Laihdutus

Elämäntapamuutokseen tarvitaan taitoa ja tahtoa

Teksti:
Anna.fi
Elämäntapamuutos

Tahdonvoimalla ymmärretään usein vahvaa tahtoa, jonka avulla ihminen tekee jotain sellaista, mitä et oikein haluaisi tehdä. Purraan hammasta ja mennään itsepäisesti eteenpäin, vaikka mieli tekisi itse asiassa ihan jotain muuta.

Elämäntapamuutoksessa ei tarvita poikkeuksellista tahdonvoimaa. Siinä tarvitaan lähtökohdaksi halu muutokseen. Sen jälkeen tarvitaan jämäkkä päätös ja järkeviä käytännön toimenpiteitä. Oikein toteutettu elämäntapamuutos on itse itseään vähitellen vahvistava prosessi, jossa liikunta ja järkevä ruokavalio pitävät huolen itse itsestään.

  • Tahdonvoimassa on oikeastaan kyse itsesäätelystä, jossa asetetaan tavoitteita ja sitoudutaan niihin. Tahdonvoima on opittua, se on sekä biologisten että asenteellisten olosuhteiden tuote.
  • Tahdonvoima ei ole taistelua luontoa vastaan. Se on yhteistyötä luonnon kanssa. Tässä yhteistyössä luodaan sellaisia toimintamalleja, joiden avulla saavutetaan asetetut tavoitteet.
  • Tahdonvoima tarkoittaa itse asiassa pyrkimystä tietynlaiseen käyttäytymismalliin. Siinä on kyse opituista tavoista ja taidoista, jotka yksilö hallitsee ja pystyy hyödyntämään elämänsä eri alueilla.

Koko järjestelmä oppii ja muuttuu

Ihmisen elimistö on avoin järjestelmä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Muutos jossain sen elinjärjestelmässä saa aikaan muutoksia myös muissa elinjärjestelmissä. Elimistön läpi virtaa katkeamaton informaatiovirta ja käynnissä on jatkuva oppimisprosessi.

Ihmisen kyky oppia uusia liikunta- ja ravintotottumuksia, jopa radikaaleja sellaisia, ei ole siis pelkästään mielen ja tahdonvoiman tulosta, vaan kyseessä on koko biologisen elinjärjestelmän oppimistulos. Elimistön eri elinjärjestelmät tottuvat vähitellen uusiin tapoihisi ja tulevat jopa riippuvaisiksi niiden mukanaan tuomista hyödyistä. Tämä ”biologinen tahdonvoima” auttaa oppimaan uusia tapoja ja tottumuksia.

Muutoksen alkuvaikeus onkin outoutta, tottumista uuteen. Jo parin viikon tekeminen saa aikaan paljon, prosessi alkaa ruokkia itse itseään. Viestit kulkevat sisäisessä Internetissä ja uudet palkitsevat muutokset ja tuntemukset vahvistavat toinen toisiaan. Se, mikä aluksi tuntui oudolta, alkaakin elimistössä tuntua tutulta ja toimivalta. Olo tuntuu yhä paremmalta ja rohkaisee jatkamaan.

Toimi näin

Tieto on potentiaalista valtaa. Todellista valtaa se on vasta sitten, kun ihminen osaa ja pystyy siirtämään tietonsa käytännön toimintaan.

  • Tee jämäkkä päätös ja sitoudu siihen. Ennen päätöksen tekoa sinulla on tietysti oltava halu muutokseen. Sinun on tarkkaan tiedettävä miksi teet sen, mitä olet tekemässä. Toiminnastasi saamasi hyödyn on oltava sinulle tärkeää ja merkittävää. Mieti, mikä sinua eniten motivoi?
  • Tehtyäsi päätöksen siirry suoraan toimintaan. Älä murehdi, jos tekemäsi muutos ei aluksi tunnu ”hyvältä”. Vasta tekeminen saa muutoksen tuntumaan hyvältä ja oikealta. Kahden viikon kuluttua olet jo voiton puolella, muutaman kuukauden kuluttua sinulla on uusi tapa.
  • Päivittäin tekeminen on tärkeää. Se on tärkeää sekä elimistösi hyvinvoinnin että tavan muodostuksen tähden. Tavat muodostuvat toistojen kautta, totut siihen, mitä teet paljon ja usein. Kymmenen minuutin päivittäinen tekeminen on tavan muodostuksen kannalta parempi vaihtoehto kuin kaksi-kolme kertaa viikossa tehty puolen tunnin tekeminen.
  • Mieti uusi arvojärjestys tekemisillesi. Mikäli koet terveytesi ja hyvinvointisi palapelin päivittäisen tarkoituksen mukaisen kokoamisen tärkeäksi toiminnaksi, nosta se arvoasteikkosi kärkipäähän, aivan palkintosijoille.

Kirjoittaja on Kuntoliikuntaliiton koulutuspäällikkö Pentti Hiltunen, joka sparraa Ihanneminä-tiimiä haasteessaan.

X