Xenia's day

Aurinkohuone, asiaa vitamiineista ja raskausajan kielloista

Teksti: Xenia

P1240757P1240763P1240769

Aurinkoisina päivinä niin sanottu aurinkohuoneemme pääsee oikeuksiinsa. Valoa oikein tulvii sisään ja etenkin näinä päivinä saatan työskennellä koko päivän mukavassa tuolissa.

Vaikka rakastankin kunnon talvea, en voisi väittää etteikö pimeys ottaisi joka vuosi voimille. Kaamosväsymys taitaa olla aika yleinen vaiva ja sitä vastaan taistellaan niin D-vitamiinien kuin liikunnan ja ruokavalion avulla. Olin muuten yllättynyt kun mies oikein ihmetteli kun hänelle silloin heti Suomeen muuttonsa jälkeen aloin tyrkyttämään D-vitamiinia, kun ”sitä nyt vain kannattaa ottaa”. Englannissa asia ei nimittäin ole läheskään yhtä paljon kartalla kuin täällä ja vasta ihan lähiaikoina on alettu suosittelemaan mahdollista vitamiinilisää. Sanomattakin on selvää, ettei se aurinko yhtään sen enempää sielläkään näy, eli kuvittelisi että tarve on ihan samanlainen.

Toisaalta nämä terveydenhuoltoon liittyvät ohjeistukset taitavat olla todella maakohtaisia jo ihan esimerkiksi raskauteen liittyvien ”kieltolistoiksi” ristimieni luetteloiden kanssa. Erään ystäväni perheenjäsen asuu Englannissa ja he sattuivat olemaan samaan aikaan raskaana ja lounaalla. Suomen listojen mukaan he eivät olisi saaneet syödä jotain ruoka-ainetta, mutta Englannin listojen mukaan se oli täysin ok. Eilen juuri kävin äitini kanssa läpi tätä alituiseen kasvavaa raskausajan no no -listaa ja tuli vain mieleeni että näkyykö se Suomen ”sääntöyhteiskunta” myös näissä asioissa? Että jos ruoka-ainetta ei ole todettu hyväksi, se kielletään? Olen kyllä monessa asiassa samaa mieltä, don’t get me wrong, mutta etenkin suomalaisten, pastöroituun maitoon tehtyjen salaattijuustojen yms ”kriminalisointi” on mun mielestä vähän hätävarjelun liioittelua.

Omalla kohdallani pyrin maalaisjärjen käyttöön. Tottakai ymmärrän, että meitä on moneen lähtöön, ja jollekin joku riski näyttäytyy suurempana kuin toiselle. Mun näkökulmastani ne suurimmat uhat raskausaikana löytyvät muualta kuin ruokapuolelta (alkoholi, tupakka). Okei, vakuumipakatut kalat on aika pahoja, mutta kyllä mä maistoin tuoreesta kalasta itsetehtyä graavia sinä päivänä kun se oli valmis. Tämähän oli vielä ok tyttäreni raskausaikana, mutta ilmeisesti ei enää, koska siinäkin kielto liittyy ilmeisesti siihen, että itsekin tehty kala saattaa seistä kauan jääkaapissa ja näin listerian riski kasvaa.

Toiset ruokarajoitteet ei niinkään häiritse kun en ole mikään maksaruokien suuri ystävä ja marjat yms voin ostaa kotimaisena. Suomalaisesta salaattijuustosta en kuitenkaan luovu, en kirveelläkään. Mitäs muita näitä on? Ainiin inkivääri! Sitähän suositellaan monessa muussa maassa raskauspahoinvointiin (esimerkiksi enkuissa vedellään gingerbiscuitteja), mutta Suomessa sekin on ehdoton no no. Miksi? 😀

Kaikin puolin maalairjärjellä ja terveellisillä elämäntavoilla pääsee pitkälle. Syödään monipuolisesti, liikutaan ja nautitaan elämästä. Uskoisin että sillä tavalla vauva saa mahdollisimman hyvän alustan kasvaa ilman että äidin pitää väkisin pelätä jokaikistä suupalaansa.  Ihmetyttää vaan kerta toisensa jälkeen se miten eri sivistysvaltioissa voi olla niin erilaiset käytännöt ja kiellot, koulutuksen ja tieteellisen tutkimuksen tason ollessa kuitenkin lähes samanlainen? Selittyykö se vain sillä Big Brother-tyyppisellä meiningillä mikä Suomessa on muutenkin valloillaan? Suomi on esim yksi tiukimmista maista liittyen alkoholilainsäädäntöön, mutta silti täällä on suhteessa todella paljon enemmän alkoholiongelmaa kuin muualla. Ehkä kieltojen sijaan pitäisikin panostaa valistukseen ja järkevään kulutukseen kaikessa, tämä vain yksi ajatus joka välillä käy mielessä.

Nyt koiran kanssa happihyppelylle ja sit jatkamaan. Mulla on tänään muuten niin sanottu nälkäpäivä, eli koko ajan huikoo. Söin ison banskupannari-kakun tuossa tunti sitten ja aivan hyvin voisin syödä taas. Siinä vaiheessa kun mun ruokahalu menee, asiat on jo oikeasti huonosti. Pätee muuten myös Maxiin. Meitä on todella siunattu hyvällä ruokahalulla.

Mukavaa perjantaita teille kaikille! Lähtipäs vähän lapasesta, mutta kyllähän nää kaikki jutut liittyy todella kiinteästi aurinkohuoneeseen, eikös? 😀

 

Lue myös

X