sisustus

Aurinkohuone, asiaa vitamiineista ja raskausajan kielloista

3.2.2017 Teksti: Xenia

P1240757P1240763P1240769

Aurinkoisina päivinä niin sanottu aurinkohuoneemme pääsee oikeuksiinsa. Valoa oikein tulvii sisään ja etenkin näinä päivinä saatan työskennellä koko päivän mukavassa tuolissa.

Vaikka rakastankin kunnon talvea, en voisi väittää etteikö pimeys ottaisi joka vuosi voimille. Kaamosväsymys taitaa olla aika yleinen vaiva ja sitä vastaan taistellaan niin D-vitamiinien kuin liikunnan ja ruokavalion avulla. Olin muuten yllättynyt kun mies oikein ihmetteli kun hänelle silloin heti Suomeen muuttonsa jälkeen aloin tyrkyttämään D-vitamiinia, kun ”sitä nyt vain kannattaa ottaa”. Englannissa asia ei nimittäin ole läheskään yhtä paljon kartalla kuin täällä ja vasta ihan lähiaikoina on alettu suosittelemaan mahdollista vitamiinilisää. Sanomattakin on selvää, ettei se aurinko yhtään sen enempää sielläkään näy, eli kuvittelisi että tarve on ihan samanlainen.

Toisaalta nämä terveydenhuoltoon liittyvät ohjeistukset taitavat olla todella maakohtaisia jo ihan esimerkiksi raskauteen liittyvien ”kieltolistoiksi” ristimieni luetteloiden kanssa. Erään ystäväni perheenjäsen asuu Englannissa ja he sattuivat olemaan samaan aikaan raskaana ja lounaalla. Suomen listojen mukaan he eivät olisi saaneet syödä jotain ruoka-ainetta, mutta Englannin listojen mukaan se oli täysin ok. Eilen juuri kävin äitini kanssa läpi tätä alituiseen kasvavaa raskausajan no no -listaa ja tuli vain mieleeni että näkyykö se Suomen ”sääntöyhteiskunta” myös näissä asioissa? Että jos ruoka-ainetta ei ole todettu hyväksi, se kielletään? Olen kyllä monessa asiassa samaa mieltä, don’t get me wrong, mutta etenkin suomalaisten, pastöroituun maitoon tehtyjen salaattijuustojen yms ”kriminalisointi” on mun mielestä vähän hätävarjelun liioittelua.

Omalla kohdallani pyrin maalaisjärjen käyttöön. Tottakai ymmärrän, että meitä on moneen lähtöön, ja jollekin joku riski näyttäytyy suurempana kuin toiselle. Mun näkökulmastani ne suurimmat uhat raskausaikana löytyvät muualta kuin ruokapuolelta (alkoholi, tupakka). Okei, vakuumipakatut kalat on aika pahoja, mutta kyllä mä maistoin tuoreesta kalasta itsetehtyä graavia sinä päivänä kun se oli valmis. Tämähän oli vielä ok tyttäreni raskausaikana, mutta ilmeisesti ei enää, koska siinäkin kielto liittyy ilmeisesti siihen, että itsekin tehty kala saattaa seistä kauan jääkaapissa ja näin listerian riski kasvaa.

Toiset ruokarajoitteet ei niinkään häiritse kun en ole mikään maksaruokien suuri ystävä ja marjat yms voin ostaa kotimaisena. Suomalaisesta salaattijuustosta en kuitenkaan luovu, en kirveelläkään. Mitäs muita näitä on? Ainiin inkivääri! Sitähän suositellaan monessa muussa maassa raskauspahoinvointiin (esimerkiksi enkuissa vedellään gingerbiscuitteja), mutta Suomessa sekin on ehdoton no no. Miksi? 😀

Kaikin puolin maalairjärjellä ja terveellisillä elämäntavoilla pääsee pitkälle. Syödään monipuolisesti, liikutaan ja nautitaan elämästä. Uskoisin että sillä tavalla vauva saa mahdollisimman hyvän alustan kasvaa ilman että äidin pitää väkisin pelätä jokaikistä suupalaansa.  Ihmetyttää vaan kerta toisensa jälkeen se miten eri sivistysvaltioissa voi olla niin erilaiset käytännöt ja kiellot, koulutuksen ja tieteellisen tutkimuksen tason ollessa kuitenkin lähes samanlainen? Selittyykö se vain sillä Big Brother-tyyppisellä meiningillä mikä Suomessa on muutenkin valloillaan? Suomi on esim yksi tiukimmista maista liittyen alkoholilainsäädäntöön, mutta silti täällä on suhteessa todella paljon enemmän alkoholiongelmaa kuin muualla. Ehkä kieltojen sijaan pitäisikin panostaa valistukseen ja järkevään kulutukseen kaikessa, tämä vain yksi ajatus joka välillä käy mielessä.

Nyt koiran kanssa happihyppelylle ja sit jatkamaan. Mulla on tänään muuten niin sanottu nälkäpäivä, eli koko ajan huikoo. Söin ison banskupannari-kakun tuossa tunti sitten ja aivan hyvin voisin syödä taas. Siinä vaiheessa kun mun ruokahalu menee, asiat on jo oikeasti huonosti. Pätee muuten myös Maxiin. Meitä on todella siunattu hyvällä ruokahalulla.

Mukavaa perjantaita teille kaikille! Lähtipäs vähän lapasesta, mutta kyllähän nää kaikki jutut liittyy todella kiinteästi aurinkohuoneeseen, eikös? 😀

 

Kommentit (45)

Se on ihan totta, kaikki kapselimuotoiset ovat varmasti melko täyteen ängettyjä” 🙂

Moi, mistä toi teidän ihana matto on?

Ostin sen Hobbyhallista aikalailla tasan vuosi sitten! 🙂

Hei!

Piti vaan kommentoida tuosta inkivääristä, että sehän ei ole sellaisenaan kielletty Suomessakaan. Ainoastaan inkiväärivalmisteet, esim. luontaistuotekaupoista saatavat inkiväärikapselit. Itse olen käyttänyt tuoretta inkivääriä mausteena ja smoothiessa silloin tällöin ihan surutta! Eli tuore inkivääri ei ole kiellettyä.

Ja ehkä olisi hyvä muistaa myös se, että mikäänhän ei ole varsinaisesti kielletty! On suosituksia, joista jokainen sitten valitsee omansa. Mä olen nyt ekaa kertaa raskaana ja kun takana on kolme keskenmenoa, myönnän että olen ollut ihan supertarkka suositusten suhteen. Luulen, että mulle tulis itselleni niin huono fiils vaan jos söisin jotain mistä en sitten ole ihan varma… Siksi on tuntunut helpommalta kieltäytyä ja maalaisjärki on välillä ollut vähän kateissa! 😀

Onnea ja kaikkea hyvää sun odotukseen Xenia! <3

Okei, mä olen tän ymmärtänyt väärin! Ja kuten sanoin, ihan ymmärrettävää, että me suhtaudutaan jo omien taustojen vuoksi eri tavalla. Mä olen kai sit sen verran realisti että en usko aiheuttavani vaikkapa nyt sillä salaattijuustolla mitään riskiä. Eri juttu sit sellaisten asioiden kanssa jotka tosissaan on todistettu haitallisiksi ja riskaabeleiksi! 🙂 Samat sanat sinne, ihanaa odotusta Emmi!<3

Minä ahdistelin tuon ”kielto”-listan kanssa ja sain melkoista päänvaivaa siitä mitä saa ja mitä ei saa syödä. Rakastan Nepalilaista ruokaa, jossa inkivääriä on. Selvittelin asiaa ja muutamasta lähteestä kuulin, että inkivääri mausteena on ok, kunhan sitä nyt ei päivittäin syö. Ilmeisesti kielto koskee lähinnä niitä inkiväärikapseleita, joissa saattaa olla huimat määrät inkivääriä. Joten olen uskaltautunut Nepalilaiseen ravintolaan syömään?. Jokaisen on tehtävä päätös siitä, miten noudattaa listaa. Onko ehdoton mm tiettyjen juustojen suhteen vai syökö niitä.

Listahan on ilmeisesti muuttunut jopa muutamien vuosien sisään, koska eräs tuttavani kertoi pellavansiementen olleen aiemmin täysin kiellettyjä, mutta nykyisen listan mukaan niitä saa leivässä olla.

Toivottavasti sepostuksestani sai selvän. Puhelimella kirjoittaminen kommentti-boxiin on vähän hankalaa?.

No on muuttunut, oli jopa eri silloin kun odotin tyttöä kolme vuotta sitten! 😀 En vaan käsitä miten se on vedetty niin toiseen ääripäähän, vai ajatellaanko sitä niin ettei uskalleta antaa pikkusormea, ettei menisi liialliseksi?

Inkiväärillä on samanlainen vaikutus kuin aspiriinilla, eli se ohentaa verta. Sen vuoksi sen käyttöä ei suositella raskausaikana.

Sitä en ymmärrä, miten tätä sit monessa muussa sivistyvaltiossa suositellaan raskauden aikana esim pahoinvointiin? Tuskinpa Suomi on niin paljon edellä tutkimuksessa saatikka raskaudet niin erilaisia. Tätä haen takaa! 🙂

Hei saisko tähän jotain lähdettä? En ole koskaan kuullut vastaavaa ja ei tämä ole kyllä se perustelu mitä esimerkiksi Evira kertoo.

Eviralla ei toki mitään tekemistä esim Englannin suositusten kanssa! 🙂

Anteeks Xenia mun kysymys oli siis tälle joka puhui veren ohentumisesta! Vastasin väärään…

Selvä homma! 🙂 Mukavaa viikonloppua! 🙂

Oon ollut pitkään apteekissa töissä ja ennen Suomessakin oli markkinoilla inkivääriä sisältävä ravintolisä raskauspahoinvoinnin hoitoon. Se vedettiin markkinoilta muutama vuosi sitten kun todettiin että inkivääri saattaa vaikuttaa vahingollisesti sikiöön. Voisin veikata että tällaisessa tapauksessa inkiväärin määrä tabletissa on kyllä ollut aika paljon suurempi kuin mitä normaalisti käytettäisiin tuoreena ruuanlaitossa. Monessa inkiväärivalmisteessa inkiväärin pitoisuus on aika suuri. Kohtuus kaikessa 🙂

Toi salaattiijuustohomma olis sama kuin että ei voi syödä kypsennettyä lihaa kun se on raakana riski! Listeria kuolee pastöroinnin aikana. p.s. kiitos ihanasta blogista!

Tätä just, ja esim valiolla ei ole listeriaa niissä ollut vuosikymmeneen, en siis todella näe mitään riskiä niissä! 🙂

Muistetaanhan myös, että mitään ruoka-ainetta ei ole virallisissa suosituksissa kielletty vaan ns. riskiruokia ei suositella ja osaa tulee välttää. Sävyero on termeissä huima.

Hyvä että käytät maalaisjärkeä! ?

Olen toki samaa mieltä, ehkä se on vain se hämmästely mitä minä saan osakseni vaikkapa fetajuustosta salaatissa! 🙂 Ja toki osa on ihan hyvä ollakin ”kiellettyjä” jos todellista näyttöä haitallisuudesta on! 🙂

Moi, mistä toi ihana sivupöytä on? Hyvää kevättä sinulle Xenia!

OLikohan kalustetukusta? Siitä on jo reilu vuosi kun tilasin enkä löydä tilausvahvistusta mistään! :/

Moikka!

Voisin näin ravitsemustieteen opiskelijana kommentoida vähän tätä asiantuntijanäkökulmasta. Kuten Emmi tuossa ylempänä jo mainitsikin, kysehän siis ei varsinaisesti ole mistään kieltolistasta vaan raskaana olevien ruokasuosituksista. Tuo listahan tosiaan perustuu tieteellisiin tutkimuksiin eri ruoka-aineiden turvallisuudesta. Ohjelistalle on päätynyt ruoka-aineita, joiden haitallisuudesta on joko selkeää näyttöä tai ristiriitaista näyttöä. Listalta löytyy myös ruoka-aineita, joiden turvallisuudesta ei löydy riittävästi näyttöä ja joilla oletetaan olevan haitallisia vaikutuksia. Eviran sivuilta löytyvän elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyvästä ohjeesta löytyy peruste jokaiselle listalla olevalle suositukselle.

Tuolta listalta tosiaan löytyy ”Inkiväärivalmisteet ja -tee sekä inkivääriä sisältävät ravintolisät” ja perusteena ”Osa inkiväärin kemiallisista aineosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle; joidenkin kemiallisten ainesosien on todettu aiheuttavan mm. solukuolemaa. Arviointi antaa viitteitä siitä, että inkiväärivalmisteiden käyttöä samoin kuin inkivääriteen runsasta tai pitkäaikaista käyttöä olisi raskauden aikana syytä välttää.” Eli Evira kannustaa varovaisuuteen kyseisten tuotteiden kanssa ja tuore inkiväärihän ei edes tähän ohjeeseen sisälly.

Pehmeät juustot löytyvät vastaavaasti tuolta ohjelistalta listeria-riskin takia, koska pastöroinnista huolimatta listeria pystyy lisääntymään pehmeissä juustoissa. Osa pehmeistäkin juustoista on turvallisia, mutta ilmeisesti selkeyden vuoksi tuolta listalta löytyy vain yleisesti pehmeät juustot, koska mahdollisuutta jokaisen tuotteen listaamiseen erikseen ei ole. Näissä tapauksissa juuston valmistajalta voi kysellä neuvoja tuotteen turvallisuudesta raskauden aikana.

Ja kuten Xenia itse sanoitkin, myös Evira korostaa, että ”Monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen ruokavalio on paras keino välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta.” Eli ei noista ohjeista kannata sen suurempaa stressiä ottaa. Kunhan tiedostaa mahdolliset riskit ja suhteuttaa ne omaan ruokavalioon, niin kaikki on varmasti OK. 🙂 Tsemppiä loppuraskauteen! <3

Hain juurikin sitä takaa, että ne suositukset on muotoiltu sen verran ”kieltomuotoon”, että väkisinkin tulee kuva pienestä sääntöviidakosta raskauden keskellä. Ja se mitä kaikkein eniten ihmettelen on ne erot eri sivistysvaltioiden välillä. Miten jotain asiaa pidetään ”riskinä” esim Suomessa, muttei Englannissa? En vain käsitä! 🙂 Olipa kiva kun saatiin alaa opiskelevakin tänne keskustelemaan, on nimittäin aihe josta on mielipiteitä! Ja kiitos tuhannesti, ensi viikolla ollaan puolivälissä!<3

Tuohon eri maiden suosituksiin en osaa ihan yksiselitteistä vastausta antaa. Tutkimusten perusteella on kovin vaikeaa vetää selkeää rajaa turvalliselle käytölle (jonka vuoksi suositukset myös muuttuvat jatkuvasti). Ravitsemussuositukset pohjautuvat kansainvälisiin tieteellisiin tutkimuksiin, mutta varsinaiseen ohjeistukseen vaikuttaa myös muun muassa maan ruokakulttuuri. Esimerkiksi Kreikassa feta ilmeisesti on ihan sallittujen ruoka-aineiden listalla raskausaikana. Suomessa fetan luokitteleminen riskialttiiksi ja siten sen välttely raskausaikana on helpompaa, koska se ei ole niin vahvasti osa suomalaista kulttuuria. Nyt menee hieman aiheen vierestä, mutta joissakin maissahan ei ilmeisesti suositella saunomista raskaana ollessa. Tämähän olisi aivan katastrofi Suomessa 😀 Evira joutuu siten tutkimustulosten perusteella punnitsemaan eri ruoka-aineiden hyödyt sekä haitat ja näiden avulla vetämään ohjeistuksen niiden käytöstä. Vastaavasti muiden maiden viranomaiset tekevät omat suosituksensa kulttuuriinsa nojaten. Lisäksi ravitsemussuositusten täytyy olla ”saavutettavissa” eli suurimman osan kansalaisista on pystyttävä noudattamaan suosituksia niin halutessaan. Toivottavasti tämä edes vähän selkeytti, mitä noiden eri maiden välisten erojen taustalla saattaa olla 🙂

Saunomisen kieltäminen tosiaan niin utopistista, kun ei se ruumiinlämpö ilmeisesti kuitenkaan nouse kovinkaan korkeaksi ellei siellä saunassa nyt ala asumaan! 😀

Hei, pakko kommentoida tuohon inkivääriin. Ja siihen miksi se ns kieltolistalla. Tuoreena ja maustamiseen se ok, mutta yhdessä vaiheessa myös Suomessa niillä inkivääritableteilla hoidettiin raskauspahoinvointia. Pian kapseleiden yleistymisen jälkeen alkoi tulla enemmän keskenmenoja. Asiaa tutkittiin ja todettiin kapseleiden suuren inkiväärimäärän aiheuttavan keskenmenoja. Eli sille on ihan kunnon perusteet, mutta mielestäni thl saisi laittaa erikoismaininnan noista kapseleista.

Tableteissa varmaan tosiaan pitoisuudet todella korkealla, eli sikäli olen samaa mieltä, että voitaisiin mieluummin laittaa suosituksiin ko kapselit ja niiden tyyppiset tuotteet ja sit taas muuten olla vapaammalla linjalla! 🙂

Kaveri oli työssään tottunut nauttimaan mm. inkivääri-limemehu-shotteja, joten neuvolasta oli sanottu että voi vähän himmailla inkiväärin käytön kanssa mutta kokonaan ei tarvitse jättää väliin kun on siihen tottunut (: Varmaan nuo kapseleiden sisältämät määrät on vähän tujuja jos ei inkivääriä muuten juurikaan käytä o_O

Se on ihan totta, kaikki kapselimuotoiset ovat varmasti melko täyteen ängettyjä” 🙂

Ihana huone ja tuo sivupöytä,wau! Kiellot tosiaan ovat aika kovia ja toki maalaisjärkeä on hyvä käyttää. Tosin söin äskettäin yhden runebergintortun ja vasta jälkeenpäin huomasin että kostutukseen oli käytetty rommia. Tuli heti huono omatunto, mutta eikai niin pieni määrä voi olla vaaraksi?

No ei sentään, mäkin söin tänään Runebergintorttua (kakkumuodossa, nam!), eikä edes käynyt mielessä. Mitään alkoholiin viittaavaa en kyllä maistanut ja toisaalta, jos tortut olisivat alkoholipitoisia, eihän niitä voitaisi myydä kaupassa esim nuorisolle! 🙂

Kaunis tuo keskimmäinen kuva. Pidän kontrasteista sisustuksessa ja miten upeasti lämmin puu, kova ja kiiltävä metalli, pehmoinen villa ja kirkas lasi korostavat toistensa parhaita puolia. Pientä sisustuskuumetta näin ”keväisin” havaittavissa… eli heti kun valon määrä yhtään siitä nollasta lisääntyy.

Kontrastit on suuresti omaankin mieleen, tuo kiinnostavuutta tilaan! 🙂 Ja olen samaa mieltä, heti kevään tullen sisustusinto nousee ihan omiin lukemiinsa! 🙂

Sushi! Miten kestän kesään saakka ilman sitä.

Mä oon kyl syönyt, en tosin kalaa, mut avokadonigireitä yms! 🙂

Mulle taas sanottiin et sushissa ”pahinta” olis se merilevä. Mä en kestä näitä, mitä saa syödä ja mitä ei. Nekin kun vaihtelee vuosittain ihan älyttömästi. Mulle kaikista pahinta on kyllä ettei sais syödä lakritsia eikä salmiakkia enää ollenkaan. Ihan kamalaa?

mut nigireissä ei ole sitäkään! Eli jos se pelottaa niin kyllä sieltä silti löytyy vaihtiksia! 🙂 Mä en pelkää merilevää jos syön silloin tällöin (esim kerran kuussa), jos sit vetelisin päivittäin niin eri juttu! 🙂 Kyllä lakritsia ja salmiakkia sai syödä muutaman karkin/jätkiä, näin ainakin eviran taulukossa joka vedetty mielestäni niin äärimmilleen jo muutenkin etten sitä tiukempaa vetäisi missään tapauksessa! 🙂

Helou taas! Maiden välisistä eroista raskaana… Puuuh, oltiin pari päivää sitten mun miehen kanssa porealtaassa ja joku henkilökunnasta tuli sanomaan etten saa siellä olla olen raskaana ? ja Toinen kielto tuli viikko sitten kun mun mies ja 1vee poikanen olivat uimassa ja menivät saunaan. Joku henkilökunnasta sai kohtauksen että alle 8-vuotias ei saa mennä saunaan…..

Kohteliaasti kerrottiin, että olemme täällä omalla vastuulla ja sauna on Suomesta lähtöisin ja meillä tyyliin vastasyntyneetkin saunoo miedoissa lämmöissä ☺️ ps. Eihän täälä edes ole kuumaa saunaa missään, enemmänkin lämmittelyhuoneita… Ja asutaan siis Kanadassa. Samoin täälä vauvojen smoothiepusseissa on pinaattia ja lehtikaalta mikä taas Suomessa on ihan no-no alle 1-vuotiaille.. Mä ite vedän siis sitä xenian suosimaa kultaista keskitietä maalaisjärjellä ☺️ kivaa vkl xenia! Toi teidän aurinkohuone on niin ihana!!!! Onko se perinteistä englantilaista tyyliä?

Hahah, toi poreamme oli kyl paras. 😀 Ehkä vaikka sit omalla vastuulla voi tehdä noita tosi ”pelottavia” aktiviteetteja. MÄ muutenkin kannatan sitä että annetaan ihmisten tehdä omat valinnat ja tiedotetaan riskeistä. 🙂 Ja jeps, muistelen et enkuissa käydessä oli yksi sauna ja sielläkin oli ehkä 40 astetta ettei siellä nyt ihan kauhean kuuma tule, ei 8-vuotiaalla yhtään sen enempää kuin aikuisellakaan! 😀 Ihanaa viikonloppua sinne! En mä oikein edes tiedä mitä tyyliä, ehkä yhdistelmä skandinaavista ja enkkua? 🙂

Ausseissa taitaa olla tiukinta. Mitää deli-lihoja tai eslm pehmistä ei käsittääkseni suositella.

delilihat vissiin täälläkin, mutta pehmis tuli ihan uutena! 🙂

Helps, mielenkiintoinen tuo kommenttisi Xenia, että Suomessa kiinnitetään huomiota D-vit tasoihin. Aikaisemmin oli asenne, että ei täällä ole puutosta. Mutta ei myöskään mitattu koskaan. Varoiteltiin vaan liiallisen D-vitamiinin saannin vaarallisuudesta.
Nyt asun Sveitsissä jossa takuulla on enemmän aurinkotunteja kuin Suomessa. Söin koko talven sekä kalkki+D-vit tabletteja ja Multitabseja, silti nyt mitattu arvo oli alle suositusten. Lääkäri määräsi siis lisäksi D-vit tippoja! Tuli ihan lapsellinen olo. Lääkäri kertoi myös että hän on urallaan tavannut yhden potilaan jolla oli D-vit taso YLI suositusarvojen. Kyseinen poikamies söi jokaikinen ilta 10 sardellia öljyssä ja vietti kaiken vapaa-aikansa Ranskan etelärannikolla. Mutta pointti on se, että arvoja pitäisi mitata säännöllisesti että tiedettäisiin onko lisävitamiinien tarvetta. Muuten jää arvailujen varaan.

MÄ syön vuoden ympäri d-vitamiineja ja vaikea kuvitella että olisi mun muilla ruokailutottumuksilla kovinkaan korkeat tasot, mutta pitäis kyllä mitata, olis mielenkiintoista ihan kuten esim kolesterolitasojen mittauskin! 🙂 Ihan uskomaton tuo että tapaamasi lääkäri oli tavannut vain yhden ihmisen uransa aikana jolla tarpeeksi korkeat arvot! Hämmästyin!

Mua on myös paljon ihmetyttänyt eriävät säännöt eri maiden suosituksissa. Itse odotan nyt vauvaa jenkeissä ja pääpiirteittäin vältettävien ruoka-aineiden lista (tai anteeksi, suositus) on noudattaa sama linjaa. Eriävänä on mm. just toi inkivääri jota täällä vedellään karkkeina, kapselina, raakana yms pahoinvointiin. Ja ”superfoodeja” ei mainita vältettäväksi myöskään.

Mä oon saanut paljon kuulla kuinka uskallan syödä juuri mitään tuoretta ravintolassa yms, sillä olenhan ”ulkomailla”. En en ihan osaa ottaa tosissaan höpsöjen epäilyjä, ankeaksi kävisi jos pitäis odotella äidin lähettämiä ruisleipiä ja syödä pelkkää kuumennettua ruokaa. 😀

Aiheena tämä on kiinnostava ja anteeksi yleistykseni, mutta Suomessa usein ollaan suurennuslasin kanssa kaiken suhteen ja katsotaan kumman tarkkaan mitä ne muut suuhunsa pistävät.

En käsitä tota inkivääriä! 😀 Ja superfoodithan on ihan no täällä raskausaikana vaikka ihan luonnonmukaisia olisivatkin, mikä on ehkä vähän hassua kun niissä usein paljon hyviä kivennäisaineita/vitamiineja jne! 🙂 haha, voisi käydä vähän tylsäksi vetää koko homma niin pitkälle ettei mitään saisi syödä ilman että olisi käynyt suurinpiirtein 200 asteisessa uunissa.

Pieni korjaus Xenia, lääkäri oli tavannut vain yhden jonka arvot olivat liian korkeat eli sellaiset joista varoitellaan. Toki sellaisia oli joiden arvot olivat suositusten rajoissa.

Selvä, mutta siis hyvin epätodennäköistä että arvot menisi liian korkealle tälleen pohjoisessa lähes aina asuessa! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *