Xenia's day

Brac matkakohteena

Teksti: Xenia

Heräsin tänään todella aikaisin, joten päätin tulla alas ja alkaa käymään meidän kesäloman kuvia läpi. Tuli siinä samassa mieleen muutama ajatus meidän matkakohteesta ja etenkin siitä, miten tuota paikkaa voisi verrata esimerkiksi Hvarin saareen, jossa olimme kaksi vuotta sitten häämatkalla. Tässäpä nyt siis omia mielipiteitäni Bracin saaresta.

Bracin saari sijaitsee ihan siinä Splitin edustalla ja sinne pääsee helposti, lähes 10 kertaa päivässä lautalla siitä Splitin satamasta. Lauttamatka ei hurjia maksa, ostin liput etukäteen ja olivatko ne jotain noin 3€ per suunta per aikuinen. Toki siinä on se häsläys, että ensin lentokentältä noin 45 minuutin bussimatka satamaan, siinä odottelua, että lautta lähtee ja sit vielä 45 minuutin lauttamatka Supetariin.

P7130080

Kotiin lähtiessä päätettiinkin maksaa hieman enemmän ja otettiin suoraan meidän kylästä niin sanottu taksivene lentokentän satamaan. Siinä säästyi 2,5 tuntia aikaa (ja hermoja) ja saatiin nukkua pidempään. Tuo venematka oli upea ja kesti vain 20 minuuttia ja siitä sit käveltiin satamasta noin 500 metrin matka lentokentän terminaaliin. Tulevaisuudessa ottaisin tämän palvelun ehdottomasti etenkin lasten kanssa matkatessa. Kaikille kun on varmaan selvää, että lapset tuppaavat kyllästymään matkustuspäivinä, joina pahimmallaan joutuvat istumaan eri kulkuvälineissä lähes koko päivän. Hintaa meidän koko seurueelle tuli 250€ eli 50€ per aikuinen, mutta jokaikisen pennin arvoinen! 🙂

P7130092

Brac on mun mielestäni saarena tai sanotaanko kohteena aika erilainen kuin Hvar. Me ei käyty saaren muissa kohteissa kuin omassa kaupungissa, mutta fiilis tuolla oli selkeästi enemmän perhepainotteinen kuin Hvarin saarella. Näin yleisesti ottaen en lähtisi ainakaan Hvarin kaupunkiin lasten kanssa, se on mun makuuni enemmän pariskunnille tai vähintään huomattavasti vanhemmille lapsille suunnattu. Brac sen sijaan oli todella lapsiystävällinen kun ei ainakaan tuossa meidän kaupungissa ollut mitään yökerhoja tai vastaavia. Toisaalta tässä vertailen nimenomaan kahta kylää/kaupunkia, mutta olen kuullut samaa monelta muultakin Braciin matkaavilta.

P7120024

Toisaalta Bracin saarella on monta kaupunkia, jossa on myös enemmän elämää. Me haettiin nimenomaan rauhallisuutta, sellaista rentoutunutta fiilistä ja sitä todella saatiin. Voisin hyvin lähteä uudestaan ihan samaankin kylään (Sutivan), mutta toki on kiva kokeilla eri paikkoja, joten todennäköisesti etsittäisiin joku toinen kylä. Meillä on itseasiassa ollut puhetta siitä, että joskus muutaman vuoden päästä otettaisiin sellainen kesäloma, että ajettaisiin täältä Kroatiaan  ja sieltä sit käytäisiin saarilla ja ajettaisiin ehkä rannikkoa alaspäin. Siinä voisi matkan varrella pysähtyä kivoissa paikoissa aina päiväksi ja viettää matkassa esim kolme viikkoa. Tämä kylläkin saa tosiaan odottaa siihen asti, että poika on vähintään 4, tyttö kun jo varmasti jaksaisi istua, mutta pojalta en vastaavaa vielä odota. Toki nyt voisi tehdä niin, että lentäisi Splitiin ja vuokraisi sieltä auton, pitääkin pistää mietintämyssyyn! 🙂

P7140095

Ruoka oli tuolla mun makuuni ihan jees, ei mitään michelin tasoa, mutta ihan rehellisyyden nimissä en sitä kaipaakaan. Kunhan listalta löytyy raikkaita makuja (ja pasta bolognesea:D) niin kaikki on hyvin. Palvelu oli yleisesti ottaen todella hidasta, mutta sitä se taitaa olla aika monessa paikassa tuolla päin. Monesti sai pyytää useampaan otteeseen jotain tiettyä ja tilauksessa meni usein jotain väärin. Se ei kuitenkaan meitä haitannut kun eipä meillä kiire mihinkään ollut. Me kokkailtiin muutama kerta myös villalla ja aamiaiset syötiin aina siellä. Mikäs siinä oli banskupannareita paistellessa kun adrianmeri kimmelteli siinä alla. Upeat maisemat kerta kaikkiaan!

P7180230

Meillä oli tosiaan villa vuokrattuna koko poppoolle sillä onhan se helpompaa lasten kanssa kun ei tarvitse aina heidän nukkumaanmenoaikaan mennä itsekin hotellihuoneeseen. Pistimme heidät nukkumaan aina siinä 20-21 ja istuimme sit iltaa siinä ulkosalla tai pelasimme lautapelejä suklaan ja viinilasillisen ääressä. Villa oli aivan kertakaikkisen upea ja täytti kyllä kaikki odotukset. Päätimme tänä vuonna panostaa hieman enemmän, sillä anoppini täytti pyöreitä matkan aikana ja kyllä kannatti. Jokaisessa makuuhuoneessa oli koko huoneen levyiset ikkunat, josta aukesi aivan mielettömät näkymät merelle. Yhtenä yönä oli kova myrsky ja me maattiin miehen kanssa sängyssä ja katsottiin siitä salamointia, oli aika upea kokemus! Lapset nukkuivat koko loman keskenään yhdessä huoneessa mikä toimi yllättävänkin hyvin. Olin nimittäin aivan varma, että se menisi ihan höpöttelyksi, mutta he menivätkin kiltisti nukkumaan ja aamulla höpöttelivät niitä näitä keskenään kunnes mentiin paikan päälle. 😀 Oli aika liikuttavaa kuunnella itkuhälyttimestä kun lapset ”keskustelivat” keskenään!

P7130077

Kaiken kaikkiaan paikka oli aivan mieletön ja voisin ehdottomasti suositella sitä kaikille. Mä olen aina rakastanut Kreikan saaria ja sanoisin, että Kroatia on hyvin saman tyyppinen paikka. Ne maisemat, se turkoosi meri ja ruoka vain vetoavat muhun kerta toisensa jälkeen. Espanja ei jostain syystä muhun henkilökohtaisesti vetoa, mutta ehkä sillekin pitäisi antaa mahdollisuus. Tai noh, ehkä kolutaan ensin noi kaikki meidän listalla olevat saaret läpi. Zakynthos ja Kefalonia kiinnostavat, samoin Sardinia ja Visin saari Kroatian edustalla.  Siinä onkin lomakohteita seuraaville vuosille, onhan se nimittäin aina kiva käydä ainakin hieman uudessa paikassa. Meillä olikin tähän liittyen ajatuksena hankkia iso maailmankartta, johon lisäillä paikkoja, jossa halutaan käydä ja paikat, joissa ollaan jo käyty.

Muita Bracin saarella käyneitä? Mitä te piditte paikasta? Missä kylässä/kaupungissa olitte?

Lue myös

X