Koti ja sisustus

Mökin ostaja, vältä nämä 8 tyypillistä virhettä

Haaveiletko oman lomapaikan hankkimisesta tai oletko juuri ostanut sellaisen? Vappu Pimiä toteutti mökkihaaveensa neljä vuotta sitten. Nyt hän kertoo kokemuksesta, mitkä 8 virhettä mökin ostajan kannattaa välttää.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Haaveiletko oman lomapaikan hankkimisesta tai oletko juuri ostanut sellaisen? Vappu Pimiä toteutti mökkihaaveensa neljä vuotta sitten. Nyt hän kertoo kokemuksesta, mitkä 8 virhettä mökin ostajan kannattaa välttää.

Vappu Pimiä osti miehensä Teemu Huuhtasen kanssa kesämökin Salosta neljä vuotta sitten. Tässä hänen vinkkinsä aloittelevalle mökkiläiselle tai lomakodista haaveilevalle:

1. Malta mielesi

Älä hullaannu ensimmäisestä paikasta vaan tutustu tarjontaan. Vappu kävi katsomassa kymmenen mökkiä ennen ostopäätöstä.

– Tässä oli mahdollisuudet kaikkeen siihen mitä halusimme: hyväkuntoinen mökki, erillinen sauna ja ranta. Terassin ja ulkokeittiön olemme rakentaneet jälkeenpäin.

2. Ole tarkkana

Selvitä, että mökki on varmasti siinä kunnossa miten sitä myydään. Teetä kuntotarkastus ja vaadi kaikki pienetkin lupaukset kirjallisena. Vappu kertoo maksaneensa tästä oppirahoja.

3. Korjaa harkiten

Kunnosta mökkiä vähitellen, niin et tee liian nopeita päätöksiä. Moni asia loksahtaa paremmin paikalleen vasta, kun mökissä on jonkin aikaa asunut.  Vappu ja Teemu tekivät ensin pihan ja terassin. Muita pieniä korjauksia on tehty vähitellen tarpeen ja rahatilanteen mukaan.

4. Satsaa ammattilaisiin

Valitse luotettavat remonttimiehet, älä tuijota liiaksi hintaa. Vappu luottaa paikalliseen osaamiseen:

– Kun löydät hyvän työmiehen, pidä hänestä kiinni. Tuttu sähkömies, putkimies ja kirvesmies ovat mökkiläisen parhaita kavereita.

5. Varaudu kuluihin

Mieti vuosibudjetti etukäteen ja varaudu siihen, että kiinteistönpito on erilaista kuin kerrostalokodin omistaminen. Vappu kertoo yllättyneensä ylimääräisistä menoista.

– Meiltä on muun muassa aita kaatunut ja laituri on lähtenyt livohkaan kevätjäiden mukana. Kannattaa pitää pientä puskurirahastoa ylimääräisiä menoja varten.

6. Opettele uusia asioita

Älä luule että osaat itse heti kaiken, mutta voit kyllä oppia – vähitellen. Vappu kertoo oppineensa valtavasti uusia asioita.

– Tiedän jo jotakin viemärijärjestelmistä ja imeytyskentistä ja ymmärrän alkeita puutarhan hoidosta ja kasvien kasvuajoista.

7. Ystävysty naapureihin

Kysy neuvoa naapureilta, ystävysty, konsultoi ja verkostoidu. Vappu hankkii esimerkiksi ruokaa suoraan tuottajilta.

– Ostan muun muassa jauhoja, lammasta, kananmunia ja marjoja. Tällä alueella on rikas lähiruokakulttuuri.

8. Nauti elämästä

Mökkielämästä pitää nauttia, mutta idylli ei synny ilman vaivaa. Varaudu siihen, että jos mökillä on istutuksia ja puutarha, töitä riittää. Jos haluat vain löhötä, hanki kalliotontti ja mahdollisimman hyvin varusteltu huvila tai majoitu vuokramökkiin.

Vappu tykkää puuhastelusta ja myös monet ystävät auttavat silloin tällöin  isommissa kunnostushommissa. Hänen mukaansa perheen sosiaalinen elämä keskittyy nykyään lähes kokonaan maaseutukotiin.

– Kaupungissa luonamme ei käy juuri ketään, mutta tänne kutsumme usein ystäviä kylään. Olemme mökillä kesän lisäksi myös talviviikonloppuisin.

Lue myös:

Vappu Pimiä: On itsestään selvää, että parisuhde kestää myös ruuhkavuodet

Testaa millainen naapuri olet

Testaa millainen loma sopii sinulle

X