

Ajattelin kirjoitella hieman omia kokemuksia varmasti monelle äidille tutusta baby blues -ilmiöstä, joka iskee usein heti muutama päivä synnytyksen jälkeen.
Wikipedian mukaan ”Baby blues tarkoittaa synnytyksen jälkeistä alakuloa. Moni vastasynnyttänyt äiti käy läpi suuren tunteiden kirjon. Päivittäin voi esiintyä voimakkaita mielialan muutoksia ilman näkyvää syytä, ja äiti voi olla ärtynyt ja itkuinen. Usein tämä johtuu vain hormonitasapainon muutoksista sekä pitkäaikaisen jännityksen purkautumisesta. Myös väsymys, unenpuute ja pitkittynyt synnytys voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita. Tämä tunteiden sekamelska on täysin normaali ja tarkoituksenmukainen, ja se ohjaa tuoretta äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja vastaamaan vauvan tarpeisiin.”
Monesti tästä ei kauheasti puhuta ja moni äiti saattaa sekoittaa tämän synnytyksen jälkeiseen masennukseen, joka on eri asia ja josta minulla ei ole kokemusta. Baby Bluesista sen sijaan on ja etenkin tytön kanssa, jonka vasta nyt jälkikäteen olen ymmärtänyt.
Tietyllä tavalla mulla esikoisen kanssa tiedottomuus vain lisäsi syyllisyyden tunteita. Muistan ajatelleeni että kuinka mulla saattaa olla niin surullinen olo kotiin tullessa vaikka juuri sitä ennen oli tapahtunut maailman upein asia eli tyttäremme syntymä. Mieliala vaihteli sanoisinko ekan noin kolmen viikon aikana surullisesta iloiseen ja takaisin yhtä nopeasti ja etenkin unettomuus vahvisti aina niitä negatiivisia tunteita ja hyvät yöunet tai päiväunet puolestaan tekivät fiiliksestä positiivisen. Muistan myös sen kuinka tytön kanssa alussa päivät meni hyvin, mutta sitten jotenkin iltaa kohden alkoi pelottaa. Tarkastelin hänen hengitystään koko ajan ja en ekoina viikkoina uskaltanut juurikaan nukkua sillä pelkäsin hänelle käyvän jotain jos en joka sekuntti ole häntä vahtimassa.
Tämä vaihe meni kuitenkin ohi yhtä nopeasti kuin se alkoikin ja sanoisin että tytön ollessa kuukauden ikäinen olin jo enemmän oma itseni ja jotenkin sellainen ”sumuisuus” oli poistunut ajatuksistani.
Tämän toisen lapsen kohdalla olin sen verran fiksumpi että ymmärsin hormonien heittelevän välillä todella roimastikin. Toisaalta hänen kanssaan sekä raskausajan hormoniheittelyt, että babyblues olivat todella paljon kevyempiä, liekö sit poika ja tyttöhormonien eroilla tekemistä asian kanssa, vaikea sanoa. Mä sanoisin että mulla baby blues eli se hormonisekamelska kesti tuonne 10 päivän ikään asti ja sinä aikana kyyneleet tuli silmiin lähinnä sen vuoksi että koin kamalaa syyllisyyttä aina välillä esikoisen vuoksi. Yhteistä molemmille ajoille on ollut se, että jälkikäteen tuo aika on vähän silleen sumun peitossa. Liekö sit väsymys myös osana asiaan.
Muuten ollut jotenkin kaikin puolin helpompaa hormonaalisesti ja olen esimerkiksi uskaltanut nukkua oikein hyvin JOS vauva on nukkunut. Nyt etenkin muutama päivä on mennyt ensin tiheän imun kaudessa ja sen jälkeen vauvan ähistessä ja puhistessa, joka pitää minua hereillä. Tilasinkin itseasiassa oman mielenrauhani vuoksi Nanny kätkythälyttimen ja saatan jopa laittaa joku kerta sit korvatulpat korviin että saisin melko äänekkään vauvamme ähinältä nukuttua. 😀
Kumma kyllä, tässä on nukuttu ehkä keskimäärin 3-4 tuntia per yö lähiaikoina ja silti on jaksanut tosi hyvin eikä päivisinkään ole iskenyt mikään älytön väsymys. Lisäksi oma olotila on nyt jo aivan normaali ja odotankin innolla kaikkia kehitysaskelia mitä päästään seuraamaan. Vauva on nyt jo tosi kiinnostunut ympäristöstä ja nyt odotellaankin sit ekaa hymyä. Pieniä hymynpoikasia on väläytelty jo nyt, mutta vaikea sanoa onko kyse tyyliin ilman liikkumisesta suolistossa vai katseen kohteesta. Suomessa vissiin sanotaan että eka hymy tulee siinä 6 viikon paikkeilla ja esim briteissä puhutaan usein 3-6 viikosta. Että ota siitä sit selvää.
Nyt on siis valvomisista huolimatta tosi optimistinen fiilis. Taidettiin välttyä koliikilta, mutta vatsavaivoja on kyllä ja sehän on normaalia tämän ikäisellä. Kauheasti ei itkeskellä, mutta sitä ähinää, örinää ja puhinaa sit sitäkin enemmän. Tytöllä se rauhoittui joskus 2-3 kuukauden välissä ja oirehti aika samoin tavoin paitsi että hän myös itki iltaisin yleensä aina sen 30 min-1 h. Mä siivosin jo tuossa pari viikkoa sit ruokavaliota tosi paljon, mutta ähinä senkun jatkui joten otin ihan hyvällä omalla tunnolla esimerkiksi aamukahvini takaisin. Tosin olen tehnyt niin, että olen imettänyt ja sit juonut kahvin saman tien että suurin kofeiinipiikki ehtisi poistua maidosta ennen seuraavaa imetystä.
Ensi viikolla meidän vauva onkin kuukauden ja meillä on myös häät luvassa. Melkoinen pakkauslista näin pienen kanssa, mutta sitä varten tuli tehtyä myös uusia hankintoja kuten vauvan kantopussi, josta voisin kirjoitella enemmänkin. Hankittiin oma koko sekä miehelle, että minulle ja meidän vauveli viihtyy siinä tosi hyvin ja mikä parasta, sen avulla vapautuu kädet esimerkiksi kotitöitä varten.
Noh, nyt ei ole kyllä enää punaista lankaa nähtävillä, mutta haluaisin kuulla teidän kokemuksia myös baby bluesista ja mahdollisesta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta joka tuntuu olevan aika vaiettu asia.
Ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita teille kaikille. Me lähdetään pian kävelylle!<3
Kommentit
Moikka! Mulla myös oli raju baby blues tyttären syntymän jälkeen. En oikein osannut odottaa sitä ja se löi kyllä ihan vasten kasvoja tullessaan! Muistan miettineeni, kuinka tämä pieni suloinen vauva on nyt tullut pilaamaan meidän rauhallisen arjen ja jotenkin.hän tuntui niin vieraalta. Se helpotti viikkojen kuluessa, mutta myöhemmin sairastuin synntyksen jälkeiseen masennukseen… 🙁 Mulla oli tosi rankka odotusaika, kun meidän pienen ei pitänyt koskaan edes selvitä. Mutta niin vaan tuli tarmokas, touhukas ja iloinen pikku neiti, nyt 1v2kk! 🙂 Vieläkin taistelen tämän masennuksen kanssa. Ehkä se vielä jokin päivä helpottaa.
Kommentit
Täällä meidän pieni pallero on pari päivää reilu 2kk ikäinen, ja kohdalleni sattui todella isosti baby blues. Lieneekö vaikutuksena juuri se että vauva on meidän esikoisemme☺ itselle tuli yllätyksenä se, kuinka kaikki tuntuikin niin huonolta ja surulliselta, vaikka maailmaan oli juuri tupsahtanut mitä rakkaampi poikavauva❤ mielialat heittelivät, ja saatoin itkeä ilman syytä tai todella pienestä asiasta.. mieskin alkoi olla huolissaan.. mutta onneksi se on helpottanut, sanoisin että ensimmäinen kuukausi oli itselle pahin, ja nyt jo alkaa vauava-arki pyöriä luontevasti, löytää asioista myös iloisia puolia eikä kaikki sureta? ihania vauvantuoksuisia hetkiä sinnekkin koko perheelleenne❤
Haa, kappas! Tosiaan nuo tyttö- ja poikahormonit saattaisivat minunkin kohdallani selittää vähän asiaa. Meillä on nyt 2kk ikäinen tyttövauva ja juuri tuollaisia baby blues -fiiliksiä oli kyllä ekojen viikkojen aikana. Etenkin yöt ja illat oli vähän vaikeampia. Esikoispojan kanssa en huomannut ollenkaan tällaista ilmiötä. Onnea vielä teille ihanasta pienestä! ?
Meinaatteko siis lähteä häiden hälinään kuukauden ikäisen kanssa? En kysy mitenkään ilkeässä mielessä, vaan sen takia, että meillä olisi ihan sama tilanne edessä parin kuukauden päästä.. Esikoista odotellaan ja hyvien ystävien häät olisi vajaa kuukausi lasketun ajan jälkeen. Olen kyllä ilmoittanut, etten varmaan pääse paikalle, mutta vähän kaihertaa mieltä.
Totta kai kannattaa lähteä häihin, varsinkin jos on läheinen ihminen kyseessä. Itse lähdin aikoinaan 7 viikkosen esikoiseni kanssa Suomeen, asun siis Ranskassa, läheisen ystäväni häihin. Se oli vielä huomattavasti monimutkaisempaa, passin hankkiminen pienelle pikaisesti, lennot yksin vauvan kanssa yms… Häät menivät ihanasti, vauva nukkui siinä iässä suurimman osan aikaa, hälyssä vielä paremmin 😉
Mä olen kaasona niin tottakai!☺️ Vauvan ehdoilla toki mennään ja mukaan tulee sit vaunuja/kantopusseja yms ja toki mieheni joka on jakamassa vastuuta!:)
Minunkin kummipoikani oli meidän häissä kuukauden ikäisenä ja samoin on omat vauvat tullu joka paikkaan mukaan. Kotiin ei kannata jumittua!
Bändi jos soittaa tms. voi vauvalle laittaa kuulokkeet korville, jottei melun takia tarvitse ulos mennä. Ja vauvat vielä pieninä nukkuu isoimman osan juhlista.
Imettäjälle vaan päälle mekko, missä ei jokainen maitotippa heti näy.
Hei Xenia,
Nostit tärkeän aiheen esille ja tämä on varmasti vaiettu aihealue monissa äitiysblogeissa. Olisi vain toivonut vähän syvällisempää otetta aiheeseen ja enemmän tuntemustesi avaamista ja pohtimista, jotta lukijat voisivat samaistua niihin enemmän. Kirjoituksiasi lukiessa on tullut tunne, että avaat kyllä raskaampiakin aiheita, mutta pelkäät kirjoittaa niistä avoimesti ja siksi kirjoituksesi jäävät pintapuolisiksi ja ikään kuin tasoittelet negatiiviset tunteet niistä lopulta pois ja korostat kuinka hyvin menee nyt. Esimerkiksi esikoiseen liittyvistä syyllisyyden tunteista kuopuksen syntymän jälkeen kuulisi mielellään lisää. Tuo oli nimittäin myös tärkeä juttu ja siihenkin voi moni äiti varmasti samaistua. Tämä ainoastaan palautteena siitä miten kirjoituksistasi voisi saada enemmän irti, kun aiheet ovat kuitenkin olleet hyviä. Mukavaa vauva-arkea sinne!
Vaikeista asioista ei luonnollisestikaan halua puhua kun ne ovat päällä, eikä niitä ehkä oikein hahmotakaan samalla tavalla kunnes jakso on ohi. Viittaan siis täällä tuohon ”nyt kaikki on hyvin” fraasiin!:) kiitos palautteesta, pidän tuon esikoisasian mielessä, se kun olisi ihan oma postauksensa!:)
Komppaan! Tartut hyviin aiheisiin, mutta usein liian pintapuolisesti. Toki ymmärrettävääkin, ettei aidoimmista tunteista ja mielipiteistä välttämättä halua avautua täällä kun ei tiedä millaisen vastaanoton saa, eivätkä ne toki kaikille kuulukaan… Mutta monesti olen otsikosta innostunut ja tekstissä sitten pettynyt, ettet äsitellyt asiaa tavallaan ’loppuun saakka’.
Kiitos palautteesta, tuossa vähän jo avasinkin ajatuksiani Sennille!:)
Ihanaa että joku kirjoittaa myös näistä asioista! Ihan olisin voinut tuon itse kirjoittaa 😀
Meillä on siis pian 7kk ikäinen poika, ja tosiaan,en muista ensimmäiseltä kuukaudelta paljon mitään. Mieli oli jotenkin tosi maassa ja iltaa kohti alkoi ahdistus kasvamaan,illalla toivoi että olisi jo aamu. Samalla sitten oli tavallaan huono omatunto siitä, että ei osannutkaan iloita vauvasta vaikka hän oli ja on tietenkin maailman rakkain. Pikkuhiljaa onneksi alkoi helpottamaan,ja vauvan ollessa ehkä 6 viikkoinen olin jo aikalailla oma itseni. Minua myös auttoi hirveästi se kun sai aloittaa vaunulenkit, aina kun tuntui että alkaa seinät taas kaatumaan päälle, niin lähdettiin haukkaamaan raitista ilmaa. 🙂
En tiedä miten ajattelitte kantopussia käyttää, mutta kannattaa huomioida ainakin se, ettei kehtoasentoa suositella käytettäväksi. 🙂 Vauvan asento ei ole siinä symmetrinen, eikä vauva pysty siinä korjaamaan omaa asentoaan, kuten pystykannossa. Lisää infoa löytyy mm. kantoliinayhdistyksen sivuilta. Rengasliina on nopea ”apukäsi”, johon kannattaa myös tutustua. Toki myös kantoreput ja kantoliinat ovat monessakin suhteessa hyviä apuvälineitä lapsiperheeseen. 🙂
No me nimenomaan päädyttiin pussiin kun se on nopea ja helppo aloittelijalle! 🙂 Kehtoasennostakin oli jos jonkinmoista juttua, mutta missään tapauksessa en vauvaa siinä pitäisi tuntikaupalla, lähinnä siis jos vaikka on känkkäränkkä eikä missään muualla juuri sillä hetkellä viivy ja pitää saada kädet vapaaksi!<3
Meillä ihana poiks vauva nyt 5 vkon ikäinen. Kun päästii sairaalasta kotiin niin alkoi mun baby blues ja se aika oli yksi elämäni kauheimpia. Mieli oli niin maassa ja ahdistus järkyttävä. Luulin rehellisesti sanottuna että sekoan. Itkin vaan jatkuvasti ja olin myös ahdistunut vauvasta. Halusin peruuttaa kaiken ja olla vapaa. Samaan aikaan tunsin hirveää syyllisyyttä näistä tunteista. Pari viikkoa se kesti kunnes helpotti. Nyt kaikki hyvin ja rakastan poikaani yli kaiken ❤ en halua kyllä enään ikinä tuntea vastaavaa.. mielummin synnyttäisin uudelleen kun kokisin baby bluesin.
Moikka! Mulla myös oli raju baby blues tyttären syntymän jälkeen. En oikein osannut odottaa sitä ja se löi kyllä ihan vasten kasvoja tullessaan! Muistan miettineeni, kuinka tämä pieni suloinen vauva on nyt tullut pilaamaan meidän rauhallisen arjen ja jotenkin.hän tuntui niin vieraalta. Se helpotti viikkojen kuluessa, mutta myöhemmin sairastuin synntyksen jälkeiseen masennukseen… 🙁 Mulla oli tosi rankka odotusaika, kun meidän pienen ei pitänyt koskaan edes selvitä. Mutta niin vaan tuli tarmokas, touhukas ja iloinen pikku neiti, nyt 1v2kk! 🙂 Vieläkin taistelen tämän masennuksen kanssa. Ehkä se vielä jokin päivä helpottaa.