavuutta mitataan RDA-arvolla, jota ei kuitenkaan usein ilmoiteta hammastahnapakkauksissa. Liian hankaava tahna hankaa hampaan pintaa ja kuluttaa kiillettä, mikä saa hampaat näyttämään entistä tummemmilta.

Hampaat puhtaiksi luomuhammastahnalla

Hampaat on mahdollista puhdistaa myös luonnon voimin. Luonnonmukaisissa hammastahnoissa tahnan nielaiseminen vahingossa ei haittaa, sillä kaikki ainekset ovat peräisin luonnosta. Luonnonmukaisissa hammastahnoissa ei käytetä elimistölle mahdollisesti haitallisia kemikaaleja.

Luonnonmukaisissa hammastahnoissa pyritään välttämään fluoria, eivätkä ne sisällä natriumlauryylisulfaattia. Fluorittomien hammastahnojen teho perustuu yleensä luonnonmineraaleihin. Yrttien ja kasvien uutteilla on suuta tasapainottava ja raikastava vaikutus. Esimerkiksi teepuuöljy ehkäisee karieksen, tukikudostulehduksen ja hammaskiven muodostumista, ja mirha taas desinfioi suun. Yleinen ainesosa on myös aloe vera, joka hoitaa ja suojaa ikeniä. Luonnonliitu tahnassa poistaa plakkia ja alentaa suun happamuutta. Emäksisissä olosuhteissa suun reikiintymistä aiheuttavien bakteerien toiminta hankaloituu.

Lisää fluorista
Kosmetiikkasanasto

Super Minä - kaikille, jotka haluavat huolehtia päivittäisestä hyvinvoinnistaan. Tämän sivuston sisällöstä vastaa Midsona Finland Oy, joka kuuluu Midsona AB terveyskonserniin, se on yksi Pohjoismaiden johtavista luonnolliseen itsehoitoon keskittyvistä yrityksistä.

X