Työ ja raha

Uusi työpaikka haussa? Näin pääset käsiksi piilotyöpaikkoihin

HMR Partnersin tekemän arvion mukaan 70 prosenttia avoimista paikoista on piilotyöpaikkoja. Siksi niiden esiin kaivaminen on ensisijaisen tärkeää, kun etsit uusia haasteita.

Teksti:
Hannele Lampela
Kuvat:
Istock

Suurin osa avoimista paikoista on piilotyöpaikkoja, jotka pitää osata etsiä itse.

HMR Partnersin tekemän arvion mukaan 70 prosenttia avoimista paikoista on piilotyöpaikkoja. Siksi niiden esiin kaivaminen on ensisijaisen tärkeää, kun etsit uusia haasteita.

Piilotyöpaikka on paikka, joka ei ole vielä julkisessa haussa – tai ei koskaan ehdikään niin pitkälle. Jos sopiva työntekijä löytyy esimerkiksi talon sisältä tai avoimen hakemuksen kautta, kallista hakuprosessia ei edes aloiteta.

Piilotyöpaikan metsästyksessä on kolme keskeistä asiaa, jotka kannattaa muistaa. Ensimmäiseksi on hyödynnettävä omia verkostojaan. HRM Partnersin Business Coach Kaisa Uurtamon mukaan tämä tuntuu monesta suomalaisesta hieman hankalalta, mutta hän kehottaa levittämään sanaa rohkeasti.

– Tärkeintä on miettiä, mikä on minun verkostoni, millaisia henkilöitä siinä on ja kuka voisi hyödyttää juuri minua uuden paikan löytämisessä, Uurtamo neuvoo.

Kun oikea kontakti on mietitty, kannattaa häntä lähestyä rohkeasti ja pyytää neuvoja – miten minun kannattaisi yrittää tässä asiassa eteenpäin? Myös LinkedInin kautta on hyvä hakea kiinnostavia kontakteja. Sieltä näet esimerkiksi, kuka omasta verkostostasi voisi esitellä sinut ihmiselle, johon haluat tutustua – oli tämä sitten inspiroivan yrityksen toimitusjohtaja tai headhunter.

– Verkostoa ei kannata tarkastella liian kriittisesti, vaan pyytää ihmisiä kahville tai lounaalle. Ihmiset kyllä auttavat mielellään toisiaan eteenpäin, Uurtamo toteaa.

avoin työpaikka
Uuden työpaikan hakeminen on kovaa työtä.

Mieti valmiiksi omat hakukriteerisi

Piilotyöpaikkaa hakiessa vain taivas on rajana, sillä vaihtoehtoja yritysmaailmassa riittää. Siksi omiakin hakukriteerejä kannattaa tarkastella: missä juuri minä haluan työskennellä ja millaisissa tehtävissä? Kun se on selvillä, avoin hakemus on hyvä tapa lähestyä kiinnostavaa yritystä.

– Kuka on toivomasi paikan esimies? Tämän selvität esimerkiksi yrityksen nettisivuilta tai LinkedInin avulla. Kysy, onko rekrytointeja tiedossa ja kerro omasta osaamisestasi. Kerro myös, mitä lisäarvoa voit tuoda yritykseen.

Uurtamon mukaan avoimet hakemukset plärätään yleensä läpi ennen kuin uusia paikkoja laitetaan hakuun. Jos sopiva henkilö löytyy heti kättelyssä, kallista hakuprosessia ei edes laiteta käyntiin. Myös headhuntereihin kannattaa itse olla yhteydessä ja kertoa, että etsii uutta työtä.

– Oma aktiivisuus kannattaa ehdottomasti. Headhunterit etsivät jatkuvasti paitsi somen myös omien verkostojensa kautta sopivia työnhakijoita.

X