Viihdy

Karkauspäivänä asiat ovat nurinkurin ja naisetkin saavat kosia – muistatko nämä karkauspäivän erikoiset perinteet?

Ennen vanhaan karkauspäivää kutsuttiin muun muassa vanhojen piikojen päiväksi. Vuoden ylimääräiseen päivään liittyykin ikivanhoja perinteitä ja myyttejä – muistatko niistä hullunkurisimmat?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Ennen vanhaan karkauspäivänä asioiden katsottiin olevan niin päälaellaan, että naisetkin saivat kosia!

Ennen vanhaan karkauspäivää kutsuttiin muun muassa vanhojen piikojen päiväksi. Vuoden ylimääräiseen päivään liittyykin ikivanhoja perinteitä ja myyttejä – muistatko niistä hullunkurisimmat?

Tänä vuonna on jälleen karkausvuosi, eli helmikuussa on 29 päivää. Karkauspäivään on liittynyt monenlaisia myyttejä ja perinteitä, joista osa saattaa nykyään tuntua hyvinkin erikoisilta. Eikä ihme, sillä Suomeen karkauspäivän perinteet rantautuivat 1800-luvulla eli noin reilu 200 vuotta sitten! Karkauspäivän kunniaksi päätimme listata karkauspäivän perinteistä erikoisimmat.

Oletko itse tiennyt, millaisia myyttejä vuoden ylimääräiseen päivään liittykään?

1. Karkauspäivä tunnetaan nurinkurinpäivänä

Karkauspäivänä on turha odottaa, että asiat menisivät totutun kaavan mukaan, sillä vanha myytti kertoo, että karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä! Joten jos mielesi halajaa tehdä asiat hieman eri tavalla, karkauspäivä on mitä mainion tilaisuus siihen! Karkauspäivänä ei nimittäin katsota pahalla, jos asiat ovat hieman päälaellaan.

2. Karkauspäivänä myös naiset saavat kosia

Karkauspäivän nurinkurisuus heijastuu myös kosimisperinteeseen. Karkauspäivänä myös naisella oli ennen vanhaan lupa kosia miestä.

Karkauspäivän kosintaperinne on tunnettu jo vuosisatojen ajan Englannissa. Suomeen se rantautui 1800-luvun puolella.

3. Karkauspäivää sanottiin myös vanhojen piikojen päiväksi

Vanhoina aikoina karkauspäivää kutsuttiin myös vanhojen piikojen päiväksi juuri siitä syystä, että myös naiset pystyivät lähtemään karkaamispäivänä kosimisretkelle.

Aika on selvästi kaasuttanut tämän perinteen ohi jo kauan sitten. Tästä voitkin lukea, millaisia ajatuksia modernilla sinkulla on teemaan liittyen.

4. Karkauspäivänä naiset saivat hamekankaita

Karkauspäivän eräs perinne kertoo, että jos mies vastasi naisen kosintaan kieltävästi, hänen hyvittää jotenkin se naiselle. Suomessa tuo tarkoitti yleensä uuden hamekankaan ostamista.

Tarinat kertovat, että joskus naiset eivät hakeneet kosimisretkiltään uutta rakasta kainaloon, vaan sen sijaan kosimaan lähdettiin nimenomaan siksi, että mies ostaisi uuden kankaan hameeseen tai leninkiin!

+ Karkauspäivä on suosittu vihkipäivä

Kosimiseen liittyvien perinteiden johdosta karkauspäivä on muodostunut suosituksi vihkimispäiväksi. Sen osoittavat myös tilastot. Digi- ja väestötietoviraston mukaan kolme viimeisintä karkauspäivää ovat olleet suosittuja vihkipäiviä. Tänä karkausvuotena hääpäiväänsä juhlii 1192 paria.

Karkauspäivä on suosittu vihkipäivä.
Tilastojen mukaan karkauspäivä on suosittu vihkipäivä. Tänä vuonna maistraateissa vihitään karkauspäivänä 81 paria.

Lähteet: Kotiliesi, Rakentaja, STT, Tieteen Kuvalehti

Lue myös: 

Hääpäivien nimet: pumpulihäät, nahkahäät, tinahäät… Ota selvää, mitä hääpäivää te vietätte seuraavaksi!

Ketkä ovat nykyajan vanhojapiikoja? Malin Lindroth, 53, on rakastunut ainakin 15 kertaa, mutta on yhä yksin

Miksi kumppani ei halua naimisiin? Asiantuntija: aikaraja auttaa päätöksenteossa

X