Hyvinvointi

Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla

Teksti:
Anna.fi

Monet ruoka-aineet, kuten granaattiomena, tomaatti, vihreä tee ja sipuli voivat auttaa ehkäisemään syöpiä.

Syövän ehkäisy

Ranskan Kansallisen syöpäinstituutin puheenjohtaja, syöpälääkäri David Khayat on havainnut pitkän uransa aikana, että syövän puhkeamista voi yrittää estää hyvillä ruokavalinnoilla. Kaikkiin syöpiin ei voi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, sillä kolmannes kasvaimista liittyy tupakkaan ja toinen kolmannes hormoneihin, pieni osa saasteisiin, tulehduksiin ja perinnöllisyyteen.

Noin viidennes syöpätapauksista liittyy kuitenkin ravintoon. Monet kasvikset ja hedelmät sisältävät runsaasti antioksidantteja. Ne korjaavat soluvaurioita suojaten elimistön rasvahappoja ja proteiineja hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Tällä on iso merkitys myös syövän ehkäisemisessä.

Suosi näitä ruoka-aineita

1. Tomaatti, granaattiomenan mehu, vihreä tee ja sipuli ehkäisevät tehokkaasti syöpiä

Tomaatin lykopeeni on syöpiä ehkäisevä antioksidantti, joka imeytyy parhaiten elimistöön tomaattimurskasta tai -mehusta. Granaattiomenan sisältämä ellaagihappo hidastaan puolestaan solukon kasvua ja torjuu tulehduksia.

Granaattiomena on Khayatin mukaan erittäin tehokas antioksidantti, jota kaupasta saatavan, teollisesti puristetun mehun muodossa. Vihreän teen polyfenolit torjuvat tulehduksia ja parantavat myös vastustuskykyä.

Syövän ehkäisy

Ahkera sipulin syöminen vähentää etenkin riskiä sairastua vatsasyöpään ja paksusuolen syöpään. Sipulin ja valkosipulin suurkuluttajilla sairastumisriski pienenee Khayatin mukaan jopa 40 prosentilla. Sipulit sisältävät allisiinia, joka on tehokas antioksidantti, virusten torjuja, syövän ehkäisijä ja myrkkyjen poistaja.

2. Hyödynnä mausteita ruoanlaitossa

Käytä kurkumaa, inkivääriä, kanelia ja pippuria.

Kurkuman sisältämät antioksidantit vaikuttavat poikkeuksellisen monia syöpiä estävästi, joten Suomessa vähän käytetty kurkuma on mausteista hyödyllisin. Kurkuma auttaa ehkäisemään muun muassa seuraavia syöpätyyppejä: iho- ja keuhkosyöpä, imusolmukesyöpä, haimasyöpä ja kohdunkaulan syöpä. Kurkumaa on kokeiltu myös paksusuolen polyyppien uusiutumisen ehkäisyyn hyvin tuloksin.

Inkivääri, kaneli, pippuri, kuivattu oregano, timjami, rakuuna ja tilli sisältävät nekin runsaasti syöpää torjuvia antioksidantteja.

3. Muista pähkinät

Kourallinen pähkinöitä on hyvä välipala, mutta valitse tarkasti. Erityisen paljon antioksidantteja on saksanpähkinöissä ja pekaanipähkinöissä.

Pähkinöissä on isot erot: 100 grammaa paahdettuja maapähkinöitä sisältää vain 2 millimoolia antioksidantteja, mutta sama määrä käsittelemättömiä saksanpähkinöitä sisältää 22 millimoolia syövän torjunnassa hyödyllisiä antioksidantteja.

Pähkinät sisältävät myös hyviä, monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja.

4. Ravintolisistä seleeni ja kalsium ehkäisevät suolistosyöpiä

Seleeni kuuluu harvoihin ravintolisiin, joiden syöpää ehkäisevästä tehosta on näyttöä. Se voimistaa solujen dna:n korjautumiskykyä.

Kalsiumlisä voi puolestaan vähentää suolistosyövän riskiä jopa 20-25 prosentilla. Kalsiumista on muutenkin hyötyä etenkin vaihdevuosi-ikäisille naisille.

5. Parsa, maa-artisokka, banaani ja ohra auttavat suolistosyövän torjunnassa

Nämä ruoka-aineet nopeuttavat ruoansulatusta, sillä niissä on kuituja ja bioyhdisteitä, joita ihmisen suolisto ei sulata. Niitä kutsutaan prebiooteiksi. Ruoansulatuskanavan bakteerikanta kohdistaa niihin käymisprosessin lisäten probioottien tuotantoa. Käymisen ansiosta paksusuoleen kertyy entsyymiä, joka pystyy tekemään vaarattomaksi monet syöpää aiheuttavat aineet.

6. Kohtuullinen määrä viiniä ruokajuomana ehkäisee syöpää

Viinissä on resveratrolia, joka on tehokas antioksidantti. Tärkeintä on kohtuus: viinin suurkuluttajilla on keskimääräistä enemmän muun muassa suusyöpiä.

(Kirjoittajan huomio: Suomen syöpäjärjestöt katsovat toisin kuin David Khayat, ettei etanolin eli alkoholin riskivaikutuksia kompensoi mikään hyöty; tässä näkyy myös kulttuuriero, sillä Ranskassa viini on tavanomainen ruokajuoma.)

Syövän ehkäisy

7. Marjojen ja hedelmien antioksidantit korjaavat soluvaurioita

Eniten antioksidantteja on kuivatuissa luumuissa, rusinoissa, mustikoissa, mansikoissa ja vadelmissa, vihanneksista kurttukaalissa, pinaatissa ja ruusukaalissa. Kuivatut luumut ovat ylivertainen antioksidanttien lähde: niissä on yli kaksi kertaa enemmän antioksidantteja kuin muissa marjoissa ja hedelmissä.

8. Soijan nauttiminen pienentää rintasyövän ja muidenkin syöpien riskiä

Soija sisältää fytoestrogeeniä, jonka yhteys vähäisempään rintasyöpäriskiin on osoitettu monissa tutkimuksissa. Runsaasti soijaa syövillä japanilaisnaisilla on vähän rintasyöpää.

9. Suosi kaprista, lipstikkaa, kaakaota ja tulista pippuria

Kapris, lipstikka, kaakao ja tulinen pippuri sisältävät kversetiiniä, joka on tupakoijille erinomainen syövän torjunta-aine.

10. Nauti tummaa suklaata

Se sisältää antioksidantteja, jotka auttavat syövän ehkäisemisessä. Mitä enemmän kaakaota ja mitä vähemmän sokeria, sitä terveellisempi suklaa on kyseessä.

Vältä näitä ruoka-aineita

1. Lohi ja tonnikala sisältävät usein raskasmetallijäämiä

Näitä kaloja ei kannata syödä ainakaan joka päivä. Kaloista rasvapitoisimmat sekä ravintoketjun huipulla olevat petokalat ovat yleensä saastuneimpia kalastusvyöhykkeestä riippumatta. Kasvatetulla ja villillä kalalla ei ole eroa.

2. Beetakaroteenin liiallinen saaminen voi aiheuttaa syöpää

Älä käytä A-vitamiinilisää, jos syöt paljon vihanneksia ja hedelmiä, joissa on beetakaroteenia, esimerkiksi porkkanoita. Beetakaroteeni on A-vitamiinin johdos.

3. Grillaus ja vokkaus synnyttävät haitta-aineita etenkin, jos ruoan pinta on palanut karrelle

Grilli- ja vokkiruokia ei kannata syödä kovin usein. Vokkauksessa ongelmien lähde on öljyn kuumentaminen niin kuumaksi, että se sakeutuu ja siihen tulee vaahtoa. Hong Kongin kiinalaisnaisilla on maailman suurin keuhkosyöpäsairastavuus, vaikka murto-osa heistä tupakoi. Vokkauksen ja keuhkosyöpätapausten välillä on havaittu yhteys.

4. Suuri määrä punaista lihaa voi lisätä suolistosyövän riskiä

Mieluummin siis pieni kuin suuri pihvi. Vihreiden vihannesten syöminen lihan kanssa häivyttää hieman haittoja. Lihan syönnissä on suuret erot maittain: kun ranskalainen syö punaista lihaa keskimäärin vähän alle 50 grammaa, amerikkalainen syö 140 grammaa. Siipikarjan liha ei lisää syöpäriskiä.

5. Kovassa auringonpaahteessa juotu appelsiinimehu voi lisätä melanooman riskiä

Appelsiinimehussa on psoraleeneja, joiden on havaittu aiheuttavan ihosyöpää yhdessä auringonvalon kanssa. Tämän havainnon vuoksi esimerkiksi psoraleeneja sisältävät aurinkovoiteet kiellettiin 15 vuotta sitten. Kova auringonpaahde, appelsiinimehu ja vaalea, syöpäherkkä iho voivat siis olla syöpävaarallinen yhdistelmä.

6. Vältä nitriittiä ja akryyliamidia

Näitä ainesosia voi olla muun muassa makkaroissa ja leikkeleissä, ja nitriitti on syöpävaarallinen aine, joka aiheuttaa etenkin paksusuolen syöpää. Tyhjiöpakattu kinkkuviipale ja keitetty porsaanreidestä veistetty siivu ovat eri asioita; jos haluat nauttia leikkelettä turvallisemmin, osta leikkele lihatiskiltä.

Akryyliamidia on puolestaan muun muassa pikakahvissa, monissa aamiaismuroissa, perunalastuissa ja ranskanperunoissa.

Syövän ehkäisy

Puuro on muroja terveellisempi vaihtoehto, mutta joskus murojakin tekee mieli. David Khayatin mukaan kannattaa syödä monipuolisesti eikä kieltää itseltään mitään, vaikka onkin riskeistä tietoinen. Oleellisinta on pysyä kohtuudessa.

Tässä jutussa mainostettujen kasvisten ja vihannesten terveellisyydessäkin on särönsä: hyönteismyrkyt, sienimyrkyt ja muut kemikaalit voivat kulkeutua esimerkiksi hedelmien kuorista elimistöön syöpävaaraa aiheuttamaan.

Hyvä konsti pintaan iskostuneiden myrkkyjen pois saamiseen on se, että pesee kuorelliset kasvikset ja hedelmät miedolla tiskiainevedellä. Toinen vaihtoehto on suosia luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita.

Lue lisää:

Rintasyöpä – Tautiin altistava geeni voidaan löytää testillä
Löydös vei taas leikkaukseen – Hanna-Riikka Siitonen: ”Kävin mielessäni läpi huonotkin vaihtoehdot”
Voiko parantumattoman rintasyövän kanssa elää?
Papilloomavirus — Rokote suojaa kohdunkaulansyövältä

Teksti: Saga Wiklund
Kuvat: Colourbox.com

Lähde: David Khayat, Syötkö riskiruokaa? Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista (Gummerus)

X