Koti ja sisustus

Tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – ruokasooda ja etikka tuovat ratkaisun

Likaisen tiskialtaan pöpöt voivat pahimmillaan heikentää jopa huoneilmaa. Onneksi tiskialtaan puhtaanapito ei ole vaikeaa, kunhan muistaa muutaman asian.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Puhdas tiskiallas pitää pöpöt loitolla.

Likaisen tiskialtaan pöpöt voivat pahimmillaan heikentää jopa huoneilmaa. Onneksi tiskialtaan puhtaanapito ei ole vaikeaa, kunhan muistaa muutaman asian.

Keittiön tiskiallas on kodin otollisimpia bakteeripesiä. Juuresten mullasta, huolimattomasti käsitellystä rasvasta ja siivilään takekertuneista ruuanjätteistä voi pesualtaan pohjalle tai viemärin suuhun kehittyä mössö, joka pahimmillaan vaikuttaa jopa huoneilmaan. Tiskialtaan puhtaanapito ei kuitenkaan ole rakettitiedettä: pari pikku muistisääntöä riittää.

1. Huuhtele tiskiallas aina käytön jälkeen

Pääsääntöisesti tiskialtaan puhtaanapitoon riittää usein pelkkä huuhtelu käytön jälkeen. Peruspesukin hoituu tipalla käsiastianpesuainetta ja lämpimällä vedellä.

2. Muista, että tiskiallas ei ole roskis

Keittiön tiskialtaaseen tulee helposti kipattua sitä sun tätä kahvinpuruista tonnikalan öljyyn. Tiskiallas ei kuitenkaan ole roskis. Esimerkiksi rasvaa ei viemäriin kannata kaataa: se tarttuu helposti putkien seinämiin ja tukkeuttaa ne. Rasvan voi laittaa jähmettyneenä biojätteeseen tai vaikka kannattaa kaataa tyhjään maitotölkkiin ja laittaa sekajätteeseen.

Tiskialtaassa olisi hyvä olla siivilä, joka kerää suurimmat roskat, esimerkiksi juuresten kuoret. Siivilä pitää kuitenkin päivittäin tyhjentää biojätteeseen, sillä kosteassa ja lämpimässä seisova eloperäinen aines on mikrobeille oivallinen kasvualusta.

Viemäreihin päätyvä ruuanjäte ja etenkin rasva ruokkivat viemäriverkostossa viihtyviä rottia.

3. Tiskirätti ja -harja pois altaan pohjalta

Tiskiharjaa ja -rättiä ei kannata säilyttää altaan pohjalla, sillä kosteina ja likaisina ne keräävät pöpöjä tehokkasti. Huuhtele harja ja rätti aina käytön jälkeen ja nosta ne kuivumaan.

Tiskirätin vaihdossa toimii maalaisjärki ja perusaistit: kun rätti alkaa haista tai tuntua käteen ikävän limaiselta, se pitäisi laittaa pesuun tai vaihtaa uuteen. Monet tiskiliinat, esimerkiksi mikrokuidusta valmistetut, voidaan pestä pyykinpesukoneessa 60 asteessa.

4. Ruokasooda poistaa pinttymät

Altaan pinttymät keräävät myös mikrobeja. Ne voi poistaa helposti ruokasoodalla.

Tee näin: Tiputa altaan pohjalle 1–2 teelusikallista soodaa ja hankaa pinttymiä pehmeällä sienellä. Ruokasooda poistaa myös esimerkiksi teelehtien jättämät värjääntymät mukeista ja kupeista.

Ruostumattomaan teräkseen voi kokeilla myös etikan ja veden seosta, joka kirkastaa teräksen ja on hyvä kalkki- ja ruostesaostumien poistoon.

Tee näin: Sekoita altaan pohjalla 1 osa etikkaa ja 4 osaa vettä ja anna vaikuttaa.

Teräkselle on myös omia teräksenpuhdistusaineita. Jos altaan pesee niillä tai muilla vahvemmilla pesuaineilla, pitää kädet suojata. Yksi vaihtoehto altaan kirkastamiseen on myös monissa kaupoissa myytävä ihmesieni.

5. Puhdista viemärit etikalla ja ruokasoodalla

Jos huoneilma on tunkkainen, vika saattaa löytyä myös viemäreistä. Siksi pesualtaat, viemärit ja lattiakaivot kannattaa tarkistaa, puhdistaa ja huoltaa aika ajoin.

Yksinkertaisinta on hoitaa asia isoäidin keinolla: laittaa viemäriin ensin 2,5 dl ruokasoodaa ja sen päälle 2,5 dl väkiviinaetikkaa. Kuohuva ja pulputtava seos avaa tukoksia ja puhdistaa viemäriä.

Asiantuntijana toimi Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Lue myös:

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Pesestkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Vihreä viikkosiivous – 16 vinkkiä ekosiivoukseen

X