P3100195

Meidän tyttö on todella jääräpäinen tyyppi, kehen sit lie tullut. Hänellä on vahva tahto, eikä hän pelkää näyttää sitä, asia joka varmasti oikein käytettynä on vain hieno piirre tulevaisuudessa.
Lapsi on kuitenkin syntyessään täysin tietämätön siitä, miten maailmassa kuuluisi toimia. Tottakai leikin ja sosiaalisten tilanteiden kautta oppii paljon, mutta kyllä se kotikasvatus on kaikkein tärkeintä. Rajoja ja rakkautta niinkuin sanonta kuuluu!
Tietyllä tapaa onkin hyvä, että mä olen myös todella jääräpäinen. Se nimittäin helpottaa niissä tilanteissa kun jo sanotusta ei:stä on pidettävä kiinni. Eihän sitä nimittäin oikein ainakaan tämän ikäisen kanssa voi enää toisen kiukuttelun vuoksi kääntää päätään jonkun asian suhteen. Muutenhan lapsi oppii sen, että tällä tavalla saan aina tahtonsa läpi. Niinpä olen kokenut vaikka kuinka monta tilannetta, joissa tunnen tyttäreni suurinpiirtein vihaavan minua, mutta ajattelen vain mielessäni, että tämä palkitsee itsensä tulevaisuudessa.
Minkälaisia asioita meillä sit erityisesti korostetaan? Yksi tärkeimmistä on kiitollisuus ja se, että aina sanotaan kiitos kun jotain saadaan. Toinen on se, että vaikkei ruoasta pitäisikään, sitä pitää aina maistaa. Liittyy muuten tuohon kiitollisuus -kategoriaan tämäkin. Kolmas on se, että aina pitää pyytää anteeksi jos jotain tekee väärin. Tämä pätee muuten puolin ja toisin ja jos minä esimerkiksi korotan ääntäni, pyydän tytöltä sitä ihan yhtä lailla anteeksi kun puimme rauhoittumisen jälkeen riidan syitä. Neljäntenä tulee mieleen muiden arvostaminen ja kunnioittaminen. Tällä hetkellä se näkyy siinä, että leluja ei oteta toiselta ja esimerkiksi Max-koiraamme tulee kohdella nätisti. Lisäksi emme katso läpi sormien sitä, että tyttö esim huutaisi meille tai puhuisi muuten rumasti, kyllä hänen tulee oppia kunnioittamaan myös vanhempiaan siinä missä muitakin kanssaeläjiä.
Olen iloinen siitä, että jaan mieheni kanssa hyvin samanlaisen arvomaailman ja kasvatuksellisen taustan. Mielestäni tärkeintä näissä asioissa onkin se, että vanhemmat ovat samalla puolella. Meillä kun tyttö ainakin helposti kääntyy isänsä puoleen mun suuttuessa ja toisin päin ja hakee sieltä sitä kyllää tai vahvistusta omalle kannalleen. Meillä onkin se linja, että pysytään yhdessä, eikä kumpikaan anna yhtään toista enempää periksi. Joskus siihen voi mennä tuntikin, että tilanne saadaan puitua läpi, mutta koen ainakin itse näiden tilanteiden jälkeen, että ollaan aina menty askel eteenpäin. Tietyllä tavalla kun ne pienet konfliktit on juuri niitä tilanteita jolloin lapsi oppii pikkuhiljaa mikä on oikein ja mikä on väärin. Ja samalla myös itsehillintää siinä mielessä, että kaikkea ei voi saada ainakaan just nyt heti. Tottakai ikä on ratkaiseva tekijä kasvatuksellisissakin asioissa. Ei alle vuoden ikäinen oikein kiukuttele ihan huvikseen saatikka saa mitään uhmaraivareita. Toisaalta 3-vuotiaan kanssa voi jo keskustella ihan järkeviäkin juttuja ja aina vain enemmän kun ikää tulee lisää! 🙂
Minun unelmani on kasvattaa lapsistani muut huomioon ottavia ihmisiä, jotka uskovat itseensä ja siihen että pystyvät mihin vain. Haluan että he ymmärtävät meidän elämäntavan olevan vain yksi muiden joukossa ja omaksuvan avarakatseisuuden ihan pienestä pitäen. Siinä samalla toivon heidän oppivan kiitollisen elämänasenteen. Meillä asiat on kuitenkin todella hyvin. On katto pään päällä, mahdollisuus matkustella ja ruokaa aina pöydässä. Hyvin monelle tämä ei ole lähelläkään itsestäänselvyyttä. Näitä asioita toki tullaan käymään läpi myöhemmin, mutta ymmärtääpä nyt jälkikäteen sen, miksi mulle lapsena toitotettiin sitä, ettei kaikilla ole ruokaa, jos en omaa annostani halunnut syödä. Pieniestä jutuista se lähtee liikkeelle, mutta oli arvomaailma mitä hyvänsä, tärkeintä on mielestäni osoittaa sitä, että välittää. Sitähän se rajojen asettaminen nimittäin on!
Mukavaa keskiviikkoa kaikille! Täällä olis iltapäivästä lääkäriaika kun oli taas viime yönä supistuksia. Taitaapi nyt oikeasti olla niin, että on pakko nostaa niin sanotusti jalat ylös ja huilia vähän.

X