Tervehdys kaikille. Minä alan nyt pikkuhiljaa sisäistämään sen, että kaikki lapset ovat nyt joko koulussa ja hoidossa ja kaikki on mennyt todella kivasti. Huolehdin etukäteen etenkin pienimmäisen sopeutumista päivähoitoon kun hän on niin mammanpoika, mutta hän on yllättänyt minut täysin. Asiaa varmaankin auttaa isoveli joka käy välillä halimassa ja toki sekin, että turvallinen syli on löytynyt saman tien omasta hoitajasta. <3

Ensimmäinen viikko on mennyt töiden teon lisäksi tehdessä myös pitkän aikavälin suunnitelmaa ja yrittäessä saada päätä rauhoittumaan kesän jäljiltä. Mä lähden tosi helposti käymään ylikierroksilla etenkin silloin jos yritän multitaskata kaikessa. Ylikierroksilta ei sit enää rauhoitutakaan ihan yksinkertaisesti vaan se vaatii enemmän – hengitysharjoitukset ja rauhalliset kävelyt ovat kohdallani parhaimmat keinot.

Mietin pitkään johtuiko minua vaivannut väsymys kesän hektisyydestä mm muuttorumban jälkeen, mutta koska nuo kokemani oireet ovat hyvinkin tuttuja, päätin mennä käymään verikokeissa viime perjantaina. Tulokset saatuani en suinkaan ihmetellyt kun ferritiinin kohdalle oli merkattu alle 12 – olin sen kyllä aavistanut jo.

Monet täällä pidempään minua seuranneet tietävät sen, että minulla on tätä raudanpuutetaustaa jo ennestään. Ensimmäisen kerran väsymys alkoi minua vaivaamaan toisen pojan imetyksen loputtua joskus 3,5 vuotta sitten. Siihen mennessä en koskaan ollut syönyt yhden yhtäkään rautatablettia, vaikka minua oli siihen kehotettu. Olin kokeillut niitä keskimmäisen raskauden aikana, mutta lopettanut saman tien kun vatsani ei niitä kestä.

Päädyin muistaakseni vasta 2.5 vuotta sitten ensimmäisen kerran verikokeisiin tähän liittyen. Silloin ferritiini huiteli samoissa lukemissa kuin nyt ja selitti aika pitkälti väsymystäni. Aloin syömään rautaa (vatsavaivojen kera) ja 5kk:ssa ferritiini nousi 30:een. Siitä jatkoin raudan syöntiä ja tulin 3kk myöhemmin raskaaksi. Jatkoin raudan syöntiä koko raskausajan, mutta viimeisellä kolmanneksella jaksamiseni oli todella huonoa. Verikokeet vahvistivat tuolloinkin sen, että rautavarastot olivat heikoilla. Lukemat huitelivat 14:ssa, joten yli vuoden kestänyt rautatankkaus oli pitänyt tuon arvon samana. Toki raskaus vie paljon rautaa, eli hyvä että olin sitä nauttinut. Mutta silloin oli kuitenkin selvää, että tarvitaan muitakin keinoja nostamaan rauta-arvojani ja päädyin silloin ensimmäistä kertaa infuusioon raskausviikolla 34. Kuukauden jälkeen tuosta ferritiinilukema oli jossain yli 100:ssaa ja siitä puoli vuotta (ja synnytys ja imetys) myöhemmin eli viime syksynä lukema oli laskenut 40:een.

_DSC7285

Eli tässä sitä ollaan. Jälleen kerran täysin ilman varastorautaa ja sen huomaa. Koska elän muuten niin terveellisesti, jaksan vielä kohtuu hyvin arjessa, mutta minulle iskee välillä ihan jäätäviä väsymyskohtauksia ja minua huimaa ihan hillittömästi. Toki siihen vaikuttaa myös alhaiset verenpaineet, mutta niiden kanssa olen elänyt koko elämäni, eikä tämä ole ”normaali olotila”. Lisäksi raudanpuute oireilee itselläni ironisesti huonosti nukuttuina öinä. Tai siis että unenlaatu ei ole sieltä parhaimmasta päästä.  Lääkäri on nyt ensi kuussa ja katsotaan sit jos saisin toisen infuusion. Viime kerralla olo oli kuin yöllä ja päivällä noin kaksi viikkoa tiputuksesta. Ja nyt jälkikäteen oli aivan ihana saada se ennen vauvan syntymää kun tuo pikkuvauva-aika on muutenkin aika väsyttävää!<3

Tämän syksyn tavoitteena saada siis minut rautaiseen kuntoon. Liikunnassa tulen keskittymään entistä enemmän kävelylenkkeihin ja kevyeen oman kehon painolla tehtävään harjoitteluun, kunnon hikiliikunta kun kuluttaa rautaa entisestään ja olen huomannut nyt lähiaikoina palautuvani rankemmasta treenistä todella paljon hitaammin kuin normaalisti – tämäkin ilmeisesti aika yleinen oire raudanpuutteessa.

Onneksi meidän käytännössä takapihalta lähtee ihana metsäreitti, mihin voi mennä haistelemaan raikasta metsäilmaa (ja syksyn tuoksua, se on parasta!) ja sen lisäksi käyttämäni treeniapplikaatio Melissa Wood Health tulee varmasti olemaan käytössä samaan tapaan kuin ennenkin. Rakastan yli kaiken tuollaista pilates tyyppistä treeniä, siitä tulee niin hyvä ja ryhdikäs olo. En voi kyllä tarpeeksi kehua tuota. Muistaakseni siinä saa viikon ilmaisen kokeilujakson, joten jos tän tyyppinen liikunta on teidän juttu, suosittelen kokeilemaan! 🙂

Liikunnan ja rautajuttujen ohella aion panostaa itseeni hyvällä ja terveellisellä ruualla ja yrittämällä rauhoittua hyvissä ajoin iltaa ennen nukkumaanmenoa. Kesällä normaali nukkumaanmenoaika venyi aika paljon pidemmälle kuin normaalisti ja tuo pienikin muutos rutiineihin saa ainakin itselläni aikaan sellaisen vähän sekavan fiiliksen kun se jatkui pitkään.

Mitenkä te voitte siellä ruudun toisella puolella? Onko teillä uusia harrastuksia tai muita toiveita syksyä ajatellen?

 

X