Terveys

Välipala – tiesitkö tämän?

Teksti:
Anna.fi

Välipalojen vaikutuksista on monenkirjavia käsityksiä. Tarkasta, ovatko tietosi oikein, väärin vai vähän kumpaakin – ja ota talteen herkulliset välipalavinkit!

Nainen haukkaa omenaa

Väite 1: Välipalat lihottavat

Oikein On totta, että välipalat lihottavat, jos niistä tulee ruokavalioon runsaasti ylimääräistä energiaa. Jos syöt aterioilla reilusti, runsaiden välipalojen syöminen voi olla tarpeetonta.

Väärin Kevyet välipalat, kuten hedelmät ja juurespalat, eivät kuitenkaan lihota. Kasvisten lisääminen ruokavalioon ennemminkin auttaa painonhallinnassa.

Väite 2: Välipalat rasittavat hampaita

Oikein Väärin Hampaat kestävät kuusi happohyökkäystä päivässä. Jos syöt aamiaisen, lounaan ja päivällisen sekä pari välipalaa päivän aikana, happohyökkäys ei rasita hampaitasi. Jos taas napostelet välipaloja pitkin päivää, hampaasi joutuvat koetukselle. Makeisten napsiminen aiheuttaa jokaisella syömiskerralla happohyökkäyksen. Myös perunalastujen ja muiden naksujen napostelulla on sama vaikutus. Varsinkin sokeria ja happoja sisältävät juomat kuluttavat hampaita, ja erityisesti silloin, jos juomaa siemaillaan pienin väliajoin. Muista, että jopa täysmehussa on sokereita ja hedelmähappoja. Siksi tavallinen vesi on paras janojuoma.

Väite 3: Välipalat pitävät verensokerin tasapainossa

Oikein Kun syömme, saamme ruuan viljasta, hedelmistä, marjoista ja maidosta hiilihydraatteja. Ne pilkkoutuvat ruuansulatuskanavassa sokereiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon. Verenkierrosta sokerit siirtyvät kaikkien solujen ravinnoksi. Välipala siis kohottaa veren sokerimäärää, kuten muutkin ateriat. Verensokeri pitää meidät vireinä ja tarkkaavaisina.

Väärin Jos välipalassa on paljon sokeria tai valkoista viljaa, veren sokeritaso kohoaa ja laskee nopeasti. Piristävä vaikutus jää silloin hetkelliseksi. Hyvä välipala sisältää monipuolisesti ruoka-aineita. Saat myös ravintokuituja ja proteiineja, jolloin verensokeri nousee tasaisesti ja myös säilyy tasaisena pitempään.

Väite 4: Välipala ei korvaa kunnon ateriaa

Oikein Väärin Yleensä väite pitää paikkansa. Välipaloilla ruokavalikoima on usein vähemmän monipuolinen kuin aterioilla. Joskus välipalan ja aterian raja voi olla epäselvä. Jos syöt kotiin tullessasi pari ruisleipäviipaletta päällystettynä kasvirasvalla, leikkeleellä, salaatilla ja tomaatilla, pureskelet porkkanan sekä lisäksi nautit viilin marjojen kera, voi ruokahetkeä jo kutsua ateriaksi.

Väite 5: Iltapala lihottaa

Oikein Illalla kylläisyyden aistiminen on heikompaa kuin aamulla. Niinpä iltapalalla tulee helposti syödyksi enemmän mielihalun kuin tarpeen mukaan. Jos lihot helposti, ota kerralla esille se, mitä aiot syödä iltapalalla. Vaarallisinta on juosta television edestä jääkaapille jokaisella mainostauolla.

Väärin Muista myös, että kohtuullinen iltapala auttaa unen tuloon ja helpottaa napostelumieliteon karkottamista. Iltapala voi siis myös auttaa painonhallinnassa. Nauti vaikka annos maustamatonta jogurttia, johon on pilkottu pari hedelmää.

Väite 5: Välipala vähentää ahmimishaluja

Oikein Jos ruokailujen välinen aika venyy liian pitkäksi, saattaa näläntunne kasvaa valtavaksi ahmimishaluksi seuraavaan ateriaan mennessä. Niinpä varsinkin ylensyömiseen taipuvaisten kannattaa ennakoida vaara, ja syödä monipuolinen välipala lounaan ja päivällisen välillä.

Väite 6: Välipala auttaa jaksamaan

Oikein Varsinkin kouluikäiset tarvitsevat välipalan iltapäivällä. Kouluateria kattaa vain osan lapsen ravinnontarpeesta. Lapselle voi laittaa iltapäiväisen välipalan jääkaappiin valmiiksi. Aikuinen jaksaa syödä kerralla enemmän ja voi pitää pitemmän ateriavälin. Jos lounaan ja päivällisen väli venähtää neljää tuntia pitemmäksi, kannattaa aikuisenkin nauttia esimerkiksi hedelmävälipala.

Väite 7: Lasi maitoa ei riitä välipalaksi

Väärin Lasi maitoa tai piimää voi olla paikallaan pikku välipalana yhtä hyvin kuin jogurtti tai viili. Maitotuotteista saat piristäviä hiilihydraatteja, samoin kuin hedelmistä, sekä lisäksi täyttäviä proteiineja.

Väite 8: Välipalan laatu ratkaisee

Oikein Suklaapatukka ei ole hyvä välipala. Se piristää hetkeksi, mutta saatuun energiamäärään nähden sen kylläisyysarvo on huono. Entistä kovempi nälkä uhkaa pian suklaan ja makeisten jälkeen. Ei ole lainkaan sama, mitä välipalalla nautit. Hedelmistä saat energiaa kohtuullisesti. Kuitupitoiset hedelmät antavat samalla kylläisyyden tunteen, ja jaksat paremmin seuraavaan ateriaan saakka. Varsinkin paino-ongelmien kanssa painiskelevan kannattaa valita kevyitä, mutta täyttäviä välipalaruokia. Liikunnan jälkeen voi tarvita energiatäydennystä pikaisesti. Juominen on tärkeää, jotta nestetasapaino palautuu. Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja energiaksi, joten välipalassa voi olla myös sokeria. Lisäksi proteiinit pitää saada tasapainoon. Pelkkä sokeripitoinen juoma urheilun jälkeen ei riitä, vaan lisänä voi olla eväsleipiä tai pieni pussi pähkinäsekoitusta. Maito, piimä tai jogurtti palauttaa nopeasti proteiini- ja nestetasapainon.

Teksti: Soili Soisalo

X