Vinkit

Ruokatrendit elävät ajassa: Gluteenittoman ruokavalion suosio kasvaa

Teksti:
Anna.fi

Gluteeniton ruokavalio on yksi nousevista ruokatrendeistä. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa, sillä yhä useampi ei keliakiaa- sairastavakin noudattaa viljatonta ruokavaliota. Tällöin kotimaiset viljat korvataan esimerkiksi kvinoalla tai tattarilla. 

Gluteenittoman ruokavalion lisäksi suosittuja ovat paleo-ruokavalio ja 5:2-dieetti. Dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopistolta on tutkinut, miten eri ruokatrendit syntyvät ja mikä niissä vetoaa. Ruokatrendien suosioon vaikuttavat ihmisten varallisuuden kasvu ja yhteiskunnan individualisoituminen. Ihmiset haluavat päättää itse, mitä ja miten syövät.

Suomalaiseen ruokavalioon kuuluu paljon gluteenipitoisia raaka-aineita. Yleistyvän ruokatrendin myötä gluteenittomia tuotteita on kuitenkin saatavilla aikaisempaa enemmän. Lisäksi ihmiset ovat alkaneet arvostaa luomuruokaa. 

Sosiaalisella medialla on myös oma vaikutuksensa ihmisten syömiseen ja ruoasta on tullut yhä enemmän statuskysymys. Ruokatrendejä seurataan hyvin eri tavalla: Jotkut innostuvat, mutta toteavat lopulta, ettei kyseinen trendi ole heidän juttunsa. Toisille taas kokeilu muodostuu elämäntavaksi, esimerkiksi paremman olon myötä.

Ruokaa on myös tarjolla enemmän ja monipuolisemmin kuin aikaisemmin. Jallinojan mukaan erilaiset dieetit tarjoavat jonkinlaiset rajat yltäkylläisessä maailmassa: mitä voi syödä ja kuinka paljon.

Urtekramin luonnonmukainen ja gluteeniton tuotesarja

 

Urtekramin uudessa tuotesarjassa on 14 eri tuotetta. Sarja sisältää hiutaleita, muroja ja mysliä aamiaiselle, riisikakkuja välipalalle ja pastaa päivälliselle. Lisäksi sarjasta löytyy jauhoja ja leipäseoksia leipomiseen. 

Uudessa sarjassa on pidetty huolta siitä, että maku, rakenne ja ruokailuelämys eivät kärsi, vaikka tuotteet ovatkin gluteenittomia. 

”Gluteeni antaa esimerkiksi pastalle, leivälle ja leivonnaisille tietynlaisen rakenteen. Ilman gluteenia työskenneltäessä onkin kiinnitettävä erityistä huomiota tuotteiden koostumukseen, jotta saadaan mahdollisimman pitkälle samanlainen ruokailuelämys kuin gluteenipitoisilla tuotteilla”, Urtekramin tuotekehittäjä Lene D. Iversen kertoo.

Iversenin mukaan Urtekram on halunnut varmistaa, että useimille päivän aterioille on olemassa gluteeniton ja luonnonmukainen vaihtoehto. 

Sarjaa tullaan laajentamaan ainakin leivonnaisilla ja leivällä. 

Teksti: Lotta Pellas

Kuvat: Colourbox. com ja Urtekram

X