Ihmiset ja suhteet 3.1.2011

Millainen on hyvä työkaveri?

Teksti: Anna.fi

Miten tulla suosituksi työkaveriksi? Onko hyvä työkaveri aina valmis auttamaan vai hyvä tyyppi, jolla on parhaat jutut? Lue Ellien pienen työkaverikyselyn vastauksia siitä, mistä on hyvät työkaverit tehty.

Millainen on hyvä työkaveri?

Hyvä työkaveri hoitaa työnsä

Kaikki vastanneet korostivat hyvän työkaverin hoitavan aina työtehtävänsä ja enemmänkin.

”Kyllä kaikki työpaikalla tietävät, kellä on oikeasti kiire ja kuka vaan surffaa netissä. Mulla on työkavereita, joista osa ei ikinä hoida kaikkia hommiaan ja toisiin taas voi aina luottaa.”

Hyvä työkaveri tukee

Huonona päivänä hyvä työkaveri pelastaa päiväsi.

”Mun yksi työkaveri osaa antaa palautetta. Joskus se on pelastanut päivän, kun hän on tullut sanomaan, että hei hyvin tehty, mä tiesin että sä pystyt siihen.”

Hyvä työkaveri auttaa

Kaikki eivät ole auttavaisia, vaan käyttävät vapaana olevan ajan laiskotteluun.

”Hoitoala vaatii yhteistyötä. Mun duunissa päivittäin autetaan toisiamme. Hyvä työkaveri tulee tarjoamaan apua myös silloin, kun sillä itsellä on kiire.”

Millainen on hyvä työkaveri?

Hyvä työkaveri on luotettava

Hyvä työkaveri sanoo asianosaiselle itselleen, mitä mieltä on, eikä puhu takanapäin pahaa.

”Halusin uudelleen järjestellä työpaikkani toimintaa, ja ihmettelin kun ihmiset suhtautuivat parannuksiin vastahakoisesti. Työyhteisössä pitkään ollut työntekijä tuli kertomaan minulle, että esimerkiksi jotkut ovat seurustelleet keskenään eivätkä siksi halua työskennellä yhdessä. Minusta oli suuri luottamuksen osoitus, että joku halusi selventää tilanteen myös uudelle työntekijälle.”

Hyvä työkaveri on optimistinen

Vastausten mukaan hyvä työkaveri suhtautuu asioihin haasteina eikä ongelmina.

”Luovassa työssä projekteissa monesti keskitytään siihen, miksi joku idea on huono, ja kritiikki on kovaa. Asioita auttaa, kun joukossa on myös joku, joka haluaa keskittyä siihen, mikä olisi hyvä vaihtoehto ja johtaa keskustelua positiivisempaan suuntaan.”

Hyvä työkaveri on hyvä ihminen

Hyvä työtoveri ei välttämättä ole se kaikkein suosituin tyyppi. Hyvä työtoveri on hyvä ihminen, joka välittää toisista eikä aiheuta muille turhaa pahaa mieltä. Usein nämä tyypit ovat oikeudenmukaisia ja heillä ei ole tarvetta painaa muita alas

”Uudessa työpaikassani oli muodostunut vakioporukat, jotka kävivät lounaalla syömässä. Vain yksi työntekijöistä tuli pyytämään mukaan porukkaan. Muut työntekijät eivät edes tajunneet, miten epäkohteliasta on jättää uusi työntekijä ulos ryhmästä.”

Millainen on hyvä työkaveri?

Hyvä työkaveri on huumorintajuinen

Yhteinen huumori auttaa työyhteisössä kestämään stressiä ja vaikeita tilanteita. Hyvä työkaveri ei ota itseään liian vakavasti

”Kun olin töissä pankissa, jokaiseen päivään mahtui hankalia asiakkaita. Päivän päätteeksi matkittiin aina työkavereiden kanssa noita asiakkaita ja sillä tavalla purettiin omaa ahdistusta.”

Testaa, millainen työkaveri olet!

Ei työkavereilta kuitenkaan mahdottomia kannata vaatia:

”Kerran, kun yks duunikaveri antoi lisää hommia, sanoin, että en ole ehtinyt edes vessaan tänään. Se kysyi sitten, voiko auttaa. Sanoin sille, että voitko mennä mun puolesta vessaan! (Ei menny).”

Teksti: Tarja Vilén

Kommentit (5)

Noiden kriteerien mukaan olisin hyvä työkaveri. Sääli ettei sitä kukaan vaan tunnu arvostavan työnhaussa 🙁
00

Olipa erittäin hyviä mielipiteitä siitä, minkälainen hyvän työkaverin pitäisi olla.
Minulla itselläni on ihan kaikenlaisia kokemuksia työkavereista ja esimiehistä.
Minä ise olen odottanut aina työkavereiden olevan mukavia ja reiluja ja luotettavia ja auttavaisia, mutta olen ikävä kyllä joutunut pettymään. Minulla oli yhdessä työpaikassa työpaikkakiusaamista, enkä olisi voinut uskoa, kuinka pahalta se tuntuu. Eräässä työpaikassa edes viereisen huoneen naishenkilö ei tervehtinyt minua aamuisin, eikä minua otettu tai pyydetty mukaan aamu-
kahviporukkaan eikä lounastauko porukkaan. Eli minut tavallaan eristettiin muusta joukosta. Luin jostakin, kun jollekkin työkaverille ei edes puhuta mitään, niin se on jo henkistä väkivaltaa. Yhdessä työpaikassa minun työnteostani jopa valehdeltiin ja se tuntui hyvin alhaiselta.
Aikuiset ihmiset käyttäytyvät työpaikoille kuin pienet lapset, sillä he antavat
kaikkien mahdollisten tunteiden vaikuttaa suhtautumisessa muihin työntekijöihin: Eli mukana voi olla kauteutta, mustasukkaisuutta, ilkeyttä,
pahansuopuutta ja kaksinaamaisuutta ja joskus jopa vihamielisyyttä. Seikkaan, että pääseekö joku uusi työntekijä vakituiseksi työntekijäksi vai ei, ei vaikuta ainoastaan se, tekeekö työnsä tarpeeksi hyvin vai ei, vaan hyväksyvätkö muut työntekijät hänet joukkoonsa vai eivät. Yhdessä työpaikassa muut työntekijät toivoivat minun saavan jatkaa työssäni, mutta minun naispuolinen esimies ei jatkanut minun määräaikaista työsuhdettani.
Minun eräs vanhempi ystävättäreni sanoi kerran minulle, ettei tiedä ketään toista ihmistä, jolla on ollut niin ikävää tyäpaikoilla kuin mitä minulla on oikeasti ollut. Minä olen itkenyt hvyin paljon työasioiden takia, siis kotona.
Minun luonteessanikaan ei käytöksessäni pitäisi olla mitään vikaa, minua on aina pidetty mukavana naisena ja hyvää käytöstäni on jopa kiitelty. Joten jos onnistun joskus saamaan vielä hyvän ja vakituisen työpaikan, jossa minulla olisi reilut ja mukavat työkaverit ja oikeudenmukainen esimies, niin se olisi kuin lottovoitto minulle !
00

Hyvä työkaveri tekee kaiken sen mitä sinäkin. Olette kuin aviopari yhdessä vihellätte ja puhallatte yhteen hiileen. Olen onnellinen, sillä minulla on tällaisia työkavereita. On joskus kivempi olla töissä, kun kotona. Olette kuin hyvä aviopari….ai ihanaa, olisipa elämä aina yhtä upeeta.
00

Itse juuri aloitin uudessa työpaikassa, vanhat työntekijät katsovat minua nenänvartta pitkin ja todella arvostelevasti! Itse käyttäydyn kuin en huomaisi koko asiaa ja sekös niitä ärsyttää enempi.. he syövät yhdessä, minä yksin.. Onneksi ei ole täällä töitä kuin kk verran! 🙂
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi