Testitulokset

5:2-pätkäpaasto laihduttajalle

Teksti:
Anna.fi

Jos nestepaastot eivät ole sinun juttusi, mutta haluat paastota ja pudottaa painoa, pätkäpaastoilu voi sopia sinulle. Niin sanotun 5:2-paaston luvataan auttavan laihdutuksessa, parantavan 
kolesteroliarvoja ja pienentävän sydän-ja verisuonitautiriskiä sekä tehostavan sokeriaineenvaihduntaa.

5:2-pätkäpaasto laihduttajalle

Paasto-ohjeet

2 kertaa viikossa, 
ei peräkkäisinä päivinä

Valitse viikossa kaksi paastopäivää ja kaksi ruokapäivää. Pidä paastopäivinä huoli siitä, että syömäsi kalorimäärä ei nouse yli 500:n (naiset) tai 600:n (miehet). Voit jakaa päivän kalorit aamiaiselle ja päivälliselle ja paastota iltapäivän. Joillekin sopii aamiaisen väliin jättäminen ja lounaan sekä päivällisen nauttiminen. Päivän kalorit on myös mahdollista syödä yhdellä aterialla, esimerkiksi päivällisellä. Vältä välipaloja, sillä ne vievät paaston terveysvaikutuksilta terän ja vaikeuttavat nälänhallintaa. Suosi ravintotiheitä, vähärasvaisia ja proteiinipitoisia ruokia, kuten kalaa, kanaa, kananmunaa, palkokasveja, marjoja, pähkinöitä, kasviksia ja hedelmiä. Jätä hiilihydraatit (leipä, riisi, pasta, peruna) vähemmälle tai kokonaan pois. Juo paljon vettä. Myös tee ja kahvi (ilman sokeria) ovat sallittuja. Vihreää salaattia ilman kastikkeita saat syödä vapaasti.

Ruokapäivinä voit syödä tavallisesti, mutta vältä paastolla säästyneiden kalorien ahmimista takaisin korkojen kera. Se ei ole vaikeaa – paastopäivien luvataan auttavan syömisen hallinnassa myös ruokapäivinä. Erityisesti laihduttajan kannattaa pysyä kasvispitoisessa ruoassa myös ruokapäivinä. Pätkäpaaston vahvuus on sen joustavuus: jos kohdalle sattuvat juhlat, pala piirakkaa ei ole kiellettyä. Kun olet päässyt laihdutustavoitteeseesi, voit vähentää paastopäivien määrän yhteen viikossa.

Teksti: Anna Ferrante
Kuva: Colourbox

Lue lisää:
Pätkäpaasto eli 5:2-dieetti vie kesäkilot
Kevennä oloa pätkäpaastolla!
Pätkäpaasto eli 5:2-dieetti ei johda mässäilyyn

X