ABBA trendaa TikTokissa.
Viihdy

Z-sukupolvi nostatti ikivanhat hitit kuolleista – 12 aikansa yökerhobiisiä, joiden suosio juuri nyt herättää epäuskoa

Olisitko uskonut, että vanha kunnon Abba trendaa nyt nuorison keskuudessa?
Teksti: Christina Boman Kuvat: Fred Ohert, SKOY / OM-arkisto

Vanhassa vara parempi, ja aidosti hyvä kappale todella kestää aikaa.

Viraalit TikTok ja Instagram-videot tarvitsevat taustalleen musiikkia. Sitä myötä myös monet unohtuneet kappaleet ovat päätyneet takaisin hittilistojen kärkeen, kun Z-sukupolvi on päässyt käsiksi arkistojen aarteisiin.

Esimerkiksi Kate Bushin kasarihitti Running Up That Hill ilmestyi vuonna 1985, mutta keikkuu tälläkin hetkellä Billboard-listan kolmannella sijalla Beyoncén, Lizzon ja Harry Stylesin – siis aikamme suurimpien supertähtien rinnalla.

37 vuotta vanha kappale nousi Z-sukupolven tietoisuuteen nuorten suosiman Stranger Things -Netflix-sarjan myötä. Sarjan tapahtumat sijoittuvat 80-luvulle, minkä vuoksi tuotannossa näkyy ja kuuluu monia vuosikymmenelle ominaisia elementtejä.

Sarjan neljänneltä tuotantokaudelta suosioon singahtanut kappale löysi nuorten fanien myötä tiensä tietenkin myös TikTokiin, missä se nousi salamannopeasti trendaavien kappaleiden joukkoon – ja yhä laajemman yleisön tietoisuuteen.

Tältä kappale kuulostaa viululla soitettuna:

@joelsvnny this buildup will save u from vecna 🕰 #runningupthathill #strangerthings #indianviolin #fyp #tiktokviolin #darkacademia #xyzcba ♬ running up that hill violin by joel sunny – Joel Sunny

Tutkimme TikTokin trendaavien biisien listaa, ja löysimme joukosta myös muita vanhoja, vanhoja tuttuja!

Näitä vanhoja hittejä Z-sukupolvi suurkuluttaa nyt:

Nelly Furtado: Maneater (2006)

Kun tämä hitti pärähti äskettäin parikymppisen puhelimesta bussissa, piti tosissaan miettiä, mitä vuotta nyt elettiinkään.

ABBA: Angeleyes (1979) 

Angeleyes-kappale on kerännyt useita viraaliksi nousseita TikTok-haasteita. Tässä yksi esimerkki:

@callherjordy Just a laugh 🤪 #viral #fypシ #fyp #trending #foryou #abba #angeleyes ♬ Angeleyes (Sped Up Version) – tuna (SVT)

Paloma Faith: Only Love Can Hurt Like This (2013)

Michael Jackson: Wanna be startin’ something (1982)

Destiny’s Child: Bills, bills, bills (1999)

Z-sukupolvi on intoutunut versioimaan 90-luvun hittiä muun muassa näin:

@priscillalcantara #duet with @earcandyofficial #fy #fypage #billsbillsbills ♬ original sound – EARCANDY

The Neighbourhood – Sweater weather (2013)

Wheatus – Teenage dirtbag (2000)

Viraali-ilmiö on antanut palttiarallaa miljoonalle tiktokkaajalle oivan tekosyyn jakaa omia teiniajan valokuviaan, tämän parikymmenvuotiaan hitin soidessa taustalla.

Queen – Another one bites the dust (1980)

Foster The People: Pumped up kicks (2010)

The Killers – Mr. Brightside (2004)

Donna Summer: Hot stuff (1979)

Uuden sukupolven versioimat klassikot

Vanhojen hittien lisäksi nousussa ovat myös vanhojen klassikkobiisien uudet versiot. Ikivanhojen rallien cover-versioita on tehty aina, ja juuri nyt nuoria ikäpolvia puhuttelevat nämä tutut sävelet:

Måneskin – Beggin’ 

Euroviisuista maailmanvalloitukseen singahtanut italialaisyhtye Måneskin on pitänyt huolen, että Frankie Valli & The Four Seasons -yhtyeen vanha klassikkobiisi Beggin’ on taas kaikkien huulilla.

Lue myös: Damiano David ja suosion anatomia – mies, joka valloitti euroviisut ja sitten koko maailman

Doja Cat – Vegas (Hound Dog)

Elviksen elämäkerrallinen elokuva on ollut kesän leffatapaus. Elokuvan soundtrackilta suosioon on noussut myös räppäri Doja Catin Vegas-kappale, joka on saanut vaikutteita Elviksen vuonna 1956 julkaistusta Hound Dogista.

JVG – Amatimies (Pakko painaa pitkää päivää)

JVG:n tänä vuonna ilmestyneessä Amatimiehessä kuullaan kertosäe Kake Randelinin Pakko painaa pitkää päivää -kappaleesta, joka ilmestyi vuonna 1982.

Portion Boys & Matti ja Teppo – Vauhti kiihtyy

Kukaan tuskin on välttynyt kuulemasta Portion Boysin megahittiä, jossa kuullaan myös koko kansan veljespoikia Mattia ja Teppoa. Alkuperäinen kappale ilmestyi veljesten esittämänä vuonna 1989.

Kyllä nuorilla on pettämätön musiikkimaku!

X