Viihde

Parhaat dekkarit kesään! 10 hyytävintä uutuusdekkaria ja 3 klassikkoa

Mitäpä olisi kesäloma ilman jännitystä? Tässä 10 dekkariuutuutta ja 3 klassikkoa, jotka kannattaa napata kaveriksi riippumattoon.

Teksti:
Iina Alanko, Elisa Hurtig, Miia Siistonen, Oili Urmas
Kuvat:
Kustantajat, Istock

Yksi parhaita rentoutumiskeinoja lomalla on uppoutua hyvää kirjaan.

Mitäpä olisi kesäloma ilman jännitystä? Tässä 10 dekkariuutuutta ja 3 klassikkoa, jotka kannattaa napata kaveriksi riippumattoon.

Joona Linna ratkaisee

Ruotsalainen bestseller käynnistyy tilanteesta, jossa hengenvaarallisen asiakkaan kynsiin joutunut puhelintyttö päätyykin todistamaan uhkaajansa murhaa. Pian murhaaja iskee uudelleen. Murhien omituisuudet ja viitteet terrorismiin pakottavat poliisin pyytämään apuun Lars Kepler -kirjojen suomalaissyntyisen sankarin, vankilassa istuvan komisario Joona Linnan. Lars Keplerin Kaniininmetsästäjä (suom. Kari Koski) on takuuvarman tason dekkari, joka pitää koukussaan yllättävään loppuun asti.

Iina Alanko

Kutkuttavaa ajatusleikkiä

Mitä jos olisinkin valinnut toisin? Millaista elämäni olisi silloin? Blake Crouchin Pimeää ainetta (suom. Ilkka Rekiaro) on scifi-trilleri, jossa ydinfyysikko Jason Dessen herää rinnakkaistodellisuudessa. Siinä asiat ovatkin menneet toisin kuin miten hän on itse elänyt. Hän alkaa selvittää, mitä oikein on tapahtunut. Trilleri on samaan aikaan viihdyttävä ja antaa pohtimisen aihetta lukijalle.

Oili Urmas

Vainoharhaista jännitystä

Nuoren lontoolaispariskunnan illanvietto naapurissa saa kammottavan käänteen, kun heidän vauvansa katoaa sängystään jälkiä jättämättä. Kuinka kidnappaaja pystyi vaimentamaan itkuhälyttimen ja tietämään, että lapsenvahti juuri sinä iltana sairastuu? Poliisin katseet kääntyvät heti vauvan vanhempiin, jotka surunsa keskellä joutuvat vastaamaan suuren yleisön vihareaktioihin. Shari Lapenan Hyvä naapuri (suomennos Oona Nyström)rakentaa jännitystä läheisten ja naapurien väliin syntyvällä vainoharhalla.

Iina Alanko

Hyytävä perhetragedia

Sarah ja Angus yrittävät selvitä surusta. Lydia, toinen heidän tyttäristään, on pudonnut parvekkeelta ja kuollut. Pariskunta päättää aloittaa alusta. He muuttavat eloon jääneen Kirstie-tyttärensä kanssa Anguksen yksinäiselle saarelle Skotlantiin. Yhtäkkiä Kirstie ilmoittaakin olevansa Lydia. Identtisiä kaksosia oli mahdotonta erottaa ulkonäön perusteella toisistaan. Sarah ja Angus alkavat epäillä, mitä parvekkeella oli oikeastaan tapahtunut ja kumpi kaksosista on jäänyt henkiin. S.K Tremaynen Jääkaksoset (suom. Oona Nyström) pitää lukijan piinaavan hyvin hyppysissä loppuun saakka.

Oili Urmas

Koukuttava ajojahti

Norjalaisdekkaristi Samuel Björkin Yölintu (suom. Päivi Kivelä) alkaa raa’asti, kun metsästä löytyy sulkien ja kynttilöiden keskeltä teinitytön ruumis. Rikostutkijat Holger Munch ja Mia Krüger alkavat jahdata murhaajaa, mutta kummankin järjenjuoksua häiritsevät oman elämän ongelmat.

Karmivasta aloituksesta huolimatta ajojahti on herkullinen: aika uhkaa käydä vähiin, kun tutkijat rämpivät umpikujassa. Kun kirjan ottaa käteensä, sitä ei voi laskea yöpöydälle. Se on luettava yhdeltä istumalta loppuun yöunien kustannuksella.

Elisa Hurtig

Mihin Mio katosi?

Mion Blues (suom. Pekka Marjamäki) on jatkoa Kristina Ohlssonin Lotus Blues -dekkarille. Kirjat kannattaakin lukea peräkkäin, muuten on vaikea hahmottaa kokonaiskuvaa. Lotus Blues päättyy ja Mion Blues alkaa siitä, että asianajaja Martin Bennerin tehtävänä on löytää kadonnut Mio-poika. Jos hän epäonnistuu, hänen oman tyttärensä henki on vaarassa. Martin joutuu jatkuvasti miettimään, miten pitkälle rikollisverkosto ulottuu ja keneen voi luottaa. Tapahtumat vyöryvät hengästyttävään tahtiin eikä dekkaria malta laskea käsistään.

Oili Urmas

Koulupoika jahtaa murhaajaa

Joukko koulusta lintsaavia teinipoikia löytää tienvarresta raa’asti murhatun koulutoverinsa. Ruumista vahtimaan jäävä poika näkee kaukaa murhaajan ja fiksaantuu hänen kiinnisaamiseensa. Se muuttaa jo valmiiksi ulkopuolisen, mitään ja ketään pelkäämättömän nuorukaisen elämän.

Ari Rädyn vahva debyytti Syyskuun viimeinen liikkuu sujuvasti niin nuorten aikuisten, rikollisten kuin poliisienkin ristiriitaisissa maailmoissa.

Iina Alanko

Herkullisen piinaavaa

Paula Hawkinsin uutuusdekkarissa Tummiin vesiin (suom. Antti Autio) pikkukaupungin läpi virtaavasta joesta löytyy lyhyen ajan sisällä kaksi ruumista. Toinen kuolleista on Nel Abbott, joka on ollut aina äärimmäisen kiinnostunut joen historiasta ja siitä, miksi siihen on kautta aikojen hukuttauduttu. Kun tapausta aletaan selvittää, paljastuu vanha salattu tarina.

Dekkarissa on sama pahaenteinen tunnelma kuin Hawkinsin esikoisteoksessa Nainen junassa. Synkkyydestä huolimatta sitä on vaikea vastustaa. Herkullisen piinaavalle tarinalle on saatava nopeasti piste.

Elisa Hurtig

Murhaaja vaanii Tinderissä

Jippii, Harry Hole on jälleen keskuudessamme! Jo Nesbøn Hole-sarjan uutuudessa Jano (suomennos Outi Menna) rämäpäinen jepari on keski-ikäistynyt ja keskiluokkaistunut: hän opettaa poliisikorkeakoulussa, elää onnellisesti aviossa ja toimii isänkorvikkeena vaimonsa pojalle. Kenttätyön hän on periaatteessa lopettanut. Mutta minkä mies luonnolleen voi. Kun Oslossa alkaa riehua sarjamurhaaja, joka poimii uhrinsa Tinder-treffeiltä ja juo heidän vertaan, apuun taivutellaan Harry Hole. Käynnistyy karmiva jahti, jota Nesbø kuljettaa tutun taiturimaisesti. Varoitus: ei iltalukemiseksi!

Miia Siistonen

Taidolla kudottua jännitystä

Ranskalaisen dekkarikirjailijan Pierre Lemaitren kirjat Iréne, Alex ja Camille ovat keränneet kehuja ympäri maailman. Romaanien päähenkilö on ylikomisario Camille Verhoeven. Keväällä Lemaitrelta ilmestyi Rosie (suom. Susanna Hirvikorpi), joka on jatkoa aiemmille romaaneille, mutta sen voi lukea myös itsenäisenä tarinana. Rosiessa Verhoeven jäljittää pommimiestä, ja jokainen hukkaan mennyt minuutti voi maksaa satojen ihmisten hengen.

Oili Urmas

Lue myös:

Kiihottavaa luettavaa – 6 eroottisen kirjallisuuden klassikkoa

Sofi Oksanen nukkuu vähän: ”Pärjään kolmen, neljän tunnin yöunilla”

Lars Kepler -dekkarien kirjoittajapariskunta Alexandra ja Alexander Ahndoril: ”Pelkäämme, että joku tekee lapsillemme pahaa”

X