Kauneus

Sähköiset hiukset, kutiseva päänahka ja rasvoittuva tukka – 6 talven yleisintä hiusongelmaa ja ratkaisut niihin

Talvi on hiuksille kesääkin haasteellisempi vuodenaika. Pakkanen kuivattaa päänahan ja sähköistää tukan, pipo litistää ja rasvoittaa tyven. Näillä vinkeillä nitistät talven tukkahaasteet.

Teksti:
Riikka Väänänen
Kuvat:
Istock

Talvi on hiuksille armoton, mutta onneksi ongelmat ovat voitettavissa!

Talvi on hiuksille kesääkin haasteellisempi vuodenaika. Pakkanen kuivattaa päänahan ja sähköistää tukan, pipo litistää ja rasvoittaa tyven. Näillä vinkeillä nitistät talven tukkahaasteet.

Ongelma: Kuiva ja kutiseva päänahka

Keskuslämmityksen kuivattama sisäilma, ulkona paukkuvat pakkaset ja turhan tuhdit tai tiheät pesut kuivattavat päänahkaa ihan niin kuin muutakin ihoasi.

Ratkaisu: Vähennä vedellä lotrausta, viilennä pesuveden lämpötilaa ja vaihda pesuaineet miedompiin. Ja muista, että päänahkaakin voi kuoria ja kosteuttaa. Kun kuorit hiuspohjan kerran viikossa, päänahka pehmenee ja hiuksesi pysyvät ilmavina pidempään kuin aiemmin. Hiero hiuspohjaasi kosteuttavaa seerumia tai öljyä vaikka joka pesun jälkeen.

Ongelma: Sähköiset hiukset

Mitä kuivemmat hiukset, sitä sähköisemmät ne yleensä ovat. Sopii muistaa, että tuuheuttavien tuotteiden tuuheuttava vaikutus perustuu usein sähkövarauksiin, joten niitä kannattaa pakkasella välttää. Sillä jos käytät lisäksi keinokuituisia pipoja ja kaulaliinoja ja muovisia harjoja, saat takuuvarmasti sädekehän pääsi ympärille.

Ratkaisu: Sähköisyys talttuu kosteuttamalla, eli vaihda pesu- ja hoitoaineet ravitseviin ja kosteuttaviin tuotteisiin ja suihkuta vielä pyyhekuiviin hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

Ongelma: Tukan hidas kuivuminen

Pitkä- ja paksutukkaiset joutuvat heräämään kukonlaulun aikaan, jos aikovat arkiaamuna ehtiä kuivaamaan tukkansa rutikuivaksi. Mitä käsitellympi ja siksi huokoisempi tukka, sitä enemmän se vetää vettä itseensä. Edes latvoja ei kannata jättää märiksi, sillä jäätynyt tukka katkeaa helpommin.

Ratkaisu: Levitä haperoihin latvoihin öljyä ennen pesua. Öljy suojaa hiuksia kuivumiselta, estää veden imeytymisen tukkaan ja torppaa pesun kuluttavan vaikutuksen.

Ongelma: Tukka littanassa pipon jäljiltä

Ohut tukka ei meinaa kesälläkään pysyä kuohkeana ponnisteluista huolimatta, saati sitten pipon käytön jäljiltä.

Ratkaisu: Tuuttaa kohottavaa tyvivaahtoa aivan hiusten tyveen, pidä latvat kevyinä eli jätä ne joko kokonaan ilman muotoilutuotetta tai käytä sellaista, joka aktivoituu lämmöstä tai kevyestä puristelusta. Jos sinulla on tyvikohotusrauta eli pikku kreppirauta laatikon pohjalla, tee sillä kreppivekit tukan tyveen. Ne toimivat kuin tupeeraus eli nostavat – ja pitävät – tukan irti päänahasta.

Ongelma: Pipon alla rasvoittuva tukka

Pipo litistää tukan päätä pitkin, jolloin tyven lisäksi muukin tukka rasvoittuu.

Ratkaisu: Tukka pitää saada ilmavaksi, jolloin se pysyy irti päänahasta ja rasvoittuu hitaammin. Käytä syväpuhdistavan sampoon ohella tasapainottavaa sampoota. Kun talineritys rauhoittuu, tukka pysyy puhtaana pidempään. Voit pestä kerran viikossa syväpuhdistavalla ja muut kerrat tasapainottavalla sampoolla. Hoida hoitoaineella vain hiusten latvat.

Ongelma: Märkä sää pilaa kampauksen

Kosteus tunkeutuu tukkaan ja nostaa katkeilleet pikkuhiukset tai vasta kasvaneet uudet hiukset pystyyn. Se tekee tukan pinnasta pörröisen. Sitten räntäsade latistaa vaivalla väännetyn ja föönatun kampauksen tai saa juuri suoristetun luonnonkiharan takaisin kippuralle.

Ratkaisu: Tarkista, että ainakin hiuslakassasi on kosteussuoja. Kosteussuojan sisältävä muotoilutuote estää kosteuden imeytymisen hiukseen ja suojaa kampausta.

Lue myös:

Kuivia ja katkeilevia hiuksia ei ole pakko leikata – näin pelastat huonokuntoiset hiukset

Suomalaisesta hiuslaadusta tuli trendikäs: lättätukka on nyt muodissa!

Kevään 9 kuuminta hiustrendiä: juhlaponnari, punakulta ja ylikasvanut polkka

X