Mainos

Legendaarinen Hotelli Rantasipi Pohjanhovi juhlii 80-vuotista taivaltaan

Suomen tunnetuimpiin lukeutuva hotelli Rantasipi Pohjanhovi on kestinnyt tyylikkäitä asiakkaitaan jo kahdeksana eri vuosikymmenenä Rovaniemellä. Valmistaudu talven juhlallisuuksiin inspiroitumalla näistä upeista menneiden aikojen tyyleistä. Hotellin menneisyys on erittäin kiehtova, lue alta Pohjanhovin historiasta. Osallistu myös äänestykseen ja voita Rantasipin majoituslahjakortti kahdelle hengelle!

Mikä kuva on suosikkisi, missä Pohjanhovin kolkassa puku sädehtii kauneimmin? Katso lisää kuvia muiden vuosikymmenten juhla-asuista 27.10. ilmestyneen Anna-lehden numerosta 43/2016. Osallistu alla äänestykseen, jossa kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kahden yön majoituslahjakortti (320 euroa) valitsemaasi Rantasipi-hotelliin kahdelle hengelle.

 

Kulinaristisia nautintoja ravintolassa 1960-luvun tapaan

Vuonna 1967 hotellinjohtajana Pohjanhovissa aloitti Olavi Virtamo, joka käynnisti hotellin suurimittaisten laajennusten valmistelun. Hotellia kunnostettiin pieteetillä. Fasadin ja sisätilojen remontin lisäksi myös kansanravintola sai uusitun ilmeen, ja se nimettiin Pohjantähdeksi. Laatutietoisten asiakkaiden iloksi syntyivät korkeatasoinen Silinterikabinetti ja Diplomat-huoneisto. Hotellissa vieraili presidentti Urho Kekkosen vieraina muun muassa Neuvostoliiton presidentti Leonid Brezhnev ja Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito puolisoineen.

Päivä prinsessana vaatii oikeat asusteet. Ileria-pitsimekko 529 e, Ted Baker. Tiara 29,95 e, Glitter. Käsikoru 46,90 e, Edblad. Aurinkolasit 352 e, Jimmy Choo.

 

1970-luvun värien hehkua uima-allasalueella

Uusia huoneita valmistui vauhdilla, ja näyttävä uima-allas- ja saunaosasto tulivat hotellivieraiden käyttöön. Ravintolasalia laajennettiin ja vanha ravintolasali sekä kaikki kylmä- ja varastotilat saneerattiin. Samalla rakennettiin autopaikkoja. Hotellissa vierailivat muun muassa Alankomaiden kuningatar ja puolisonsa prinssi Bernhard, joka oli niin ihastunut Lappiin, ettei malttanut nukkua koko yönä…

Rohkea vuosikymmen toi hehkuvat värit muotiin. Trikookankainen kotelomekko 249 e ja viitta 289 e, Ted Baker. Mokka-avokkaat 125 e, Unisa.

1980-luvun kiihkeää yöelämää ravintolan baaritiskillä

Vuonna 1987 Pohjanhovissa avattiin yöravintola, mikä tarkoitti iltaelämän ystäville iloista jatkoaikaa kello kolmeen saakka. Hotelli Pohjanhovista tulikin sambafestivaalien, tunturirallin, Ounasvaaran talvikisojen sekä joulun Concorde-lentojen kiistaton keskipiste.

Olkatoppaukset saavat kantajansa näyttämään vahvalta. Silkkinen pusero 395 e ja housut 350 e, Positive. Kaulakorut 205 e, Furla. Korvakorut 59,90 e, Edblad. Sormukset 12,95 e/ 3 kpl, Mango. Kirjekuorilaukku 406 e, Longchamp. Mokkahapsusandaletit 129,95 e, Steve Madden.

2000-luvun tyylikästä luksusta hotellin edustalla

Rantasipi Pohjanhovi on monipuolinen hotelli keskellä Rovaniemeä, aivan napapiirin tuntumassa. Hotelli sijaitsee upealla joenrantapaikalla lähellä Ounasvaaran laskettelurinteitä, Joulupukin Santa Park -satumaailmaa sekä tiedekeskus ja museo Arktikumia. Alue tarjoaa vierailleen monipuoliset seikkailu- ja harrastusmahdollisuudet vuoden ympäri.

Kylmää vastaan taistellaan pehmoisin asein. Tekoturkistakki 389,95 e ja karvakaulus 89,95 e, Oui. Pusero 149 e ja housut 149 e, Gustav. Nahkahanskat 79,95 e, Gustav. Pitkävartiset mokkasaappaat 300 e, Unisa.

Äänestä ja voita lahjakortti Rantasipi-hotelliin!

Mikä asukuva on suosikkisi, missä Pohjanhovin kolkassa mallin puku sädehtii kauneimmin? Löydät muiden vuosikymmenten asukuvat hotelli Rantasipi Pohjanhovin advertoriaalista, joka ilmestyi 27.10. Anna-lehden numerossa 43/2016.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Rantasipin majoituslahjakortti, jonka arvo on jopa 320 euroa ja lahjakortti on voimassa 6 kuukautta. Kilpailu on käynnissä 30.11. asti.

Tiedustelut

Edblad, Gustav, Oui/ Villa Tremondo 09 621 6007

Furla 010 470 6655

Glitter 09 2311 3770

Jimmy Choo/ Safilo 0800 0850

www.ladybohemia.fi

Lindex 020 142 2400

Longchamp 010 470 6620

Positive, www.positivehelsinki.com

www.mango.fi

Max Mara Elegante, Max Mara Pianoforte 09 177 377

Steve Madden, www.zalando.fi

Ted Baker 09 750 775

Unisa, info@uniscandinavia.com

Weekend by Max Mara 09 174 625

www.vejits.com

nm-_restel_91a9048nm-_restel_91a8943nm-_restel_91a9234 nm-_restel_91a9126 nm-_restel_91a9087 nm-_restel_91a9035

Hotelli Rantasipi Pohjanhovin historia on täynnä legendoja, glamouria ja mullistuksia

Hotelli Rantasipi Pohjanhovi Rovaniemellä on yksi tunnetuimmista ja legendaarisimmista hotelleista Suomessa. Hotelli on kokenut suurta loistoa, mutta myös kovaa myrskyä 80 vuoden taipaleensa aikana. Lue alta hotellin kiehtovaakin kiehtovammasta menneisyydestä.

pohjahovi_jalki1936–1938 Glamouria uhkuva hotelli kokosi seurapiirien kerman

Arkkitehtipariskunta Pauli ja Märta Blomstedtin suunnittelema Hotelli Pohjanhovi avattiin juhlallisin menoin Kemijoen varrelle 12. syyskuuta 1936. Hotellissa oli monia ylellisiä erikoisuuksia, joita ihasteltiin ja tultiin ihmettelemään kauempaakin. Sähköistetty keittiö oli tuolloin Euroopan pohjoisin – ja hissi oli ainoa koko Lapin alueella. Hotelliravintolan ulkoparveke, ”Välimeren Tuulahdus”, oli kesäisin täynnä asiakkaita ja kesävieraita. Ravintolassa soi aina elävä musiikki; parempi herrasväki kävi Pohjanhovissa sunnuntaisin ja vähäisempi herrasväki lauantaisin.

Mannermaisissa hyväntekeväisyysjuhlissa miehet esiintyivät frakeissa ja naiset aina Pariisista asti tilatuissa iltapuvuissa. Pohjanhovi uhkui kansainvälistä atmosfääriä ja mannermaista glamouria. Hieno lisä hotellin palveluissa oli piccolopalvelut: 1930-luvulla yhtenä piccolona toimi kuuluisaisaksi noussut Veikko Tossavainen.

pohjahovi_jalki

1939–1944 Sota-aika oli täynnä draamaa

Maailmansota syttyi 1939, ja Pohjanhovissa pidettiin sodan aikana monia merkittäviä neuvotteluita Suomen ja Saksan sotajohdon välillä. Hotelli toimi myös salaisen tiedustelupalvelun keskuksena. Maaliskuussa 1942 hotellissa vieraili marsalkka Mannerheim seurueineen. Presidentti Ryti vieraili hotellissa ainakin kaksi kertaa.

Gestapo-päällikkö Heinrich Himmlerin käynti Pohjanhovissa oli kertomusten mukaan erityisen dramaattinen. Paikallinen metsäneuvos Jarl Sundquist oli nimittäin vahingossa eksynyt samaan käymälään yhtäaikaa Himmlerin kanssa, mistä tämä tulistui vimmatusti.

1944 saksalaisjoukot räjäyttivät ”Rovaniemen helmen” maan tasalle. Tähän päättyi upean Pohjanhovin ensimmäinen taival. Pommituksissa hotellista säilyi ainoastaan maanalainen viinakaupan kellari.

pohjahovi_jalki

1947–1955 Uudelleenrakennus alkoi ja Hovinpohja-ravintola avautui

Kun Pohjanhovi avasi ovensa uudelleen, tarjosi se yösijan 200 hengelle, osittain yhteismajoituksessa. Lisäksi hotellilla oli oma sauna, autotalli viidelle autolle, pesula, leipomo ja jopa oma sikala. Pommituksissa säilyneeseen kellariin avattiin raunioiden keskelle ravintola ”Hovinpohja”, joka oli avautuessaan ainoa ravintola Rovaniemen kauppalassa. Hovinpohjasta kehittyi ensimmäinen ”karvalakkipuolen kansanravintola”.

Rouva presidentti Eleanor Roosevelt vieraili hotellissa vuonna 1950 ja ihastui etenkin pororuokiin ja Lapin kullero -kukkiin. Näin Lapin kulleroista tuli kertaheitolla Pohjanhovin ykköskukka.

Pohjanhovin keittiö sai tunnustusta myös Miss Universum Armi Kuuselalta ja hänen puolisoltaan Gil Hilarionilta, jotka vierailivat siellä 1950-luvun alussa. Vierailu aiheutti suuren kaaoksen, sillä aikansa superjulkkikset kokosivat hotellin ympärille tuhansia ihmisiä näkemään edes vilauksen Armista ja Gilistä.

pohjahovi_jalki

19561965 Kansainvälisyyden tuulet toivat valtionjohtoa vieraiksi

Hotellin kolmas vuosikymmen toi Rovaniemelle kansainväliset vieraat. Presidentti Kekkonen oli koko 25-vuotisen presidenttikautensa ajan Pohjanhovin suuri ystävä, ja hän toi hotelliin monien eri maiden valtiopäämiehet seurueineen. Esimerkiksi Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito, Puolan presidentti ja rouva Ochab sekä Tsekkoslovakian pääministeri Lubomir Strougal vierailivat tuolloin Pohjanhovissa.

Neuvostoliiton päämies Leonid Brezhnev vieraili seurueineen hotellissa 1961. Seurue oli hyvin varustautunut matkaansa. Junaan oli pakattu mukaan esimerkiksi 500 pulloa alkoholijuomia.

pohjahovi_jalki

19661975 Uudistumisen ja laajennusten aika

Vuonna 1967 hotellinjohtajana aloitti Olavi Virtamo, joka käynnisti nopeasti hotellin suurimittaisten laajennusten valmistelun. Asiakkaan viihtymiseen panostettiin aikaa ja rahaa säästämättä. Fasadin ja sisätilojen remontin lisäksi kansanravintola sai uusitun ilmeen, ja se nimettiin Pohjantähdeksi. Ravintolasalia laajennettiin ja vanha ravintolasali sekä kaikki kylmä- ja varastotilat saneerattiin. Samalla rakennettiin autopaikkoja.  Laatutietoisten asiakkaiden iloksi syntyivät korkeatasoinen Silinterikabinetti ja Diplomat-huoneisto. Näyttävä uima-allas- ja saunaosasto tulivat hotellivieraiden käyttöön.

Vuonna 1974 hotellissa vierailivat Alankomaiden kuningatar ja puolisonsa prinssi Bernhard, joka oli niin ihastunut Lappiin, ettei malttanut nukkua koko yönä, vaan halusi kuulla vain lisää tietoja Lapista.

pohjahovi_jalki

1976–1985 Luksus-ravintola Valkoinen Peura avautui

Pohjanhovissa alkoi uusi, viides, vuosikymmen, kun Suomen Matkailuliitto vuokrasi vuonna 1977 Pohjanhovin Rantasipi Oy:lle. Maan tunnetuimpiin lukeutuvassa – ellei peräti tunnetuimmassa hotellissa oli jo vuonna 1981 runsaasti tilaa: 214 hotellihuonetta, 417 vuodepaikkaa ja mittavat kokoustilat.

Presidentti Urho Kekkonen teki lyhyen lounasvierailun Pohjahoviin 30.5.1976, ja oli erittäin tyytyväinen hotellin kehitykseen ja toivotti hotellille hyvää jatkoa.

Gourmet-ravintola Valkoinen Peura avattiin 16.7.1985. Muun muassa Helsingin Sanomat kiinnostui tuolloin Pohjanhovin tarjoamasta ruuasta ja kirjoitti sen perinteikkäästä poronkäristyksestä, joka oli ollut ruokalistalla jo 20 vuotta.

pohjahovi_jalki

1986–1995 Pohjois-Suomen yöelämän keskipiste

Vuonna 1987 Pohjanhovissa avattiin yöravintola, mikä tarkoitti iltaelämän ystäville iloista jatkoaikaa kello kolmeen saakka. Hotelli Pohjanhovista tulikin sambafestivaalien, tunturirallin, Ounasvaaran talvikisojen sekä joulun Concorde-lentojen kiistaton keskipiste.

Poroparlamentti kokoontui alusta lähtien Pohjanhovissa, ja johtuen etenkin alkuvaiheen hyvinkin kosteista illoista, poroisäntiä saatettiin aamun tullen etsiä myös pöytien alta.

pohjahovi_jalki

1996–2005 Uusi omistaja Rantasipi palautti takaisin ykkösluokkaan

Pohjanhovi tuli osaksi Rantasipi-ketjua, ja sille päätettiin palauttaa Lapin ykköshotellin maine. Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen huoneita oli jälleen remontoitu ja saataville tulivat ylelliset deluxe- ja superior-huoneet.

1997 hotellissa vieraili Thaimaan kruunuprinssi, jonka vierailu oli jokseenkin mieleenpainuva. Koko viides kerros oli varattu pelkästään kruunuprinssin turvamiehille ja asiamiehille. Kruunuprinssiä varten teetätettiin uudet verhot ja sänky. Palvelusväki joutui kulkemaan konttaamalla kruunuprinssin läheisyydessä.

pohjahovi_jalki

2006–2016 Rovaniemi vetää magneetin tavoin turisteja ympäri maailmaa

Rantasipi Pohjanhovi on monipuolinen hotelli keskellä Rovaniemeä, aivan napapiirin tuntumassa. Hotelli sijaitsee upealla joenrantapaikalla lähellä Ounasvaaran laskettelurinteitä, Joulupukin Santa Park -satumaailmaa sekä tiedekeskus ja museo Arktikumia. Alue tarjoaa vierailleen monipuoliset seikkailu- ja harrastusmahdollisuudet vuoden ympäri. Talvisin voi laskettelun ja hiihdon lisäksi osallistua mm. moottorikelkkasafarille tai koiravaljakkoretkille, kun taas kesäisin tarjolla on esimerkiksi jokivenesafareita, melontaa, patikkaretkiä ja kalastusta.

Pohjanhovi on saanut paljon vieraita Israelista kevättalvisin. Israelilaisilla turisteilla on ollut huomattava merkitys koko Rovaniemen elinkeinoelämälle, sillä he käyttävät paljon matkailijapalveluita. Matkailijoita tulee paljon myös Iso-Britanniasta ja Aasiasta: Kiinasta, Japanista, Singaporesta ja Taiwanista.  Kevät 2016 olikin kaikkien aikojen sesonkihuippu Rovaniemellä.

Perinteiset tapahtumat jatkuvat edelleen hotellin tiloissa: Arctic Lapland -ralli, Kelekkamessut ja autojen kylmätestaus arktisissa oloissa tuovat hotelliin moottoriajokeista kiinnostunutta väkeä. Poroparlamentti kokoontuu säännöllisesti Lapinpukuun pukeutuneita kokoustamaan, tanssimaan ja laulamaan karaokea.

Valtiopäämiehistä hotellissa vierailivat vuonna 2014 sekä Intian presidentti Pranab Mukherjee että presidentti Sauli Niinistö. Pohjanhovissa järjestetyissä kauneustapahtumissa esiintyjinä ovat olleet muun muassa Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Leena Sarvi ja Raili Hulkkonen.

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Mielestäni viimeisin kuva 2000-luvulta.Voi kun pääsisi sinne rentoutumaan. Perheeseeni kuuluu neljä lasta ja vanhemmat. Kyllä tulisi tarpeeseen:-)

Suosikkini on tuo ensimmäinen, hotellin ravintolassa otettu kuva. Pääsisinpä itsekin rentoutumaan Pohjanhoviin ja nauttimaan Pohjantähti -ravintolan herkuista.

Sinne on hyvä ajoreitti Oulusta ja tietysti takaisinkin. Niin ja parkkipaikatkin löytyy!

Oih, unelmieni matkakohde…Kaikkea kiehtovaa, koettavaa ja tunnettavaa yhdessä paikassa. Mikä kelpaa presidentti Niinistölle, kelpaa myös minulle.

Hei,
Tapasin mieheni 4/1980 Pohjanhovissa ja siksi muotikin mielessä.
Mieleenpainuva paikka ja olisi kiva uusia ja muistella menneitä.

Onnea, Pohjanhoville ! Olen siellä ollut asiakkaana, silloin tällöin, 1960-2001! Mukavissa ja vähemmäön mukavissa tilaisuuksissa.
Istunut Kemijoen puoleisella seinustalla, lounaalla/päiväkahvilla…

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *