Xenia's day

Huolettomampi elämä säästöjen avulla

Teksti: Xenia

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä LähiTapiola ja Indieplace kanssa

Minulle on hyvin tärkeää se, etten joudu stressaamaan turhaan asioista, joihin voin omin toimin varautua. Tietynlainen huolettomuus on minulle merkki siitä, että kaikki on tasapainossa ja olen visusti sitä mieltä, että huolettomampi vanhempi takaa lapselle myös huolettoman lapsuuden, jossa he voivat keskittyä leikkiin ja antaa meidän vanhempien miettiä talouden asiat kuntoon.

Myönnän, että olen ollut elämäni eri tilanteissa melkoinen tuhlari. En kuitenkaan näe mitään järkeä miettiä niitä euroja, joita olisin voinut kuluttamisen sijaan säästää, vaan keskittyä nimenomaan tulevaan ja siihen, miten minä voin taata omalta osaltani meidän perheelle sellaisen tulevaisuuden, jossa elämään usein kuuluvat kolhut eivät kaada koko pakkaa.

PB210319

Viimeiset pian neljä vuotta olemme säästäneet pitkälti maksamalla mahdollisimman suurta lainalyhennystä kun korot ovat pienet.  Tämä on meille looginen ratkaisu, sillä mieheni on rakentanut tämän kodin ja meillä on tarkoituksena myydä tämä koti vielä lähivuosina. Tällöin saamme myynnin yhteydessä maksamamme lainan pääoman takaisin. Maksamme lainaa pois joka kuukausi noin 2500€ (toki siinä on korot) ja muutamassa vuodessa pääoma onkin lyhentynyt tosi kivasti. Se on kaikki sit käteenjäävää osuutta kun tämän myymme ja jos ei myynti syystä tai toisesta onnistuisi niin vähintään voimme vapauttaa tästä pääomaa, jota käyttää esimerkiksi muita asuntoprojekteja vastaan.

Oman asunnon lisäksi päädyimme ostamaan pari vuotta sitten vanhan varastorakennuksen Porvoon vanhan kaupungin ytimestä todella kelpo hintaan, johon valmistuu itseasiassa hyvinkin pian pieni paritalo. Tämä projekti on pääosin lainalla kustannettu, mutta arviot myyntihinnasta huitelevat sen verran paljon korkeammalla jo pelkän sijainninkin puolesta, että voittoa siitä saamme aivan varmasti. Se kuinka paljon, jää vielä nähtäväksi, mutta koen sen kuitenkin aika tyynnyttävänä ajatuksena, että tuokin voitto tulee toki verojen maksun jälkeen turvaamaan meidän tulevaisuutta – vaikkakin tarkoituksena on sijoittaa sitä edelleen aina vain. Voittoa voitolle ja niin edespäin.

PB210298

Yleisesti ottaen suositellaan, että jokaisella suomalaisella olisi elämänkolhujen varalla puskurina kahden kuukauden käteen jäävä palkka. Se auttaa pieniin takapakkeihin, siinä missä suuriin varaudutaan puolestaan vakuutusten kanssa.Vaikka uskon, että todella moni pyrkii nimenomaan tähän lopputulokseen, luvut kertovat kuitenkin toista, nimittäin vain alle puolet suomalaisista on varautunut pahan päivän varalle.

Mä uskon, että jokaiselle kuitenkin löytyy hyvä säästötapa. Oli se sit esimerkiksi 30€:n kuukausierän laittaminen sivuun tai suurempi könttäsumma hyvän tilaisuuden tai vaikkapa veronpalautusten tullessa. Vaihtoehtoja on tuhansia, on vain rohkeasti otettava se ensimmäinen steppi kohti aavistuksen huolettomampaa tulevaisuutta. Tähän tarjoaa mahdollisuuden muun muassa yhteistyökumppanini LähiTapiolan Korkoetu, joka on heidän ratkaisunsa hyvän ja pahan päivän varalle. Korkoetu on LähiTapiolan Sijoitusvakuutukseen liitetty perustekorkoinen sijoituskohde. Voit valita itsellesi sopivan säästösumman, esimerkiksi 30€ kuukaudessa tai aloittaa halutessasi suuremmalla summalla. Lähitapiolan Korkoetuun voit säästää enintään 5000€:n puskurin. Säästöille maksetaan asiakashyvityksenä korko, joka vahvistetaan vuosittain etukäteen. Tiedät siis etukäteen tulevan vuoden tuoton ja vuodelle 2020 se on kaikkien kulujen jälkeen 1.05%. Säästöjä saa halutessaan nostaa kaksi kertaa vuodessa kulutta eli saat nostettua nuo säästämäsi varat heti jos niille on tarvetta.

Asunnon ja sijoitusasunnon lisäksi minullakin on oma tavoite, jota halusin teillekin avata. Minä haluan nimittäin saada mukavan bufferin säästöön – sellaisen, joka on nopeammin ”realisoitavissa” kuin esimerkiksi sijoitusasunto. Tavoitteenani onkin laittaa tästä lähtien joka kuukausi säästöön tietty summa sen sijaan, että pistäisin tuon rahan haisemaan johonkin muuhun mukavaan. Erikseen on sit matkakassat ja hankintakassat, joihin säästetään myös pikkuhiljaa joka kuukausi.  Kuten tuossa sanoin, mä olen aina ollut säästäjänä kohtuu huono ja parhaiten onnistunkin kun se on ikään kuin ”pakko”. Oli se sit lainanlyhennys, suoraan tililtä menevä summa tai vastaava. Nykyisin en itseasiassa pidäkään käyttötililläni kuin sen verran mitä uskon tarvitsevani kuukauden kuluihin. Meillä on aika selkeä tieto siitä, mikä on meidän talouden kuukausikulut ja kaikki ylimääräinen voidaan sit pistää matkakassaan/pidempiaikaisiin säästöihin.

PB120421

Itselleni en ole vielä sijoitusvakuutusta hankkinut, mutta nyt sellainen on alkanut tämän yhteistyön myötä toden totta kiinnostaa, etenkin kun lapsillemme olemme tällaiset hankkineet ja molemmille lapsille (ja kohta kolmannelle) lähteekin 100€ per kuukausi pitkäikäiseen sijoitusvakuutukseen, jossa nuo pääomat on jaettu aina haluamaansa riskiluokkaan ja useampaan rahastoon. Tässä tulee näkymään vahvasti korkoa korolle periaate. Kun mietitään että pelkästään omalta osalta tulen heille säästämään 20.000€ uskon tuon summan olevan kuitenkin sit joskus 15 vuoden päästä huomattavasti suurempi.

PB120496

Vaikka lapsillemme säästämmekin, on meille kuitenkin myös hyvin tärkeä opettaa lapsia fiksuiksi rahankäyttäjiksi. Raha ei kasva puissa, den som spar, den har (isäni lausahdus, joka on iskostunut päähän hyvin vahvasti, lapsena tosin taisi liittyä karkkiin:D) ja niin pois päin. Nyt meillä onkin vielä reilusti aikaa opettaa heille rahankäytön perusteita. Kun he tuon pääoman tulevaisuudessa saavat käyttönsä en aio heitä pakottaa käyttämään rahaa esimerkiksi asunnon ostoon. Jos he haluavat lähteä maailmanympärysmatkalle, se on sitten heidän valintansa, mutta enempää ei tipu. Ja voihan se nimittäin olla niinkin, ettei heitä edes kiinnosta ostaa omaa asuntoa, mutta haluavat puolestaan sijoittaa nuo varat johonkin muuhun, missä se voi puolestaan kasvaa ja lisätä heidän tulevaisuutensa huolettomuutta.

Elämästä on niin paljon helpompi nauttia kun ei tarvitse koko ajan miettiä, mitä jos tilanteita? Jos kaikkiin pieniin kolhuihin on varauduttu säästöin ja isompiin vakuutuksin jää meille aikaa keskittyä olennaiseen – oli se sit raikas lenkki metsässä tai lasten osalta leikistä nauttiminen.

Miten te säästätte vai säästättekö ylipäänsä? Lähtekää mukaan säästämiseen mun kanssa! 🙂

 

Informaatiota ei tule käsittää kehotuksena sijoittaa tiettyyn omaisuusluokkaan tai sijoituskohteeseen. Tutustu ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitustuotetta tai –palvelua koskeviin materiaaleihin. Korkoetu on LähiTapiola Sijoitusvakuutukseen liitetty perustekoroinen sijoituskohde, jonka säästöä hyvitetään vuosittain etukäteen vahvistettavalla mahdollisella asiakashyvityksellä. Vahvistetut asiakashyvitykset eivät ole tae tulevien vuosien tasoista. Asiakashyvitys voi vaihdella vuosittain ja sen määrä voi olla myös 0 prosenttia. Huomioithan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Voit menettää säästösi osittain tai kokonaan. Vakuutussäästöillä ei ole talletussuojaa. LähiTapiola Sijoitusvakuutuksen tarjoaa LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. Sijoitusvakuutuksen ja Korkoedun avaintietoasiakirjat löydät täältä .

 

Lue myös

X