Xenia's day

Ajatuksia syntyvyyden laskusta

Teksti: Xenia

Jos yhtään lukee mitään lehtiä, ei lähipäivinä ole voinut välttyä uutisoinnilta siitä, että syntyvyys on aika jyrkässä laskussa Suomessa. Sit jos päätyy vielä lukemaan joidenkin iltapäivälehtien asiaa käsittelevien artikkeleiden alle lisättyä kommentointia ei voi kuin pudistella päätään. Omaa sukupolveani syytetään itsekkäiksi kun lapsia ei haluta hankkia, jotta ”voidaan maata palmujen alla drinkki kädessä”. Hieman nauratti se, että joku oikeasti ajattelee asian ja tämän ilmiön olevan noin yksinkertainen.

Se mua kuitenkin kiinnostaa, että miksi tämä on tapahtumassa. En usko, että syntyvyyden lasku selittyy puhtaasti sillä, että nykyisin on suuremmin valinnanvapaus kuin ennen. Tai toki ennenkin on ollut, mutta ehkä meidän vanhempien ikäpolvi vielä hankki lapsia jo siksikin, että ”niin kuului tehdä”.En kuitenkaan usko, että niin suuri osa ihmisistä on yhtäkkiä valveutunut tähän oikeuteensa sen vuoksi, ettei puhtaasti haluaisi lapsia, että se selittäisi kokonaisuudessaan laskeneita syntyvyyslukuja.

Ratkaisuksi tähän kehotetaan naisia lisääntymään poliitikkojenkin toimesta, joka on mielestäni todella hassu lähestymistapa. Siinä vähän kuin aliarvoidaan ihmisen oma ajattelu – ikään kuin häntä vain vähän kehottamalla saisi lapsia ”hankkimaan”. Vieläkin puistattaa tuo lastenhankinta termi. Mutta ei nyt siihen pureuduta enempää tässä yhteydessä.

Sen sijaan mielestäni pitäisi miettiä syitä tähän ilmiöön. Jos montaa ihmistä huolettaa maailman ja ilmaston tulevaisuus, kenties pitäisi panostaa politiikassa siihen, että turvallisuuden tunne lisääntyisi. Lisäksi on sanottava, että elämä todella maksaa. Lapset ovat kalliita ja vaikka meitä onkin onnistanut sen suhteen, että suuri osa palveluista on verorahoin suurissa osin maksettu, kyllä ne lapset silti maksavat. Mä väittäisin, että päiväkodit, harrastukset, ruoka ja vaatetus maksaa kuukausitasolla kaksilapsisella perheellä helposti lähemmäs 1000€ (pk reilu 500€, ruoka 200€, vaatteet/kengät/harrastukset 100-200€ per kuukausi, lääkärikäynnit joita tulee väistämättä, isompi auto, lastentarvikkeet jnejnejne). Se on jo aika paljon rahaa ja vaikka maksammekin esimerkiksi päiväkodista todella paljon vähemmän kuin mitä se oikeasti maksaa, ei tämä summa kuitenkaan esimerkiksi pienempituloiselle ole mikään piece of cake. Toki lapsilisää saa sen reilu 100€ kuukaudessa per lapsi, mutta silti. Monet saattavat jättää lapsihaaveet sikseen jo siksikin, ettei siihen ole yksinkertaisesti varaa, mikä on mielestäni Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa todella harmillista.

IMG_5560P1010093

Sitten on toki se, että ennen lapsia haluttiin aikaisemmin, mutta nykypäivän Suomessa tuntuu olevan vallalla osittain myös se käsitys, että ensin pitää luoda ura ja vasta sitten on lasten vuoro. Toisaalta tämä liittyy varmasti osittain myös tuohon edelliseen kohtaan, jossa puhuin lasten kalleudesta, mutta toki siinä tulee sit se fyysinen puoli vastaan. Jostain muistan lukeneeni, että nainen on kaikkein hedelmällisimmillään parinkympin jälkeen, mutta hyvin suurella osin eivät lapset ole siinä vaiheessa vielä ajankohtaisia. Itseasiassa monet lykkäävät eri syistä lapsia vasta sinne 3-kympin paremmalle puolen, mitä itseasiassa minäkin suunnittelin silloin joskus aikoinaan.
P7100091P8090496

Iän kanssa saattaa kuitenkin tulla ongelmia, ja toki ilmankin ikää ja sitten astuvat mukaan lapsettomuushoidot ja niiden hinnat. Omakohtaista kokemusta ei ole vielä clomeja ja terolutteja vahvemmista hoidosta, mutta kyllä sekin maksoi kun juoksi gynellä yhtenään. Mutta nämä ovat vain kevyempiä hoitomuotoja, ja hyvin usein ne eivät riitä. Monet pariskunnat joutuvat kokemaan monta tonnia maksavia hedelmöityshoitoja, joiden lopputuloksesta ei kuitenkaan voi antaa takeita. Toki julkisella puolella pääsee edullisemmin, mutta loogisestikin jonot ovat pidempiä ja hoitoja ei voida räätälöidä ihan yhtä yksilöllisesti kuin privapuolella. Toisaalta juuri tässä asiassa aika on myös rahaa, mutta jos sitä extraa ei ole niin mitäs sitten?

Mielestäni koko keskustelu on todella tärkeää, mutta naisten patistamisen sijaan katse pitäisi mielestäni kääntää siihen, miksi tuo syntyvyysluku on laskussa. Sitä ei voi selittää sillä drinkkien nautiskelulla palmujen alla tai sillä, että ihmiset uskaltavat olla hankkimatta lapsia. Toki nämäkin kaksi tekijää voivat olla siinä pienenä osana mukana (ja mielestäni täysin fine, mitä kukaan on muiden elämäntapaa tuomitsemaan?), mutta väittäisin, että maailman turvattomana kokeminen, rahalliset seikat, sekä ikätekijät ovat tässä paljon suurempana syynä. Lisäksi huomioon on otettava henkiset tekijät – vaikka moni haaveilisikin usemmasta lapsesta voi ajatus esimerkiksi uusista hedelmöityshoidoista ja niiden tuomasta stressistä olla niin pelottava, että se yksi riittää.

Mitä ajatuksia tämä lapsiluvun väheneminen ja siitä uutisointi teissä herättää? Mitkä tekijät ovat teidän mielestänne siinä taustalla?

Lue myös

X