xenia's day

Ajatuksia taloudellisiin suunnitelmiin liittyen

Teksti: Xenia

Niin se vaan koitti taas vuoden viimeinen kuukausi ja jouluunkin on enää vajaa kolme viikkoa. Vaikka tämä vuosi hyvin erilainen onkin, odotan silti joulua ja tarkemmin sanottuna joululomaa kuin kuuta nousevaa. Tässä on nimittäin ollut vähän sellainen fiilis, että kynttilää on poltettu molemmista päistä hetken aikaa, joten aionkin ihan oikeasti lomailla joulun pyhinä.

Eilen me allekirjoitettiin kauppasopparit ja tänään juttelin jo pankin kanssa siitä, mitenkä nyt tästä eteenpäin. Kuten nimittäin jo mainitsin, tässä on nyt koko ajan etsinnässä joko tontti tai vaihtoehtoisesti täysin rempattava kohde. Mietin muuten tuossa kans sitä, miten joskus viisi vuotta sit ajattelin vielä, että lyhentäisimme aina ulkopuolisten sijoitusten voitoilla omaa lainaa, mutta tätänykyä ajattelen sen pikemminkin niin, että laitetaan omaa rahaa ihan minimit ja lainoitetaan loput. Mielestäni tämä on nyt matalilla koroilla täysin loogistakin. Muita tapoja ei ehkä sit tarvitsekaan miettiä kun korot tulevaisuudessa nousevat jos pääomaa alkaa siinä vaiheessa olemaan jo enemmän.

Toisin sanoen seuraavaan kotiin tulemme pistämään sen 30% omaa pääomaa ja loput lainaamme pankilta. Ja kaiken jäljelle jäävän sijoitamme muualle. Asuntolainassa on mielestäni hyvänä puolena myös se, että etenkin jos ajatuksena on myydä koti, lainan maksu on ikään kuin ”pakollista säästämistä”. Me ollaan tässä 4,5 vuoden aikana maksettu lainan pääomaa pois 10ok mikä nyt myydessä tietenkin koituu sit meidän hyödyksi. Toki jos ei ole aiettakaan myydä ei tuolla lainanlyhennyksellä olisi tuon taivaallista väliä, mutta meidän kohdalla on. Kukin sijoittaa rahansa sinne minkä kokee parhaaksi tai minkä parhaiten tietää. Mä olen kuitenkin sen verran höveli rahan suhteen, että tuollainen ”pakollinen menoerä” on aina parempi tapa kuin se, että laittaisin erikseen säästöön (mistä sen rahan voi myös ottaa pois).

_DSC2140

Minä olen yrittänyt myös jo pidempään tutustua rahastoihin yms, mutta tietoni niistä ovat sen verran rajalliset, etten nyt tässä elämäntilanteessa koe niitä taloudellisesti yhtä kannattaviksi (meidän kohdalla tällä hetkellä) kuin sijoittaa rahaa asuntoprojekteihin. Kyllä toki sellainen yleinen kuukausisäästäminen kannattaa mieluummin sijoittaa jonnekin, missä korko kasvaa korolle, mutta sanotaanko niin, että eläkesäästöjä tuskin tulen saavuttamaan rahastosäästämisellä ellei tilanteet muutu radikaalisti. Mutta miettikää miten hienoa on, että tapoja on monia. Jokaisen on vaan löydettävä se, missä tuntee olonsa varmimmaksi ja omimmaksi. Ja voihan se olla, että omakin fiilis muuttuu jos aikaa olisi opiskella eri tavoista tulevaisuudessa. Nyt on elämäntilanne kuitenkin sen verran kiireinen, että pysyttelen ns omalla mukavuusalueella tämän suhteen. 🙂

Nyt on kuitenkin ihan huikea fiilis kaikin puolin. Me tehtiin ns kymmenvuotissuunnitelma silloin viisi vuotta sitten ja nyt ollaan aika prikulleen siinä missä haluttiinkin. Tuon nyt rakenteilla olevan, väliaikaiseksi kodiksemme tarkoitetun talon myynnin jälkeen tehdään taas toinen projekti ja hajautetaan toinen osa voitosta yhden tai kahden sijoitusasunnon ostoon (lainan turvin), jotka vuokrataan sit eteenpäin.  Tämä siksi, että meillä ei ole mahdollisuutta eikä kiinnostusta pyörittää aina vain suurempia projekteja, sillä niissä toki sekä riskit, että stressitasot kasvavat. Lisäksi meille on selvää, että emme lähde lyhentämään omaan kotiin liittyvää lainaamme sijoitusvoittojen turvin. Käteinen on nimittäin aina parempi vakuus kuin omistettu koti, joka toimii vain 70% vakuutena. Lisäksi en suoraan sanottuna halua käyttää omaa kotia ulkopuolisten projektien vakuutena jos se vain suinkin on mahdollista.

Mä näenkin meidän taloudellisen tulevaisuuden ikään kuin pelinä. Nappuloita pitää liikuttaa aina tilanteen mukaan, eikä niitä sitä seuraavia steppejä voi tietää ennen kuin ollaan taas menty askel eteenpäin. Spekuloida voi kyllä, mutta tietää ei. Se on kuitenkin selvää, että tämä on huikean hauskaa etenkin kun jaetaan mieheni kanssa näiden asioiden suhteen hirveän samanlainen näkemys. Innoll odotan, mitä me tulemme löytämään ja millä aikataululla. Ehkä se onkin niin, että hyvää kannattaa odottaa, mutta toisaalta voihan se olla niinkin, että meidän unelmakohde häämöttää ihan nurkan takana. Jännittävää! <3

X