Matkailu

Euroopan parhaat kahvilat – valitsimme 10 ihaninta hengähdystaukoa

Kaupunkimatkaaja tarvitsee paikan, jossa levähtää. Makumatkaajaa taas kiinnostavat viettelevimmät herkut. Näissä kohteissa saat molemmat.

Teksti:
Mirva Saukkola

Svenskt Tennin iltapäiväteellä saa nauttia hyvin haudutetusta darjeelingistä ja Josef Frankin vallattomista painokuvioista.

Kaupunkimatkaaja tarvitsee paikan, jossa levähtää. Makumatkaajaa taas kiinnostavat viettelevimmät herkut. Näissä kohteissa saat molemmat.

1. Tukholma: Teehuone vanhassa tinaliikkeessä

Kelpaisiko pikku paussi Tukholman kauneimpiin kuuluvassa paikassa? Varaa aikaa ruotsalaisittain tarjoiltavalle iltapäiväteelle. Kattaukseen kuuluvat ruispohjalle kerätty katkarapuleipä, uunituoreita skonsseja ja maittavia pikkuleivoksia. Paikka on kukkia pursuava, kotoisilla rottinkihuonekaluilla sisustettu Svenskt Tennin teehuone, joka sijaitsee länsinaapurin ylpeydenaiheena tunnetussa, tinamyymälänä aloittaneessa design-liikkeessä. Sisustuksessa näkyvät myös yrityksen DNA:na tunnetut, Josef Frankin molemmin puolin toista maailmansotaa suunnittelemat painokankaat.

Östermalmin kaupunginosassa sijaitseva kahvila on täydellinen paikka bongata paikallista suihkuseurapiiriä. Prinsessa Madeleinen ja hänen miehensä Chris O’Neillin tiedetään rakastavan Svenskt Tenniä, sillä heidän häälahjalistallaan oli joukko sen sisustusesineitä. Sen sijaan prinssi Carl Phillip tuskin viihtyy liikkeen tunnelmassa, sillä hänen sille kolmisen vuotta sitten suunnittelemansa kipinäsuoja tyrmättiin Aftonbladet-lehdet mukaan toisen tuotteen kopiona.

Strandvägen 5

2. Dubrovnik: Kylmää kahvia puutarhassa

Dubrovnik on noussut suomalaisten lomakohdehitiksi pittoreskissa postikorttimaisuudessaan. Vanha kaupunki kätkee sisäänsä helmen, tyylikkään sekoituksen kahvilaa, bistroa, trendikauppaa ja 1800-luvulla syntyneen muotokuvamaalari Vlaho Bukovacin teoskokoelmaa. Juuri nyt kaikki kaupungin kauniit ja rohkeat suuntaavat näyttäytymään Portraitiin.

Portraitin suosituin osa on sen sisäpihan levollinen puutarha, jonne tullaan siemailemaan kahvia. Kyseessä ei ole mikä hyvänsä sumppi, sillä tavanomaisten kahvien lisäksi Portraitissa tarjoillaan muun muassa kahvinpavuista tislattua kylmää juomaa. Sokerin sijaan kahvi makeutetaan luomuhunajalla, tai siihen loihditaan lisävivahteita esimerkiksi pähkinöiden avulla. Viileä, yöntumma kahvi piristää helteessä mitä mainioimmin.

Od Puča 8

3. Tallinna: Suklaahekumaa kammarissa

Artesaanitryffeleitä tarjoavassa Chocolaterie Pierressä ei valinnanvara lopu kesken. Sukltaata voi nautiskella kaikissa väreissä tummasta kermaisen vaaleaan, täytteitä on amaretosta samppanjaan. Käsin tehtyjä tryffeleitä on vanhan kaupungin muurien katveessa piileskelevässä pikku suklaapuodissa yli 60 eri laatua.

Myymälän yhteydessä toimiva kahvila on kuin sukellus sadan vuoden takaiseen Pariisiin. Rahisevilta grammaritaltioinneilta kuulostavat chansonit luovat äänimaisemaa antiikkihuonekaluilla ja runsailla tyynyillä sisustettuun kaakaokammariin. Sulje siis silmäsi, haukkaa tryffeliä ja unohda kaikki muu.

Vene 6

4. Pariisi: jotain muuta kuin macaroneja

Viime vuosina macaron-leivoskuume on villinnyt etenkin Pariisissa vierailevat aasialaisturistit, jotka ovat kansoittaneet itsensä taitavasti brändänneen Ladurée-kahvilaketjun kotikorttelit. Muu pariisilainen leivostaide on jäänyt macaronien jalkoihin, ja siksi kaupungin ytimessä sijaitsevaan klassiseen teehuoneeseen Angelinaan voi kävellä jonottamatta.

Vuonna 1903 perustettu herkkukeidas tunnetaan paitsi liki Marie Antoinetten aikoihin juurensa juontavista klassikkoleivoksista, kuten kastanjataikinasäikeistään ja marengista loihditusta Mont Blancistaan, myös muodin tavoin kahdesti vuodessa vaihtuvista sesonkileivoksistaan. Kolmas syy marssia Angelinaan on taivaallisen kuohkea tryffeliomeletti. Se on lyömätön tilanteissa, joissa nälkä kurnii vatsassa eikä pelkkä sokerinhimon tyydyttäminen riitä.

Ajattoman elegantti teehuone on klassisten pariisittarien kohtauspaikka. Kyyhkynharmaita ballerinanutturoita, kolminkertaisia helminauhoja ja taidokkaasti sitaistuja Hermès-huiveja ei voi kuin ihailla.

226, rue de Rivoli

5. Praha: Kakkuja ylellisessä salissa

Café Imperialin kakkupöytä on jokaisen sokerisakarin märkä päiväuni. Valikoima vaihtuu päivittäin, mutta yleensä on tarjolla poutapilven kermaista juustokakkua, apfelstrudelia eli perinteistä omenatorttua keskieurooppalaiseen tapaan ja syntisen suklainen nautinto. Kakkuvalikoima maksaa 89 korunaa eli alle neljä euroa.

Vuonna 1914 avautunut Café Imperial edustaa art nouveau -tyylisuuntausta prahalaisittain ylellisimmillään. Toisin kuin moni muu yhtä juhlava ravintolasali, tämä ei täyty turisteista. Laadukkaasta palvelusta, huikeista herkuista ja kohtuullisista hinnoistaan kuulu kahvila on keulinut myös paikallisten sydämiin.

Na Poříčí 15

6. Espanja: Kaakaota ja munkkeja mutkattomasti

Ketjukahviloita kannattaa useimmiten ulkomailla välttää. Valor on poikkeus. Sen paksusta, valuvasta, tummasta kaakaosta ja siihen dipattavista lämpimistä churro-munkeista alkaa unelmoida jo Espanjan rajaa lähestyessä.

Jo vuonna 1881 perustetulla suklaapuotiketjulla on useita myymälöitä esimerkiksi Madridissa ja lomakaupunki Alicantessa. Paikan suosituin annos on kaakao churrojen kera. Liikkeet ovat viihtyisiä mutta eivät hienostelevia. Pellavalautasliinojen sijaan suu pyyhitään täällä paperiseen versioon, ja asiakkaina on niin koulu-univormuihinsa sonnustautuneita lapsia kuin raavaita miehiäkin. Aamun varhaisina tunteina varsinkin Madridissa churro-kaakaoille suuntaavat bilettämästä palaavat yökiitäjät.

Katso oman kohteesi lähimmän Valorin sijainti Valorin verkkosivuilta.

7. Pietari: Macaroneja ja kristallin kimallusta

Mitä, macaroneja Pietarissa? Eikö niitä pitäisi nauttia Pariisissa? Moni ei ehkä tiedä, että trendinnälkäiset pietarilaiset rakastuivat pastellivärisiin muotinamuihin heti ensimmäisessä aallossa niiden surffatessa seurapiirien suosioon 2000-luvun alkuvuosina. Myös perinteikäs, jo tsaarin aikaan perustettu Jelisejevin herkkukauppa pestasi muutamia vuosia sitten leipiinsä joukon ranskalaiskondiittoreita. Nykyään paikka tunnetaankin täydellisen ilmavista macaron-leivoksistaan.

Macaroneja lukuunottamatta vierailu Jelisevissä on sukellus Anna Kareninan aikaan. Nelisen vuotta sitten entiseen loistoonsa restauroitu herkkuparatiisi ei kursaile ylellisyyden suhteen. Kultaukset ja kristallit ovat yltäkylläisiä – puhutaan sitten kattokoristeista tai kattauksista.

Nevski prospekt, 56

8. Lontoo: Hiprakkaista iltateetä luksushotellissa

Muistatko hupsut teekutsut Lewis Carrollin klassikkosadussa Liisan seikkailut ihmemaassa? Lontoolainen luksushotelli Sanderson on kehittänyt niistä ylellisen version, joissa nautitaan klassisten kurkkuvoileipien lisäksi esimerkiksi lumiraputuulihattuja ja valkoisen kanin taskukellon näköisiksi suklaalla naamioituja macaron-leivoksia. Palan painikkeeksi voi siemailla paitsi teetä myös drinkkejä. Iltaisin on tarjolla tipsy evening tea eli hiprakkainen iltatee.

Lontoon eleganteimpiin hotelleihin kuuluvan Sandersonin sisustus hyväilee silmää, ja asiakaskunnan bongailu on kuin muotinäytöksen tarkkailua. Teehetki Sandersonilla maksaa liki 60 euroa, mutta tästä elämyksestä kustannus ei ole kohtuuton.

50 Berners Street

9. Rooma: Hyytävää herkkua Pantheonin kupeessa

Saapasmaassa on pakko saada kunnon jäätelöannos! Paras osoite jätskinälän sammuttamiseen on kivenheiton päässä Pantheonilta sijaitseva Giolitti, joka on hemmotellut herkkusuita jo vuodesta 1 900. Kuten italialaisten jäätelöbaarien yleensäkin, myös Giolittin makuvalikoima tuntuu loputtomalta. Se on myös loppuun asti hienosäädetty: sorbetin sitruunoiden mainitaan olevan juuri Sisiliasta, nugaajäätelön manteleiden Apuliasta.

Perinteisesti sisustettu jäätelöbaari sijaitsee vanhassa Roomassa ja on mitä mainioin taukopaikka antiikin nähtävyyksien tutkiskelijalle. Hellepäivinä on kuitenkin hyvä varautua pitkään jonoon, sillä Giolittin maine vetää paikalle runsain joukoin herkkusuita.

Via Uffici del Vicario, 40

10. Berliini: Raakakakkua hipstereiden kanssa

Kakkuja, jotka sopivat kasvissyöjälle ja vegaanille, mutta eivät maistu terveysruoalta vaan paheellisen herkullisilta. Raikkaita smoothieita, joiden voimalla porskuttaa lounasajasta illalliseen asti. Niitä saa Goodies-ketjun kahviloista. Pohjois-Saksan lihapainotteisessa ruokakulttuurissa terveystietoinen kahvilakeju tuntuu taivaan lahjalta.

Luomuun, lähiraaka-aineisiin ja kasvisruokaan keskittyvä Goodies on noussut kymmenessä vuodessa berliiniläishipstereiden suosikiksi. Nykyään sillä tosin on toimipisteitä myös muualla Saksassa. Pelkistetysti sisustetussa miljöössä on ihanaa nauttia herkullinen lounas – ja päättää se hyvän omantunnon kakkupalaan. Minttu- ja mansikkaraakakakku on raikas ja makeutettu terveellisellä hunajalla, tietysti. Limetillä maustettu avokadoraakakakku on niin täyttävää, että lounaan voi jättää väliinkin.

Warschauer Str. 69, Warschauer Str. 33, Warschauer Str. 33, Schloßstr. 78–82, Schloßstr. 78–82, Marheinekeplatz 15

Lue lisää:

Aktiiviloma Mallorcalla – 3 matkavinkkiä kuntoilijalle

Lahden Piano-paviljonki on kahvila veden äärellä

Kylpyläloma Tallinnassa ja Otepäässä – Virkeyttä Virosta

X