Xenia's day

Imetyksen ja pulloruokinnan yhdistäminen

Teksti: Xenia

Kaupallisessa yhteistyössä Philips Avent

Mä muistan kun tulin tytöstä raskaaksi ja imetys tuli puheeksi neuvolassa. Näin sen kiinnostavana osana vanhemmuutta, mutta sitä en silloin vielä tiennyt miten paljon tunteita siihenkin voi liittyä. Imetystaipaleillani olen kokenut stressiä, ärsytystä, turhautumista, mutta myös valtavasti iloa ja onnistumisen tunteita.  En ole koskaan asettanut itselleni paineita sen suhteen kuinka kauan imettää, vaan mennyt sen mukaan mikä nyt lapsen kohdalla on ollut se kaikin puolin meille fiksuin ja järkevin ratkaisu. Jollekin toiselle ne tietyt ajat ovat tärkeämpiä ja kunnioitan sitä, samaten jollekin on todella tärkeää esimerkiki se, ettei lapsi saa ollenkaan pullosta ruokaa, ja tämä on tietenkin jokaisen perheen ja äidin oma asia.

_DSC0025

Omalla kohdalla tiesin kuitenkin jo silloin ensimmäistä odottaessa, että haluan myös pumpata maitoa. Itselleni ajatus siitä, että vain minä kykenisin ruokkimaan lasta oli suorastaan ahdistava. Olen kuullut siitä, miten jotkut lapset eivät sit myöhemmin hyväksy pulloa ja halusin pyrkiä välttämään sitä tutustuttamalla lapsen myös pulloon. Korostan, että tässäkin olemme kaikki yksilöitä. Jotakin ihmistä ei ahdista ajatus siitä, että on täysin sidottu lapseen. Eikä itseasiassa minuakaan. Ehkä lähinnä mietin että mitäs jos joutuisin vaikka sairaalaan tai olisin niin kipeä, etten kykenisi imettämään. Siinä tilanteessa olisi ainakin ihana tietää, ettei lapsi huuda nälkäänsä sen vuoksi ettei halua juoda pullosta. Nää on taas näitä äitiajatuksia…

_DSC0238

Ostin silloin reilu kuusi vuotta sitten käsikäyttöisen Philipsin pumpun ja käytin sitä tytön imetystaipaleen ajan. Pojan kohdalla sain silloisen yhteistyön merkeissä Philipsin sähkökäyttöisen rintapumpun ja nyt yhteistyö jatkuu uusimman Philips Avent version kanssa, jota olen nyt käyttänyt kuukauden päivät.

Äidinmaidon pumppaaminen ei ole mulle kuitenkaan vain niitä tilanteita varten, jolloin haluan vaikkapa lähteä ulos. Itseasiassa tämän kuukauden aikana olen käynyt kerran kampaajalla, joten ne muutamat kerrat kun vauva on saanut maitoa on ihan ”harjoituksenkin vuoksi”. Mä olenkin pumpannut maitoa aluksi myös sen vuoksi, että mulla tuppaa maidontuotanto käynnistymään usein todella tehokkaasti, jolloin rinnat ovat todella kipeät ja tällä kertaa uhkasi jo rintatulehduskin kun rinta oli niin tukossa ja tiehyttukos vaivasi. Sen jälkeen mulle on jäänyt rutiiniksi pumpata joka päivä yksi pullollinen maitoa aamusta kun rinnat ovat yön jäljiltä pinkeät. Tämä rinnan tyhjentäminen auttaa myös vauvaa imuotteessa ja vähentää maidon suihkuamista – tämä kun on usein vauvan mielestä todella ärsyttävää ennen kuin hänen nielemisensä tehostuu. Toki pumppaamalla maidontuotanto pysyy nyt samana, mutta eipä se minua ole mitenkään häirinnyt kun teen sen yleensä samalla kun vauva on toisella rinnalla ja säästän sit maidon usein pakastimeen tulevaa tarvetta silmällä pitäen.

_DSC0283

Tämä Philips Aventin uusin pumppu on uudistunut versio ja täytyy sanoa, että ainakin itse huomasin eron. Tuo suutinosan tyyny on muotoiltu uusiksi ja se on entistäkin mukavampi. Lisäksi pumpun niin sanottu ”slow motion” toiminto tarkoittaa sitä, että pumpun toiminto jäljittelee mahdollisimman pitkälti lapsen imemistä, joka puolestaan nopeuttaa maidon herumista ja tekee siten pumppauksesta helpompaa ja mukavampaa. Lisäksi on erikseen mainittava pumpun hiljaisuudesta – sähkökäyttöiset pumput kun voivat olla hyvinkin äänekkäitä ja ärsyttäviä käyttää esimerkiksi öisin.

Pumppaamisessa olen oppinut kolmannen kokemuksella, että kaikkein tärkeintä on olla rentoutunut, jotta maitoa heruisi mahdollisimman helposti. Stressaantuneena on turha edes yrittää, sillä niin pumppaamiseen kuin imetykseenkin liittyy oksitosiinihormoni (mielihyvähormoni). Kuten sanottu, minä pumppaan yleensä niin, että vauva on toisella rinnalla, mutta jos näin ei ole, katselen yleensä kuvia hänestä ja mietin mukavia asioita. Lisäksi pumppaamiseen vaikuttaa suuresti se, miten hyvin on syönyt ja juonut. Minä huomaan saman tien eron maidonherumisessa jos olen juonut liian vähän vettä.

_DSC0144_DSC0050

Yleisesti ottaen pumppaus on itselleni varsin neuraali osa päivää, mutta on kyllä sanottava, että Philips on onnistunut tekemään pumpun, joka tekee hommasta miellyttävän ja mahdollisimman nopean. En minä nimittäin ainakaan huvikseni valitsisi ajanvietteeksi maidonpumppausta.

Ja tosiaan maidon säilymisestä sen verran, että pumpattu äidinmaito säilyy hyvänä huoneenlämmössä muutaman tunnin, jääkaapissa noin 1-2vrk (takaosassa, ei ovilokerossa) ja pakastimessa 6 kk, jonka jälkeen sitä voi käyttää vielä esimerkiksi ruuanlaittotarkoituksessa! 🙂

Pumpun kokoaminen ja purkaminen on yksinkertaista. Minä pesen kaikki osat jokaisen käytön jälkeen pesuaineella ja keitän sit kattilassa.

Yleisesti ottaen minulle rintapumppu on yksi tärkeimmistä hankinnoista vauvavuodelle enkä pystyisi elämään ilman sitä. Omalla kohdallani sähkökäyttöinen on ehdottomasti kätevin, koska käytän sitä päivittäin. Satunnaiseen käyttöön käsikäyttöinen toimii hyvin.

Oletteko te pumpanneet imettämisen ohella tai kenties täysin vain pumpanneet?

Täältä voitte ostaa ja lukea lisää Philipsin Avent pumpusta!

Lue myös

X