Kauneus

Vanhentuneet meikit ovat terveysriski – Näin tunnistat pilaantuneen kosmetiikan

Löytyykö meikkipussistasi ripsiväri, jonka ostohetki on jo painunut unholaan? Tai luomiväri, jota olet käyttänyt juhlameikkinä ainakin viimeiset neljä vuotta? Vanhaksi mennyttä kosmetiikkaa ei kannata käyttää, sillä siinä piilee terveysriski.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Vanhentuneen meikin voi tunnistaa esimerkiksi eltaantuneesta hajusta ja muuttuneesta koostumuksesta.

Löytyykö meikkipussistasi ripsiväri, jonka ostohetki on jo painunut unholaan? Tai luomiväri, jota olet käyttänyt juhlameikkinä ainakin viimeiset neljä vuotta? Vanhaksi mennyttä kosmetiikkaa ei kannata käyttää, sillä siinä piilee terveysriski.

Vanhentuneet meikit voivat olla oikeita bakteeripesiä.

Joka vuosi moni sairastuu silmätulehduksen käytettyään bakteerien saastuttamaa ripsiväriä. Tutkijat ovat löytäneet meikeistä myös näärännäppyjä, maha-suolitulehdusta, aknea, ihosairauksia, virtsatietulehdusta ja jopa aivokalvontulehdusta aiheuttavia bakteereja.

Kosmetiikkaan lisätään säilöntäaineita, joiden tehtävänä on pitää tuotteet turvallisina ja estää haitallisten mikrobien kasvu. Säilöntäaineet eivät kuitenkaan toimi ikuisuuksia. Jos tuote on pakkausmerkintänsä mukaan mennyt vanhaksi, bakteerit pääsevät riehumaan siinä vapaasti.

Vanhentunut kosmetiikka ei toimi kuten ennen

Erityisesti meikit, jotka sisältävät nestettä, tarjoavat bakteereille oivan kasvualustan. Vanhentuneesta ripsiväristä, meikkivoiteesta ja eyelinerista kannattaa siis suosiolla luopua.

Paitsi että parhaat päivänsä nähneessä kosmetiikassa voi pesiä bakteereja, kosmetiikan ainesosat voivat vanhetessaan myös muuttaa käyttäytymistään. Joistain ainesosista voi vanhentuessaan tulla voimakkaampia, mistä voi seurata esimerkiksi ihottumaa, allergiaa tai paukamia.

Jotkut ainesosat puolestaan laimenevat ajan myötä. Vanhaksi menneen meikkivoiteen suojakerroin on voinut heikentyä huomattavasti, eikä vanhentunut aknevoide välttämättä enää tehoa.

Toisaalta, vaikkei vanhentunut meikkituote välttämättä olisi terveydelle haitallinen, parissa tunnissa kariseva silmämeikki tai epätasainen meikkipohja tuskin ovat ehostautumiselta toivottuja lopputuloksia.

Ehkäise bakteeripesät hyvällä hygienialla

Bakteereita päätyy meikkeihin esimerkiksi ihmisen iholta ja likaisista meikkisiveltimistä. Meikkejä tuleekin aina käsitellä puhtain käsin, ja siveltimet, meikkisienet ja muut välineet pitäisi pestä säännöllisesti. Infektioriskin minimoimiseksi meikkejä tai meikkivälineitä ei myöskään kannata lainata muille.

Myös sillä, miten kosmetiikkatuotteita säilytetään, on vaikutusta bakteerien leviämiseen. Kosmetiikkaa ei tulisi säilyttää liian lämpimässä tai kosteassa paikassa, sillä mikrobit pitävät kosteudesta ja lämmöstä. Jos siis mahdollista, älä säilytä meikkejäsi kylpyhuoneen hyllyllä.

Toisaalta bakteerien leviämistä voi olla hankala täysin estää. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi ripsien pinnalla on jo luonnostaankin bakteereja, jotka pääsevät tarttumaan ripsivärin harjaan, kun ripsiväriä levitetään ripsiin. Tämän vuoksi erityisesti ripsiväri onkin tuote, jonka käyttöikää ei kannata turhaan pidentää.

Lähteet: Bustle,  TodayTukes, Teknokemian yhdistys, University of RochesterWomen’s Health

Lue myös:

Vieläkö aurinkovoide on hyvää? Näin säilytät kosmetiikkaa oikein

Kosmetiikan sisältämät mikromuovit aiheuttavat vakavia seurauksia – Näin tunnistat ja vältät

Näin näytät kauniilta ilman meikkiä – Lue 10 vinkkiä!

X