Koti ja sisustus

Siivouskaappi on usein täyteen ahdettu sekamelska – tältä näyttää ammattijärjestäjän nerokas imurikaappi

Imuri kaatuu päälle ja pesupullot syliin, kun siivouskaappi on sekaisin. Siivoaminen tyssää jo alkuunsa, kun ei jaksa kaivaa välineitä esiin. Kurkkaa siis ammattijärjestäjän siivouskaappiin ja sisusta omasi uudestaan!

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock, Laura Holmströmin Kotialbumi

Siivouskaappi vaatii, että olennainen on ulottuvilla.

Imuri kaatuu päälle ja pesupullot syliin, kun siivouskaappi on sekaisin. Siivoaminen tyssää jo alkuunsa, kun ei jaksa kaivaa välineitä esiin. Kurkkaa siis ammattijärjestäjän siivouskaappiin ja sisusta omasi uudestaan!

Monen kodissa siivouskaappi on omistettu kaikelle muulle kuin siivoukselle – tai kaikki muu piilottaa imurin ja rätit taakseen. Tähän kaappiin varastoidaan ja hamstrataan sekalaista tavaraa, kuten vaikka lamppuja, työkaluja, muovipusseja ja vessapapereita.

Vieraiden tulon lähestyessä sinne myös hätäisesti kätketään tavaraa, tai laitetaan kierrätystä odottavia roskia piiloon. Sitten ne unohtuvatkin sinne pidemmäksi aikaa.

Siivouksen aloitus sujuu kuitenkin huomattavasti vaivattomammin, jos pystyy vastustamaan kiusausta ahtaa siivouskaappi ihan pullolleen. Näin neuvoo ammattijärjestäjä Laura Holmström, jonka omasta kaapista löytyy pelkästään siivoukseen liittyviä välineitä, silitysraudan lisäksi. Näille välineille on myös mietityt hyllynsä, pidikkeensä ja laatikkonsa.

– Siivouskaappiin kuuluvat lähinnä vain imuri, rikkalapio, moppi ja vähän puhdistusaineita, hän listaa.

Entä jos pesupullo-osasto onkin alimpana? Tältä näyttää Laura Holmströmin siivouskaappi.

Jaottele puhdistusaineet huoneiden mukaan

Puhdistusaineet kannattaa säilöä huoneisiin, joissa niitä käyttää. Siivousrätit voi vaikka värikoodata, Holmström vinkkaa. Siivouskaappi käy ahtaaksi turhaan, jos sinne laittaa esimerkiksi harvoin käytetyt uunin tai saunan puhdistusaineet. Tai sitten ne vähintään tulee asettaa kaapin perälle.

– Keittiössä voi hyvin pitää laatikkoa kuivauskaapissa korkealla. Jos vain kerran vuodessa putsaa uunin, silloin jaksaa kyllä kiivetä jakkaralle ja ottaa sieltä laatikosta uunin puhdistusaineen.

Kylpyhuoneen lattialta taas tulee helpommin putsattua suihkun jälkeen vaikkapa saippuatahrat, kun märkätilan siivoukseen tarkoitetut aineet ovat siellä jo käden ulottuvilla, eikä niitä tarvitse kaivaa siivouskaapin uumenista.

Imurin ei tarvitse seistä koottuna

Siivouskaapin ei tarvitse myöskään olla imurin koti. Sille voi keksiä toisenlaisen säilytysratkaisun tilaa vievine letkuineen, tai sitten säilyttää osan siivouskaapissa ja osan muualla.

Laura Holmström itsekin pilkkoi imurinsa osiin ennen nykyisen kotinsa remonttia, jonka jälkeen imurille jäi taas enemmän tilaa.

– Imurin ei tarvitse olla siivouskaapissa pystyssä ja koottuna, hän muistuttaa.

Nimikoi sekalaisten tavaroiden miljoonalaatikko

Kotiaan voi järjestellä myös niin, että luopuu koko siivouskaapista ja valjastaa sen muuhun hyötykäyttöön.

– Monesti sanon, että laittakaa vaikka lastenvaatteet siivouskaappiin ja imuri jonnekin muualle, Holmström toteaa.

Tai jos kaappiin tuppaa päätymään sekalaista roinaa, sinne voi erikseen nimikoida miljoonalaatikon, johon sitten laittaa vaikka heijastimia, paristoja ja lamppuja.

– Kirjoita esimerkiksi kyltti ”random” laatikoon tai nimeä halutessasi kaikki asiat, mitä se pitää sisällään.

”Tavarat on helpompi pitää kaupassa”

Yksi siivouskaapin tukkija ovat myös paperikassit ja säilytetyt lahjakassit. Niille toimiva niksi onkin nostaa ne henkarille roikkumaan toisessa, rekillisessä kaapissa. Ja karsia määrää.

Kaiken kaikkiaan Holmström kannustaa hillitsemään hamstrausta.

– Tavarat on helpompi pitää kaupassa. Meillä on usein halu varastoida enemmän kuin on tarvetta.

X