Xenia's day

Apu pienille nuhanenille

Teksti: Xenia

Kaupallinen yhteistyö: Baby-Vac

Kaikki vanhemmat varmasti tunnistavat sen avuttoman tunteen kun pienokainen sairastaa. Etenkin ensimmäiset kerrat voivat olla hyvinkin stressaavia, vaikka ne kuuluvatkin elämään. Jotenkin vaan se nuhaisuus kuulostaa pienellä lapsella niin paljon pahemmalta kuin aikuisella – yleensä lähinnä siitä syystä, että pienet lapset saatikka vauvat eivät vielä osaa niistää ja näin ollen on vaikea helpottaa oloa muutoin kuin niiskuttamalla nuhaa sisään.

Mä muistan vielä kun tyttäreni sai ensimmäisen nuhansa ja kuinka kävin silloin hakemassa apteekista manuaalisesti imettävän nenänpuhdistajan, joka toimi siihen hätään ihan ok:sti. Vaikeahan lasta oli pidellä paikallaan, mutta kun paremmasta ei ollut tietoa, tyydyin silloin tuohon.

Pojan syntymän tienoilla tutustuin kuitenkin Baby-Vac -nenäimuriin ja kuulin hyvistä käyttökokemuksista useammaltakin taholta. Päädyin sen silloin ostamaan ja onneksi näin – poika nimittäin nuhaili ensimmäisenä elinvuotenaan paljon sisartaan enemmän – sisko toi tietenkin kaikki päiväkotipöpöt meille kotiin, joten ihan loogistakin. Baby-Vac osoittautui tuolloin meidän pelastukseksi ja niin ällöttävältä kun se ehkä jonkun korvassa kuulostaakin – on jotenkin todella tyydyttävä nähdä se, miten tuo toimii ihan konkreettisesti lapsen olotilan helpottajana.

_DSC5232_DSC5205

Käytännössä Baby-Vac nenäimuri liitetään ihan tavallisen imurin putkeen. Tämä tietysti kuulostaa hurjan rajulta, mutta laite on kehitelty niin, että tuo imuosa muuntaa tehon juuri sopivaksi tyhjentämään 0-6 vuotiaan lapsen nuhaisen nenän limakalvoja ärsyttämättä. Mä olen välillä suihkattanut sieraimiin ennen tämän käyttöä myös suolaliuosta mikä on oiva apu etenkin jos lima on hyvin paksua. Ja voi jestas sitä määrää mitä pienen ihmisen nenäonkaloissa voikin olla. Kuten sanoin. Tämä saattaa puistattaa monia, mutta uskon, että moni myös samaistuu minuun tässä asiassa. On ihana nähdä kun voi konkreettisesti auttaa lastaan, joka ei vielä ole niistämisen taitoa oppinut.

Baby-Vac on kehitetty jo 1995 Unkarissa ja on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa. Se on myös voittanut mm: Vuoden paras tuote palkinnon Kanadassa 2005-2007 ja ei kyllä turhaan. Viimeksi kun olimme Englannissa iski meidän pojalle nuha ja tämä oli jäänyt kotiin. Kävimme sit hakemassa manuaalisen version lähiapteekista kun siellä tätä ei ainakaan myyty (monet nettikaupat kyllä myivät, mutta kun lapsi on kipeä, sitä ei halua odottaa) ja totesimme, että yhtä turhan kanssa. Tämän teho on niin uskomattoman hyvä, mutta lapsesta se ei tunnu muulta kuin siltä, että hän niistäisi nenän tyhjäksi. Myös osa sairaaloista käyttää Baby-Vac imupäätä yhdistettynä sairaalan imuun, eli sen teho on tunnustettu myös muualla kuin yksityiskäytössä!

Hintaa tällä on monessa paikassa reilut 30€, mutta jossain kivijalka-apteekeissa se on huomattavasti kalliimpi. Esimerkiksi täältä sen saa 30,90€ hintaan ja monissa muissakin nettiapteekeissa sen hinnat liikkuvat samoissa määrissä. Mutta jos kiire tulee, tätä saa tosiaan ihan apteekeista kautta maan – olen ainakin itse törmännyt siihen Porvoon apteekeissa, joissa itse asioin.

Pakkaus sisältää itse laitteen, kaksi vaihtopäätä ja puhdistusharjan. Mä olen pessyt tätä ihan lämpimällä vedellä ja puhdistusaineella, että pääsee pöpöistä eroon ja lisäksi vaihtopään voi keittää steriiliksi aina aika ajoin! 🙂

_DSC5196

Nuha on todella ikävä vaiva ja etenkin mitä pienemmästä vauvasta on kyse. Varsinkin ihan pienillä kun se vaikuttaa siihen, ettei kyetä imemään eli jos nenä on tukossa, ei saa imetettyä tai juotettua maitoa pullosta samaan tapaan. Meillä poika veti myös melkoisia maitorohinoita välillä ja imin silloinkin pahimmat pois jos se häntä tuntui häiritsevän. Voin käsi sydämellä sanoa, että tässä oli ehdottomasti meidän pelastus pojan kanssa, joten oli itsestäänselvää, että tämä tulee olemaan käytössä jatkossakin vauvan osalta ja kunnes poika oppii niistämään. Siinä muuten aihetta toiseen postaukseen – helpommin sanottu kuin tehty tämän taidon opettaminen.

Tällä hetkellä on ties mitä viruksia liikkeellä. On kausi-influenssaa, perusflunssia ja potentiaalinen mahdollisuus myös sille, että koronavirus lähtee leviämään. Mielestäni onkin hyvä varautua hengitystieinfektioihin ja vatsatauteihin on hyvä varautua jo etukäteen lääkkein ja tarvikkein, sillä kantapään kautta olen oppinut sen, että yleensä esimerkiksi kuume nousee yötä vasten, jolloin lääke on hyvä olla kaapissa jo. Meillä onkin lapsille aina varastossa kahta eri kuumetta alentavaa lääkettä, nenäsuolaa ja Baby-Vac. Näillä pääsee hyvin alkuun ja esimerkiksi nenän tehokas puhdistaminen flunssan aikana vähentää myös riskiä korvatulehduksiin, joka on hyvin yleinen ja inhottava vauva etenkin pienillä lapsilla.

Ja kuten sanottu. Parasta tässä on se, että näkee konkreettisesti sen, miten voi lastaan auttaa flunssassa. Lapsen sairastaessa kun sitä ottaisi sen häneltä pois jos vain mahdollista olisi. Toisaalta jokainen sairastettu flunssa kasvattaa immuniteettia. Näin se on nähtävä, sillä niiltä tuskin kukaan pystyy välttymään. Itseasiassa Duodedecimin mukaan pienet lapset (1-3 vuotiaat) sairastavat keskimäärin 6-8 flunssaa vuodessa. Kuulostaa paljolta, mutta näiden pienten helpotusten avuin näistä selvitään kyllä! <3

Onko Baby-Vac teille tuttu laite?

X