Työ ja raha

Työnhaku internetissä - ei vain insinöörien yksinoikeus!

Teksti:
Anna.fi

Ystäväni aloitti muutama vuosi sitten työt mainostoimistossa, ensimmäisenä opiskeluvuotenaan. Hän kertoi lähettäneensä kyseisen yrityksen johtajalle sähköpostia ja viesti kuului: ”Olen todella hyvä kirjoittaja. Pääsenkö teille töihin?”. Erilainen lähestyminen oli tehnyt vaikutuksen ja työt aloitettiin heti.
Työnhaku internetin avulla tai sähköpostitse on yleistynyt valtavasti ja erilaisia työnvälityspalveluja on verkko pullollaan. Hakevalla on monta tapaa löytää työtä. Rekrytointisivuille voi jättää oman curriculum vitaen tai selata työpaikkailmoituksia. Suurilla yrityksillä on usein omilla sivuillaan työnhakulomake, ja miksei myös pienempiä yrityksiä voisi lähestyä suoraan sähköpostitse. Mutta mistä aloittaa?

Haetaan kauppatieteiden maisteria vakituiseen työsuhteeseen

Kenties tavallisin tapa etsiä töitä www-sivuilta on työnvälityspalvelujen käyttäminen. Tämä saattaa olla hedelmällistä, mutta ei kaikille. Tutustuminen muutamaan tunnetuimpaan palveluun osoittaa, että työtarjonta riippuu selkeästi toimialasta, yli puolet työtarjouksista on kaupan tai tekniikan alalta. Tietotekniikka-alan osaajat ovat menettäneet yksinoikeutensa nettityönhakuun ja ykkössijan työtarjouksissa kaupan ja hallinnon alalle, mutta internet ei vielä ole kaikkien verkko. Tavallisesta toimistotyöstä on kohtalaisesti tarjontaa, mutta esimerkiksi monille ammattikoulutusta vaativille ammateille ei hakuni tuottanut minkäänlaista tulosta.

Internet-yhteyksien leviäminen on herättänyt keskustelua erilaisten epätyypillisten työsuhteiden ja esimerkiksi etätyön lisääntymisestä. Niinpä voisi kuvitella, että tällaisia töitä tarjottaisiin internetissä tavallista enemmän. Työkulttuuri ei ehkä kuitenkaan muutu niin nopeasti kuin kuvitellaan, sillä yleisimmin tarjolla on vakituista työtä, pääkaupunkiseudulla tai sen läheisyydessä.

Vanhat konstit ja kanavat – nopeammin!

Myös perinteiset työnhakukanavat ovat laajentaneet palveluaan verkkoon: Helsingin Sanomien Oikotie -palvelussa ilmoitetaan n. 1700 työpaikasta ja myös työvoimatoimiston paikat ovat luettavista internetistä. Hakijaa tämä helpottaa: enää ei tarvitse välittää aukioloajoista tai haalia kotiin lehtipinoa luettavaksi, tiedot löytyvät aina omalta päätteeltä – tietysti edellyttäen, että pääte on käytettävissä.

Liisa Ampio Työministeriöstä kertoo työvoimatoimiston internet-sivuilla käyvän viikoittain satoja tuhansia ihmisiä. Myös työnantajat ovat ottaneet palvelun omakseen ja selaavat hakijoiden tietoja internetistä. Kokonaan työnhakuprosessia ei työvoimatoimistossa voi kuitenkaan vielä internetin kautta hoitaa: työnhakijaksi on ilmoittauduttava paikan päällä toimistossa.

Liittyisinkö rekisteriin?

Useimmat palvelut tarjoavat mahdollisuuden jättää oma curriculum vitae sivujen rekisteriin. Itse olen kenties kirjoittanut omani liian ylimalkaisesti, jostain syystä tämä menetelmä ei ainakaan kohdallani toistaiseksi ole tuottanut tulosta. Palvelujen standardimuotoiset lomakkeet jättävät vähän tilaa mielikuvitukselle tai henkilökohtaiselle otteelle ja satojen työnhakijoiden joukosta on hankalaa erottua. Lomakkeen täyttäminen on kuitenkin pieni vaiva eikä kai cv:n jättämisestä haittaakaan ole – mutta työtarjousten tulvaa on turha jäädä odottelemaan.

Paremmat mahdollisuudet saada cv:nsä luettavaksi on jättää se yrityksen omille rekrytointisivuille. Näin cv:ssä voi painottaa kyseistä yritystä kiinnostavia faktoja ja jättää turhat yksityiskohdat vähemmälle. Yrityksen kannalta sähköinen cv on helppo vaihtoehto, joka säilötään helposti työnhakijarekisteriin, paperinen päätyisi kenties ö-mappiin. Sähköiset rekisterit ovat usean yrityksen ensimmäinen lähde, kun tarvitaan uutta osaajaa ja vaikkei yhteydenottoa yrityksestä kuuluisi heti, kenties asiaan palataan myöhemmin.

Tarjolla taitava ja tehokas työntekijä

Aina ei tarvitse jäädä odottamaan työtarjouksia tai tyytyä osaksi rekistereitä. Yrityksiin voi ottaa yhteyttä myös suoraan sähköpostitse, vaikka työpaikoista ei olisi ilmoitettukaan – suuri osa työpaikoista täytetään julkaisematta milloinkaan ilmoitusta. Esimerkiksi Keltaisilta sivuilta voi hakea listan kiinnostavan toimialan yrityksistä ja tutustua näiden toimintaan internetosoitteissa. Lyhyesti sähköpostitse voi sitten osoittaa kiinnostuksensa ja ilmoittaa valmiudesta tulla keskustelemaan mahdollisista töistä.

Sähköpostin etu perinteiseen paperihakemukseen verrattuna on vapaampi tyyli. Viesti voi olla persoonallisempi ja joukosta voi erottua. Myös nopeus ja helppous kiinnostavat niin työnantajaa kuin hakijaa. Saman viestin voi pienin muutoksin lähettää kymmenille vastaanottajille ja kopiot lähetetyistä viesteistä jäävät itsellekin lähes automaattisesti. Postimaksuissa säästää ja vastauksenkin voi saada jo saman päivän aikana.

Sähköpostin kanssa on silti oltava varovainen ja erityisesti muistettava internetin kirjoittamattomat säännöt, ”netiketti”. Monissa yrityksissä sähköpostia saadaan päivittäin sadoittain ja turhat viestit ärsyttävät. Viestin otsikossa on jo mainittava mistä on kyse, jotta halukkaalle viestin poisto olisi vaivatonta.

Koko maailma lähellä

Erityisesti maailmalle mielivä voi päästä internetissä parhaiten työnhaun alkuun. Vaikka monessa maassa netin käyttäjät ovat vielä suuressa vähemmistössä, joitakin neuvoja, hyödyllisiä osoitteita tai puhelinnumeroita löytynee aina. Erilaisista kansainvälisistä työharjoittelupaikoista tarjolla on monenlaista tietoa, Suomessa liikkeelle voi lähteä esimerkiksi CIMOn, kansainvälisen henkilövaihdon keskuksen internet-sivujen kautta.

Kansainväliset tai kunkin maan omat rekrytointipalvelut toimivat yleensä samoin kuin Suomessakin, työilmoituksia selaten tai liittymällä hakijoiden joukkoon. Tulos vaihtelee, parhaassa tapauksessa ensimmäinen kontakti tulevaan työnantajaan saadaan sähköpostitse.

Kaaoksesta kokonaisvaltaiseen palveluun

Internetin suurin ongelma on epäilemättä palvelujen tarjonnan runsaus, kaoottisuus. Uskottavuus kärsii, kun palveluita on tarjolla kymmenittäin ja niiden toimivuutta on vaikea päästä arvioimaan. Itse en edes muista, mihin kaikkialle olen cv:ni netissä jättänyt.

Kaaoksen välttämiseksi työnhakijan kannattaa tutustua tärkeimpiin rekrytointipalveluihin, valita niistä mieleisin ja keskittyä sen käyttämiseen. Sivuilla on rekisterien lisäksi monipuolista tietoa ja neuvoja työnhakuun, usein jopa ajankohtaispalvelu, jolla päivitetyt tiedot mahdollisesti kiinnostavista työpaikoista saadaan automaattisesti sähköpostitse. Epämääräisen surffailun sijaan ajan voi käyttää persoonallisten hakemusten kirjoitteluun ja toivoa, että tärppää!

Silja Eskola / A4 Media Oy

Kuva: A4 Photo / Tea Tiainen

X