Työ ja raha

Näin suoriudut työhaastattelusta

Teksti:
Anna.fi

Kädet vapisevat, vatsaa vääntää, hyperventilaatio uhkaa… Kyse ei ole paniikkihäiriökohtauksesta, vaan työhaastatteluun menosta. Tilanne saa monet ammattitaitoiset aikuisetkin jännittämään. Ja usein aivan turhaan. Työhaastattelussa on vaikea epäonnistua, jos pidät mielessäsi seuraavat asiat.

Valmistaudu ja pukeudu kunnolla

Työnhakijaa neuvotaan usein tankkaamaan ulkoa firman osakekurssit ja avainhenkilöt sekä lukemaan vuosikertomusta ja nettisivuja kuin tenttikirjaa.

Et ole kuitenkaan menossa tenttiin. Eikä ole sinun tehtäväsi edustaa yritystä, vaan haastattelijan. Useimmiten riittää, kun tiedät firman toimialan ja joitakin yleistietoja yrityksestä. Jos haastattelu tuntuu menevän nippelitietoihin, myönnä avoimesti, ettet tiedä, mutta olet halukas ottamaan selvää. Ja kysele paljon. Mieti muutama kysymys jo kotona.

Olennaisinta on valmistaa itsensä koitosta varten. Muista, että on parempi olla yli- kuin alipukeutunut. Vaikka tietäisit yrityksen työntekijöiden käyttävän farkkuja, on sinun kohteliasta pukeutua paremmin.

Ota mukaasi kaikki mahdolliset todistukset ja työnäytteet. Pohdi etukäteen, mitä hyötyä kokemuksestasi on hakemassasi tehtävässä. Joskus kannattaa nostaa esiin aivan yllättäviäkin seikkoja työ- tai elämänkokemuksestaan. Eräs suomalainen humanisti sai ruotsalaiselle ekonomille tarkoitetun paikan, sillä hänen kumppaninsa oli ruotsalainen. Hänen ajateltiin ymmärtävän ruotsin kielen lisäksi myös ruotsalaisia ihmisiä.

Hymyile, syö ja selosta

Ja sitten haastatteluun! Haastattelussa ei ole oleellista vain se, mitä sanot, vaan myös se, miten toimit. Kaikki tietävät, miten haastattelijaa tervehditään: hymyillen, napakasti kädestä puristaen ja silmiin katsoen. Mutta tiesitkö, ettei haastattelun aikana saa ristiä jalkojaan, ei edes nilkkojen kohdalta? Sen katsotaan viestivän sitä, että salailet jotain.

Älä salaile ainakaan ruokailutapojasi. Ruoasta tai juomasta ei ole fiksua kieltäytyä ainakaan fraaseilla ”Olen dieetillä” tai ”Vatsani menee sekaisin kahvista”. Pääsääntö on se, että syöt, mitä tarjotaan. Eräässä yrityksessä haastateltavia testataan tarkoituksellisesti mahdollisimman monimutkaisella voileivällä: hakijasta kertoo paljon se, miten hän suoriutuu haastattelusta ympäriinsä singahtelevien paprikansuikaleiden keskellä.

Hyvätkään ruokailutavat eivät kuitenkaan takaa työpaikkaa. Tärkeintä on kertoa itsestään mahdollisimman paljon ja edullisessa valossa. Haastatteluissa ei yleensä esitetä ”Ei”- tai ”Joo”-kysymyksiä, vaan vastauksiesi on oltava pidempiä. Älä kuitenkaan sorru monologeihin! Äläkä hermostu, vaikka jännittäisitkin. Se voi haastattelijoille vain merkki siitä, että olet kiinnostunut paikasta.

Muutamaan peruskysymykseen voit miettiä vastauksen jo etukäteen. Kun sinulta kysytään huonoja puoliasi, älä kerro olevasi laiska, mukavuudenhaluinen ja epäjärjestelmällinen, vaikka olisitkin. Pahoittele mieluummin vaikkapa vähäistä työkokemustasi ja vakuuta perään, kuinka innokas olet kuitenkin saamaan lisää kokemusta. Hyviksi puoliksikin kannattaa mainita muut kuin tavanomaiset ahkeruus ja rehellisyys. Tuttavani jähmeästi sujunut haastattelu oli saanut aivan uuden suunnan, kun hän oli kehunut olevansa iloinen. Ole siis oma itsesi!

Poistu voittajana

Työhaastattelua ei tarvitse pelätä senkään vuoksi, että poistut aina voittajana. Jokainen haastattelukokemus antaa eväitä seuraavaan haastatteluun. Vaikka et saisikaan paikkaa, älä lannistu. Syy ei ole välttämättä sinussa, eikä koskaan vain yhdessä lauseessasi. Älä siis jää surkuttelemaan pikkuasioita.

Joskus paikka jää saamatta vain siksi, että yrityksen odotukset ovat muuttuneet hakuprosessin aikana. Olen itse hakenut kulttuurialan paikkaa, johon työilmoituksen mukaan vaadittiin hyvää suomen kielen taitoa. En päässyt edes haastatteluun, sillä lopuksi tärkeimpänä valintakriteerinä olikin ruotsin taito: hyviä suomenkielisiä hakijoita oli ollut liikaa, joten uusi työntekijä päätettiinkin ottaa ruotsinkielisten joukosta.

Työhaastattelussa onnistuminen ei siis vaadi yliluonnollisia taitoja. Kyse on pitkälti sattumasta. Joskus hakijan ja yrityksen odotukset ja kemiat eivät kohtaa. Mutta kun ne kohtaavat, asia on selvä: paikka on sinun. Onnea uuteen työhön!

Juttua varten on haastateltu eri yrityksien rekrytointitehtävissä olevia henkilöitä sekä työnhakijoita. Lisää tietoa työhaastatteluista saat esimerkiksi

Työministeriön työnhakuoppaasta

Kuva: A4 Media Oy / Transworld

X